Oralna higijena

Autor: 14 kolovoza, 2019
dentalna higijena - četkica za zube

Zdrava navika je najbolja prevencija – pranje zubi i održavanje oralne higijene!

Održavanje oralne higijene je izuzetno važno zbog zdravlja čitavog organizma i to je navika koju bismo trebali svakodnevno provoditi već od rane dječje dobi.

Za zdravlje zubi najvažniju ulogu ima pravilna oralna higijena i redoviti stomatološki pregledi te konzultacije sa liječnikom.

Što je oralna higijena?

Pod oralnu higijenu podrazumijevamo čišćenje i održavanje naših zubi čistima. Životne i prehrambene navike utječu na to da se na zubima nakupljaju onečišćenja i zubni plak, a ako ih ne čistimo redovito, te naslage postaju plodno tlo za razvoj bakterija i dentalnih bolesti.

Zubni plak

Zubni plak je najjednostavnije opisati kao nakupinu, odnosno naslagu bakterija i njihovih produkata. Osim što uzrokuje dentalne bolesti i propadanje zubi, dovodi i do upale desni koja se s vremenom, ako se ne liječi, može razviti u puno ozbiljniju bolest zuba.

Zubni plak nakuplja se prilično brzo nakon pranja zubi, stoga je redovito održavanje oralne higijene imperativ kako ne bi izazvao probleme unutar usne šupljine. Dužim zadržavanjem plaka nastaje zubni kamenac koji nije moguće ukloniti uobičajenim pranjem zubi, nego je potrebno to učiniti mehanički u stomatološkoj ordinaciji.

Sredstva za održavanje oralne higijene

 • Četkica za zube
 • Električne četkice
 • Single četkica
 • Međuzubna (interdentalna) četkica
 • Zubni konac
 • Pasta za zube
 • Tekućine za ispiranje usta
 • Čistači jezika
 • Vodeni tuševi

Četkica za zube

zubna četkica

Četkica za zube osnovno je sredstvo kojim čistimo zube. Postoje razne vrste četkica te različiti stupnjevi mekoće vlakana glave četkice, ovisno o potrebama i našim osobnim preferencama. Preporuka je redovito mijenjati četkicu za zube, odnosno glavu četkice ukoliko imate električnu četkicu. Znat ćete da je vrijeme za promjenu kad osjetite da su vlakna četkice potrošenija i tvrđa nego što su bila kad ste ju tek počeli koristiti.

Vrlo je važno obratiti pozornost na ovo, s obzirom da trošenjem četkice gube svojstva i smanjuje se njihova učinkovitost čišćenja zubi, što vas može dovesti u opasnost od razvoja bolesti zubi, a da to i ne znate.

Električne četkice

električna zubna četkica

Moderna vremena zahtijevaju moderne metode održavanja oralne higijene. Električna četkica za zube uređaj je koji ima ugrađenu bateriju te glava četkice vibrira kad ju uključite. Električna četkica za zube zato zahtijeva manje vašeg angažmana, odnosno pokreta prilikom pranja zubi. Umjesto toga, dovoljno je četkicu lagano prisloniti na površinu koju želite očistiti i pustiti ju da odradi svoje.

Ova vrsta četkice cjenovno je nešto skuplja od standardne zubne četkice, no donosi i više benefita. Od najobičnijih električnih četkica preko naprednijih s više stupnjeva vibracije i ugrađenim senzorima pritiska, pa do premium četkica koje sadrže i ultrazvučnu tehnologiju čija je funkcija razbijanje naslaga zubnog kamenca, svatko za sebe može naći ono što mu najviše odgovara.

Single četkica

četkici za zube manje glave

Možda vam je pojam single četkice manje poznat, no radi se o četkici za zube manje glave koja je namijenjena za čišćenje jednog pojedinačnog zuba u trenutku. Single četkicom tako obuhvaćate manju površinu nego standardnom četkicom za zube, no omogućuje vam temeljitije čišćenje svakog pojedinačnog zuba.

