Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Autor: 22 prosinca, 2019
Poliranje zubi

Jeste li znali da pjeskarenjem zubi za svega 15-30 minuta dobijete potpuno čiste i svjetlije zube?

Što je pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi je stomatološki postupak čišćenja zubi od zubnih naslaga i plaka korištenjem zraka ili vode i zraka te praha kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata. Postupak pjeskarenja zubi obavlja se u sklopu čišćenja zubnog kamenca i predstavlja jedan dio ukupnog postupka.

Naše životne i prehrambene navike često su nam ugodne, no za posljedicu imaju stvaranje naslaga i nastajanje mrlja na našim zubima. Ispijanje kave, čajeva i tamnih napitaka pripada tim navikama, a u njih ulazi i konzumacija cigareta i brojne druge stvari koje redovito svakodnevno činimo.

Posljedica svega toga jest nakupljanje velike količine bakterija koje uzrokuju stvaranje kamenca. Konzumacija hrane i pića također je uzrok nastanka mrlja na površini zubi.

Pjeskarenjem uklanjamo ove posljedice, ne samo iz estetskih razloga, nego i zbog toga što zubne naslage i plak ugrožavaju zdravlje zubi i predstavljaju plodno tlo za razvoj bolesti zubi i zubnog mesa kao što su zubni kamenac ili karijes.

pjeskarenje zubi

Kako se provodi postupak?

Pjeskarenje zubi izvršava se posebnim aparatom koji pomoću mlaza zraka ili vode pod tlakom raspršuje čestice praha za pjeskarenje te na taj način uklanja mrlje i naslage sa zubi.

Ovaj postupak uglavnom je ugodan za pacijenta, a da bi bio još ugodniji, nerijetko se prahu dodaje okus mentola, voća, čokolade i sl.

Postupak traje 15 do 30 minuta i provodi se u cijelosti odmah, u jednom posjetu stomatologu. Nije bolan ni invazivan, stoga ne zahtijeva nikakvu vrstu sedacije i anestezije.

Najčešće se uz pjeskarenje zubi, odnosno prije njega, provodi i čišćenje zubi od zubnog kamenca, s obzirom da se radi o postupcima koji se nadovezuju jedan na drugi, a sve u svrhu što kvalitetnijeg cjelovitog čišćenja vaših zubi i prevencije dentalnih bolesti.

Ponekad čak i nije potreban postupak uklanjanja zubnog kamenca, nego se obavlja samo pjeskarenje zubi i njihovo poliranje, kako bi površina zubi bila glatka.

zubni kamenac

Čišćenje zubnog kamenca

uklanjanje zubnog kamenca

Zubni kamenac tvrda je naslaga na zubima koja sadrži velike količine bakterija koje proizvode kiseline i tako uništavaju zubnu caklinu i ostale zubne strukture te dovode do nastanka karijesa i bolesti zubnog mesa. Teško ga je spriječiti, no učinkovito se suzbija u stomatološkoj ordinaciji postupkom čišćenja zubnog kamenca.

Čišćenje zubnog kamenca bezbolan je postupak, stoga nije potrebna nikakva anestezija. Pojava osjetljivosti i lagane boli kod pojedinaca tijekom čišćenja zubnog kamenca je moguća, no u osnovi se radi o potpuno bezbolnom zahvatu.

Čišćenje zubnog kamenca provodi se u kombinaciji s pjeskarenjem. Na taj način se postiže kompletno čišćenje zubi i unapređenje osmijeha i s estetske i sa zdravstvene strane.

Je li pjeskarenje zubi opasno?

Pjeskarenje zubi je neinvazivan postupak i njime se nimalo ne oštećuje zubna caklina. Rezultati su vidljivi odmah, a nakon samog postupka nekoliko sati treba izbjegavati konzumaciju hrane, cigareta i obojenih pića kako bi se zubi i desni oporavili od postupka.

U rijetkim slučajevima moguća je lagana bol tijekom pjeskarenja, no u pravilu se radi o potpuno bezbolnom postupku.

Postupak pjeskarenja često se provodi i prije postupka izbjeljivanje zubi. Na taj način izbjeljivanje je potpunije zato što naslage i plak nisu prepreka između sredstva za izbjeljivanje i same površine zuba.

