Ispravljanje zagriza

Autor: 3 prosinca, 2022
Ispravljanje zubi

Ispravljanje zagriza postupak je kojim se korigira položaj zubi i rješavaju brojne tegobe izazvane nepravilnim zagrizom. Ortodontska terapija proces je koji zahtijeva stručnost ortodonta i strpljenje i disciplinu pacijenta, no daje odlične i dugotrajne rezultate.

Što je krivi zagriz i zašto je potrebno ispraviti ga?

Kad kažemo krivi zagriz, govorimo o nepravilnom položaju zuba i drugim ortodontskim anomalijama koje mogu dovesti do raznih poteškoća gornje i donje čeljusti, boli u čeljusnom zglobu te oštećenja zubi. Krivi zagriz u struci je poznat i pod pojmom malokluzija.

Kod nepravilnog zagriza žvačne sile se ne raspoređuju ravnomjerno na sve zube. Zbog toga neki zubi trpe jače sile od ostalih, što dovodi do njihovog prekomjernog trošenja i mogućih oštećenja, a u konačnici može dovesti do gubitka zubi i uzrokovati značajne probleme u usnoj šupljini.

Kako bi se to spriječilo, za ispravljanje zuba primjenjuje se ortodontska terapija. Putem ortodontske terapije ne postižu se samo estetski bolji rezultati kad je u pitnaju osmijeh, nego se uspostavlja potpuna funkcionalnost zubi i otklanjaju sve ortodontske terapije i anomalije.

Kako ispraviti zagriz?

Ispravljanje krivog zagriza

Za ispravljanje zubi i postizanje skladnog stanja u čeljusti koristi se ortodontski aparatić, poznatiji kolokvijalno kao aparatić za zube.

Iako s estetske strane nisu najpopularniji, ovi aparatići vrlo su učinkoviti kod kvalitetno isplanirane i vođene ortodontske terapije. Pacijent koji pati od ortodontskih anomalija, odnosno problema sa zubima ortodontske prirode, putem aparatića može značajno ispraviti zagriz i vratiti svojim zubima lijep izgled i potpunu funkcionalnost.

Ako patite od krivog zagriza, predlažemo da dogovorite termin pregleda kako bi se što prije pristupilo terapiji. Ortodontsku terapiju provodi specijalist ortodoncije – ortodont.

Ovisno o opsežnosti i kompleksnosti anomalije, trajanje ortodontske terapije može iznositi od godine dana nadalje, no najčešće traje od 18 do 24 mjeseca.

Osim iz estetskih i funkcionalnih razloga, ortodontska korekcija zubi može biti potrebna i u svrhu radova iz područja estetske stomatologije, kao što je, primjerice, ugradnja ljuskica za zube.

Važno je napomenuti da ispraviti zube mogu i djeca i odrasli – nema dobne granice za to.

Koje ortodontske anomalije postoje?

Ortodontske anomalije na zubima

Postoje brojne ortodontske anomalije koje se međusobno razlikuju stupnjem kompleksnosti i načinom na koji se korigiraju. Niže su neke od njih.

Otvoreni zagriz

Otvoreni zagriz ortodontska je anomalija koju karakterizira to da se gornji i donji zubi uopće ne dodiruju prilikom zatvaranja čeljusti.

Duboki zagriz

Duboki zagriz karakterizira to da gornji zubi potpuno prekrivaju donje, do te mjere da donji uopće nisu vidljivi. Kod dubokog zagriza može se dogoditi i da donji sjekutići stvaraju rane na nepcu.

Osim ove dvije anomalije, postoji još puno stanja koja se rješavaju ortodoncijom.

Vrste aparatića za zube

Razlikujemo nekoliko vrsta ortodontskih naprava, odnosno aparatića za korekciju zagriza. Razlikuje ih primarno način primjene i izgled.

Fiksni aparatić

Terapija fiksnim aparatićem za zube

Fiksni aparatić najpoznatiji je oblik ortodontskih pomagala za korekciju zagriza. Sastoji se od bravica i žica koje se pričvršćuju na pacijentove zube. Specifičnost ovog aparatića je da ga pacijent ne može sam skinuti. On se fiksira na zube i skinuti ga može isključivo ortodont u ordinaciji.

Fiksni aparatići u današnje vrijeme i estetski su puno diskretniji i manje zamjetni nego prije. Također, ova vrsta aparatića najučinkovitije je sredstvo za ispravljanje nepravilnog položaja zubi.

Mobilni aparatić (prozirna udlaga)

Terapija mobilnim aparatićem za zube

Prozirne udlage koje se postavljaju na zube i služe ispravljanju zubi mobilne su, što znači da ih pacijent može sam skinuti u bilo kojem trenutku.

To ipak ne bi trebao činiti prečesto ako želimo da ortodontska terapija uspije. Mobilni aparatić, poznat i pod nazivom aligner, treba se nositi stalno. Iznimka su situacije poput jedenja. Da bi ovaj aparatić za zube bio učinkovit, važna je iznimna disciplina pacijenta tijekom ortodontske terapije.

Ova vrsta aparatića poznata je i pod nazivom invisalign, premda se taj naziv primarno odnosi na najpoznatijeg proizvođača, a ne na prozirni aparatić za zube općenito.

Boli li ispravljanje zubi?

Ortodontska korekcija zubi nije bolna i pacijent se brzo navikne na aparatić. U početku je moguć osjećaj zatezanja, kao i lagana bol, što može biti neugodno, ali je sasvim uobičajeno i dokaz da terapija funkcionira.

Korekcija položaja zubi nije ništa drugo nego djelovanje sila na zub kako bi se on pomaknuo u željenom smjeru.

Kako ne bi bilo problema i pojave karijesa, potrebno je redovito održavati oralnu higijenu i obavljati stomatološke kontrole.

Retencija nakon ortodontske terapije

Kada se ortodontska terapija privede kraju, odnosno kada se zubi nalaze u pravilnom položaju, potrebno ih je ondje i zadržati, stoga nastupa razdoblje retencije (zadržavanja).

Nakon ispravljanja, zubi će nastojati vratiti se u svoj stari položaj. Da bi se to spriječilo, potrebno je korstiti retainer – ortodontski uređaj koji sprječava pomicanje zubi.

Retainer može biti zubna udlaga, baš poput mobilnog aparatića, a može biti i fiksni. U tom slučaju pričvršćuje se za stražnju stranu zubi (na godnju ili donju čeljust) i pacijent ga ne može sam skinuti.

Razdoblje aktivnog i konstantnog korištenja retainera može potrajati i godino-dvije, a nakon toga će također u određenoj mjeri, prema uputama ortodonta, biti potrebno koristiti ga. Retencija je cjeloživotni proces i vasžno je dugoročno očuvati postignute rezultate.