Parodontologija

Što je parodontologija?

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi potpornim strukturama zuba a to su kost, cement, gingiva ili zubno meso i parodont. Parodontologiju možemo podijeliti na dvije grane. Jedna grana se bavi korekcijama na parodontu a druga liječenjem struktura koju čine potporni aparat zuba.

Korekcija parodonta

U korektivne tehnike spadaju gingivektomija odnosno odstranjivanje viska zubnog mesa praćeno odstranjivanjem viska kosti koja ga podupire u svrhu simetrije samoga zubnog mesa.

Liječenje i bolesti potpornih struktura zuba

Bolesti potpornih struktura su gingivitis i parodontitis.

Gingivitis označava početno stanje u kojem je bolest ograničena samo na zubno meso u ovoj fazi kost i ostale strukture su još uvijek intaktne. Uzrok ovoga stanja su mnoštvo bakterija proizašlih iz ne adekvatne oralne higijene i posljedično nakupljanje kamenca koje predstavlja kalcificirani ostatak hrane. Kamenac služi kao idealni medij za sakupljanje bakterija i tako omogućava progresiju bolesti na ostale strukture. Uklanjanje naslaga i skidanje kamenca predstavlja terapiju upale zubnog mesa.

Parodontitis označava bolest na svim strukturama koji čine potporni aparat zuba on je nastavak upale zubnog mesa koji nije saniran. Simptomi su krvarenje zubnog mesa, pomičnost zuba, a klinička slika nakupine kamenca plak na zubima te otečeno i žarko crveno zubno meso.

Liječenje uključuje skidanje naslaga ultrazvučnim nastavcima, pjeskarenje zuba, struganje zubnih korjenita a u određenim slučajevima i dodatna antibiotska terapija. Jako važno za naglasiti u liječenje gingivitisa i parodontitisa je davanje pacijentu upute o oralnoj higijeni i o pravilnom održavanju usne šupljine.