Kako i zašto popraviti otkrhnut zub?

Autor: 24 listopada, 2022
popravak napuklog zuba

Puknuti zub noćna je mora svake osobe kojoj se dogodio, a i svi koji to nisu doživjeli nadaju se da nikad i neće.

Otkrhnuće zuba može se dogoditi zbog različitih razloga i značajno narušava ne samo estetiku zuba, odnosno sklad i ljepotu osmijeha, nego i funkciju zuba i zdravlje zuba.

Zbog čega sve može puknuti zub?

puknuti zub

Do puknuća zuba najčešće dolazi djelovanjem sile pri žvakanju, no ponekad je to samo posljedica, dok pravi razlozi oštećenja zuba mogu biti dublji.

1. Žvakanje tvrde hrane

Do otkrhnuća zuba često dolazi zagrizom za pretvrd komad hrane. Ovo je prilično ružan osjećaj koji se brzo prepozna u ustima. Dio zuba ili cijeli otkrhnuti zub može ostati u ustima ili se može čak dogoditi da ga pritom progutate.

Potrebno je voditi računa o tome kakvu hranu jedemo te kako grizemo i žvačemo tvrdu hranu. Ako je moguće, hranu koja može uzrokovati puknuće zuba bolje je izbjeći. Primjer takve hrane su bomboni, a nerijetko ljudi grizu i kockice leda koje im ostanu nakon što ispiju piće.

2. Slabljenje zubne cakline pod utjecajem hrane i pića

Određene namirnice mogu indirektno dovesti do pucanja zuba s vremenom. Učestalo konzumiranje kave i alkohola te osobito gaziranih pića dovodi do nagrizanja i slabljenja zubne cakline.

Jednom kad zub dovoljno oslabi, nije čak potrebna ni prevelika sila da se odlomi.

3. Vanjska fizička sila

Primljeni udarac u svakodnevnim situacijama kao što su sudjelovanje u prometu ili bavljenje sportom također može dovesti do pucanja i odlomljavanja zuba ili dijela zuba. Ako se bavite kontaktnim sportom, vaše zube trebali biste zaštititi adekvatnom zaštitom za zube.

Nažalost, ponekad nije moguće izbjeći situacije da dođe do fizičke traume i sile koja će uzrokovati otkrhnuće.

4. Bruksizam ili škripanje zubima u snu

Bruksizam je pojava koja uvijek dovodi do određenog stupnja oštećenja zubi, a ponekad i do pucanja zuba. Ovo stanje može se liječiti i zubi se mogu tijekom spavanja zaštititi odgovarajućom udlagom.

5. Pogrešno pranje zubi

Zubi se mogu oštetiti, pa i odlomiti, prilikom pogrešnog pranja zubi. Ovo se najčešće odnosi na presnažno četkanje zubi, kao i na pranje zubi pretvrdom četkicom.

Isto tako, prečesto pranje zubi može dovesti do oštećenja. Kako bi zubi bili i ostali zdravi i čitavi, potrebno je voditi računa o pravilnom održavanju oralne higijene.

6. Otvaranje boca zubima

Otvaranje boca zubima, kao i općenito korištenje zubi kao alata, pogrešno je i može dovesti do ozbiljnog oštećenja zubi. Jasno je samo po sebi, ali naglašavamo još jednom – nemojte to raditi.

7. Piercing u ustima

Piercing na jeziku znači da osoba u ustima konstantno ostvaruje kontakt zubi s metalom na jeziku, što može dovesti do oštećenja i otkrhnuća zuba.

Zašto popraviti otkrhnuti zub?

Kako i zašto popraviti otkrhnut zub

Postoji više razloga zašto je potrebno sanirati odlomljeni zub. Najgore od svega je ne činiti ništa i ostaviti zub u stanju u kojem jest jer tako može doći do većih problema. Na prvu možda i neće biti nekih indikacija i simptoma da nešto nije u redu, osobito ako taj zub ne boli. To ne znači da je sve u redu i da ne treba ništa poduzeti.

Kod otkrhnutog zuba može doći i do osjetljivosti na toplo i hladno, a osim smaog oštećenje zuba, postoji mogućnost da strada i zubno meso.