Nakon pjeskarenja zubi su, ne samo čisti i glatki, nego i bjelji nego prije postupka i estetski puno privlačniji i atraktivniji.

Koliko često je potrebno pjeskarenje zubi?

Potreba za ovim postupkom je individualna. Najčešće se provodi uz čišćenje zubnog kamenca, koji se čisti prema potrebi. Nismo svi isti niti imamo iste životne i prehrambene navike, stoga se razlikuju i periodi u kojima nam se stvaraju tvrde i meke zubne naslage i pigment.

Koliko se često može obavljati tretman?

Ne postoji prepreka da se pjeskarenje provodi više puta godišnje, s obzirom da se radi o neinvazivnom postupku bez negativnih utjecaja i posljedica po zube i zubno meso.

Poliranje zubi

Za dodatan učinak, uz čišćenje kamenca i pjeskarenje, preporuka je s vremena na vrijeme obaviti i poliranje zubi.

Ovaj postupak provodi se nakon što se prvo obavi čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi, a njime postižemo to da se sa zubi uklanjaju mrlje, neravnine i ostale slične posljedice životnih i prehrambenih navika, što za rezultat daje glatke i za jednu do dvije nijanse bjelje zube.

Poliranje zubi izvodi se pomoću rotirajuće četkice i uz korištenje posebne paste za poliranje koja sadrži abrazive, čime potpomaže čišćenje i izbjeljivanje zubi u ovom postupku. Sam postupak je bezbolan i neinvazivan, što znači da ne oštećuje zubne strukture.

Osim što pozitivno djeluje na estetiku zubi, poliranje zubi u određenoj mjeri sprječava nastanak novih naslaga zubnog kamenca.

Koja je razlika između pjeskarenja i poliranja zubi?

Razlika između poliranja i pjeskarenja zubi je ta da je pjeskarenje postupak koji se obavlja pomoću posebnog aparata i uklanja mrlje na zubima, dok se poliranje obavlja abrazivnom pastom nakon pjeskarenja, dodatno uklanjajući mrlje i neravnine sa zubi.

Je li svakodnevno četkanje zubi dovoljno da se uklone zubne naslage?

Jedno od pitanja koje nam pacijenti postavljaju je koliko često treba prati zube kako ne bi došlo do pojave zubnog kamenca i mrlja na zubima.

Nakupljanje plaka nemoguće spriječiti te je iz tog razloga potrebno redovito održavanje higijene usne šupljine kombinirati s redovitim posjetama stomatologu.

Zaključak

Plak su naslage na zubima koje se konstantn nakupljaju, i to već nekoliko sati nakon pranja zubi. Nakupljanje plaka može dovesti do stvaranja zubnog kamenca, a samim time i pojave dentalnih bolesti poput karijesa, parodontoze i sl.

Zubni kamenac uspješno se čisti isključivo kod stomatologa u ordinaciji. Pjeskarenje je postupak čišćenja zubi od mrlja, no prije njega potrebno je posebnim čišćenjem ukloniti zubni kamenac ako se nakupio na zubima.

Nakon čišćenja zubnog kamenca i nakon što se obavi pjeskarenje zubi, potrebno ih je i ispolirati abrazivnom pastom za zube kako bi se poravnale neravnine i postigla glatkoća zubi.

Jako je važno napomenuti da se ovi postupci trebaju obavljati isključivo u ordinaciji kod stomatologa, a ne u kućnoj radinosti pomoću raznih sumnjivih metoda koje samo mogu oštetiti vaše zube.

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi te njihovo poliranje neinvazivni su i bezbolni postupci koji ne oštećuju zube, ali isključivo ako ih obavlja stomatolog.

Zubni kamenac može se opet pojaviti nakon nekog vremena, stoga je potrebno redovito obavljati stomatološke kontrole kako bi se izbjegle teže bolesti zubi i zubnog mesa uzrokovane kamencem.

Imate dodatnih pitanja?

Pitaj doktora

Imate upit vezan za usluge?
Postavite upit doktoru.

Naručite se

Zatražite svoj termin za individualne konzultacije ili besplatan stomatološki pregled.