Međuzubna (interdentalna) četkica

međuzubna četkica

Kako joj i samo ime govori, međuzubna, odnosno interdentalna četkica koristi se za čišćenje prostora između zubi. Naime, nije samo površina zubi područje koje je potrebno održavati čistim. Velika količina različitih nakupina ostaje u međuzubnom području, čineći ga tako idealnom podlogom za razvoj upala i infekcija, koje s vremenom prelaze u puno ozbiljnije bolesti i predstavljaju prijetnju ne samo dentalnom, nego i općem zdravlju vašeg tijela.

Interdentalne četkice su male spiralne četkice čija veličina može varirati, a koriste se za čišćenje svih međuzubnih prostora. Imaju sličnu funkciju kao zubni konac, s tim da se zubni konac koristi isključivo za uske utore, dok je interdentalna četkica učinkovita i kod većih razmaka među zubima.

Zubni konac

konac za zube

Zubni konac je, uz četkicu za zube, osnova održavanja oralne higijene i zdravlja zubi. Svi posjedujemo zubnu četkicu, no ipak puno manji broj ljudi dovoljnu pažnju posvećuje međuzubnim prostorima u kojima se u velikoj mjeri nakuplja zubni plak. Zubni konac rješenje je za čišćenje uskih prostora između zubi i upotpunjuje i zaokružuje kvalitetno održavanje oralne higijene.

Pasta za zube

zubna pasta

Čišćenje zubi nezamislivo je bez paste za zube. Danas postoje razne vrste, jačine i okusi zubnih pasta, kao i različiti cjenovni razredi istih. Najraširenija vrsta paste za zube jest pasta s fluorom. Fluor je vrlo koristan zato što pozitivno utječe na proces remineralizacije zubne cakline. Naime, bakterije koje se nakupljaju na zubima proizvode kiseline koje destruktivno djeluju na zubnu caklinu uzrokojući demineralizaciju.

Postoje još i paste bez floura, zatim paste za osjetljive zube koje na više načina smanjuju, odnosno blokiraju osjeljivost zubi; paste koje sadrže aktivne tvari koje uklanjaju pigmente i mrlje sa zubi, iako nisu ni približno učinkovite kao isti tretmani u stomatološkoj ordinaciji.

Tekućine za ispiranje usta

vodica za ispiranje usta

Vodica za ispiranje usta, uz četkicu, pastu i zubni konac, predstavlja točku na i održavanja oralne higijene. Nakon što ste temeljito očistili zube četkicom i zubnim koncem, korištenjem tekućine za ispiranje usta dezinficirat ćete usnu šupljinu i zaokružiti proces pranja zubi. Osim što će vam vaši zubi biti zahvalni, osjećat ćete se odlično zato što ćete imati ne samo čiste zube i desni, nego i ugodan i svjež dah.

Čistači jezika

strugalica za jezik

Malo tko će se sjetiti jezika kad je u pitanju održavanje oralne higijene, no činjenica je da je i jezik dio cjeline usne šupljine, što znači da s njom dijeli i bakterijske sadržaje. Jezik je hrapav organ pun sitnih utora u kojima se zadržavaju bakterije, predstavljajući tako opasnost i za zube i desni, iako ste ih možda upravo maloprije temeljito oprali.

Tu na scenu stupaju čistači jezika, povoljna i učinkovita sredstva kojima se povlačenjem mehanički uklanjaju nečistoće s jezika. Osim što daje dodatnu dimenziju oralnoj higijeni, čišćenjem jezika imat ćete i ugodniji i svježiji dah.

Vodeni tuševi

tuš za zube

Tuš za zube jedan je od proizvoda za održavanje oralne higijene koji dubinski čisti zube. Funkcionira na principu vodenog mlaza kojim se, nakon pranja zubi četkicom, uklanjaju ostaci hrane i nakupljene naslage. Kao i zubni konac, vodeni tuš za zube učinkovit je u čišćenju interdentalnih predjela usne šupljine.