1. Estetski razlozi

Otkrhnut zub ne izgleda lijepo i narušava cjelokupnu estetiku osmijeha, osobito ako je do otkrhnuća došlo na prednjim zubima. Kako bi osmijeh opet bio lijep i cjelovit, potrebno je popraviti oštećeni zub.

2. Narušena grizna funkcija

Odlomljeni zub više ne može u potpunosti obavljati svoju funkciju, što znači da ostali zubi moraju podnijeti veću silu i opterećenje prilikom žvakanja.

Ovo s vremenom može dovesti do problema s ostalim zubima i puno većih komplikacija.

3. Mogućnost infekcije i razvoja dentalnih bolesti

Puknuti zub može biti plodno tlo za razvoj bakterija i inficiranje zubnih struktura, što dovodi do bolesti zuba poput karijesa, koje mogu uzrokovati daljnja oštećenja, pa i gubitak cijelog zuba. Također može doći i do oštećenja zubnog mesa.

Zbog toga se ne smije gubiti vrijeme – ako doće do puknuća zuba, potrebno je odmah otići stomatologu.

Kako se popravlja otkrhnnuti zub?

U stomatologiji postoji više različitih načina saniranja otkrhnutog zuba, svaki sa svojim specifičnostima.

1. Saniranje zuba ispunom

zubni ispun

Saniranje zuba ispunom moguće je kada je u pitanju manje oštećenje. Lijepljenje zuba obavlja se kompozitnom smolom koja je u boji zuba.

Prije lijepljenja potrebno je zub obraditi kako bi samo lijepljenje bilo moguće. Nakon toga kompozit se ljepljivim materijalom pričvršćuje na zub te ga stomatolog oblikuje kako bi zub izgledao prirodno.

2. Saniranje zuba krunicom

saniranje zuba krunicom za zube

Popravak oštećenog zuba zubnom krunicom obavlja se ako je oštećenja zuba većeg opsega. Tada se cijeli preostali dio zuba obrađuje te se na njega postavlja krunica kako bi se zaštitio preostali korijen zuba.

Krunica u potpunosti vraća griznu funkciju te pritom izgleda lijepo i vraća sklad i estetiku osmijehu. Postoji više materijala od kojih se izrađuju.

Popravak otkrhnutog zuba krunicom postupak je koji se mora obaviti iz dva posjeta ordinaciji jer izrada trajne krunice zahtijeva vrijeme i rad dentalnog laboratorija. Prije toga potrebno je snimiti zub te uzeti otisak. U nekim situacijama potrebno je i endodontsko čišćenje korijena zuba.

Ipak, do postavljanja trajne krunice pacijentu se može napraviti i postaviti privremena krunica.

3. Saniranje zuba ljuskicom

saniranje otkrhnutog zuba ljuskicom

Puknuće prednjeg zuba može se riješiti i ljuskicom za zube. Ova tanka pločica načinjena od kompozita ili keramike prekriva oštećeni dio zuba i vraća mu cjelovit izgled.

Da bi se ljuskica mogla postaviti, potrebno je prethodno obraditi zub. Zatim se uzima otisak zuba te se ljuskica izrađuje u zubotehničkom laboratoriju. Trajno postavljanje ljuskice obavlja se tijekom drugog posjeta stomatologu, nakon što se ona izradi.

Oporavak nakon popravka zuba

Sanacija odlomljenog zuba nije previše kompliciran postupak i oporavak nije dugotrajan. Puno je važnije pripaziti na obnovljeni zub, kao i na sve ostale zube i riješiti se navika koje su možda dovele do samog oštećenja.

Stomatolog će vam dati točne upute kako konzumirati hranu neposredno nakon zahvata, što izbjegavati te kako održavati oralnu higijenu. Važno je striktno se držati uputa.

Otkrhnuće zuba problem je koji se na više načina može relativno lako riješiti. S druge strane, ignoriranje puknutog zuba može dovesti do većih problema i razvoja dentalnih bolesti, pa i do gubitka zuba.

Nemojte se ustručavati javiti se našem timu stomatologa iz osijeka i riješiti problem odmah čim nastane.