Izbjeljivanje zubi

Što je izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi je proces pri kojim se uz korištenje određenih kemijskih supstanci postiže svjetlija nijansa zuba.

Metode izbjeljivanja zubi

Postoji dva tipa izbjeljivanja zubi:

  • Interno izbjeljivanje zuba
  • Eksterno izbjeljivanje zuba

Interno izbjeljivanje se odnosi na zube koji su prethodno endodontski liječeni, zubi bez živca, kojima je promijenjena boja i kojima se želi vratiti prirodnost tj. ukloniti negativni utjecaj neadekvatnoga liječenja. U tu svrhu aplicira se karbamid peroksid unutar zuba u trajanju od nekoliko dana uz ponavljanje terapije dva do tri puta.

Eksterno izbjeljivanje – postoje tri metode eksternog izbjeljivanja.

Prva metoda je da se koriste gotovi pripravci iz trgovine koji se koriste za kućnu uporabu, njihov učinak i djelovanje su vise upitnog karaktera te ih se kao sigurnu metodu i varijantu ne preporučuje.

Druga metoda je metoda koja se radi u ordinaciji dentalne medicine gdje se prvo pacijentu uzima otisak čeljusti i izrađuje prozirni štitnik unutar kojeg se stavlja vodikov peroksid i pacijent to nosi dva tjedna, svaki dan dva do tri sata dnevno.

Treća metoda je metoda koja se radi u ordinaciji, gdje se na zube nanosi 39% vodikov peroksid uz prethodnu zaštitu mesa i slobodnih zubnih vratova te taj postupak traje dva do četiri puta po 20 minuta.

Najčešće postavljena pitanja


Koliko dugo traje efekt izbjeljivanja?

Ovisi o hranidbenim navikama i održavanju oralne higijene. Konzumacija začinjene hrane, gaziranih pića, kave i čajeva utječe negativno na vijek trajanja izbijeljenih zubi.

Je li je izbjeljivanje štetno za zube?

Dokazano ne. To je siguran i znanstveno dokazan postupak bez negativnih utjecaja na zubnu caklinu pod uvjetom da se koriste sredstva provjerenih proizvođača. Potrebno je naglasiti da se prije samoga izbjeljivanja zubi moraju očistiti i u svakome slučaju svi karijesi popraviti jer može doći do negativnih učinaka na zub u vidu preosjetljivosti i boli. Jedna od eventualnih smetnji koje se mogu desiti nakon izbjeljivanja je lagana osjetljivost na hladno ali taj efekt nestaje nakon nekoliko dana.