Oralna higijena s ortodontskim aparatom

Ako koristite fiksni ortodontski aparatić, sigurno ste se susreli s izazovima koje predstavlja pranje zubi. Unatoč tome, održavanje oralne higijene uz aparatić imperativ je i nešto što se ne smije olako shvatiti. Nema puno smisla podvrgnuti se ortodonciji ili ortodontskoj korekciji zubi ako ćemo dopustiti da nam na tim istim zubima nastanu bolesti koje mogu uništiti sav uloženi trud i rezultate.

U ovom slučaju idealno je koristiti sva dostupna sredstva za održavanje oralne higijene – četkicu, pastu, interdentalnu četkicu, zubni konac i vodeni tuš za zube. Postoje i četkice, pa čak i električne četkice, s posebno dizajniranim glavama prilagođenima upravo za aparatić.

Oralna higijena s fiksnim protetskim nadomjescima

Ugradnja implantata odlično je rješenje za nedostatak zuba, no također zahtijeva jednako održavanje kao i prirodni zubi. Sam implantat ili krunica ugrađena na njega ne može stradati od dentalnih bolesti, ali mogu okolni zubi i potporne zubne strukture te čeljusna kost, što može dovesti u pitanje i stabilnost samog implantata. Ukoliko ste radili ovakvu vrstu protetskog rada, obavezno se držite jednakih pravila za čišćenje zubi i usne šupljine kao i kod prirodnih zubi. Pravilno pranje zuba na kojima su zubne krunice i ljuskice te implantati su od izuzetne važnosti za vaše detalno zdravlje.

Oralna higijena kod parodontnih bolesti

Parodontne bolesti mogu uzrokovati ozbiljne probleme sa zubima, uključujući slabljenje potpornih struktura zuba i njihovo ispadanje. One nastaju kao posljedica nakupljanja plaka i kamenca, odnosno zanemarivanje oralne higijene u samom startu.

Ove bolesti liječe se u stomatološkoj ordinaciji, no zahtijevaju i maksimalnu posvećenost s vaše strane, a to znači korištenje svih raspoloživih sredstava i redovito održavanje oralne higijene kako ne bi došlo do ponovnog dužeg zadržavanja plaka i ponovnog razvoja bolesti.

Električna ili klasična četkica za zube?

Klasična četkica za zube nešto je na što smo naviknuti odmalena. Ipak, istraživanja pokazuju da osobe koje koriste električne četkice temeljitije očiste zube i u manjoj mjeri im se nakuplja plak, odnosno puno manje ga zaostaje na zubima. Vibrirajuća glava električne četkice puno je učinkovitija u čišćenju površine zubi, a zahtijeva manje angažmana od vas, sve što trebate je nježno prisloniti četkicu na zube i pustiti ju da odradi svoje. Stoga smatramo da je investicija u električnu četkicu investicija u vaše dentalno zdravlje, a tu nikako ne trebate štedjeti.

Savjeti za pravilno održavanje oralne higijene

 • zube je potrebno prati najmanje dvaput dnevno, obavezno nakon ustajanja i prije spavanja, oko dvije do tri minute
 • ako niste dosad, nabavite interdentalnu četkicu i počnite ju koristiti
 • koristite zubni konac za detaljno i potpuno čišćenje međuzubnih prostora
 • nakon pranja zubi dezinficirajte usnu šupljinu tekućinom za ispiranje usta
 • promijenite četkicu za zube na vrijeme
 • koristite paste s fluoridima, oni imaju pozitivan učinak na zaštitu i obnovu minerala u vašim zubima
 • odvojite dovoljno vremena za pranje zubi, kratkotrajno pranje možda će vam dati osjećaj svježine u ustima, ali neće ukloniti sav plak sa zubi
 • za svježiji dah i veću čistoću usne šupljine očistite i jezik čistačem
 • pripazite s unosom zašećerene hrane i pića – ugljikohidrati hrane bakterije na vašim zubima i pospješuju razvoj zubnog kamenca
 • redovito obavljajte stomatološke kontrole, a na prvi znak nastanka dentalnih bolesti reagirajte odmah i dogovorite pregled
Ukoliko Vas zanima više informacija pitajte naše doktore.