Protetika

Što je protetika?

Stomatološka protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube ili estetski korigiramo vaš postojeći osmjeh. Osmijeh je sastavni dio svake individue kroz koji pokazujemo emocije kao što su sreća, ljubav i veselje.

Danas postoje bezbroj protetskih mogućnosti, neovisno o tome radilo li se o fiksnim ili mobilnim protetskim radovima ili o nizu protetskih materijala koji se mogu koristiti za izradu istih.

Protetika i protetska rješenja

Ljuskice za zube

Zubne ljuskice predstavljaju vrhunac dentalne estetike i protetsko je rješenje putem kojeg se ispravlja oblik ili boja zuba te su u prosijeku od 5 milimetara debljine. Ona predstavlja minimalno invazivan pristup prema prirodnom zubu a omogućuje postizanje vrhunske estetike. Materijali od kojih se radi ljuskica je najčešće lithium disilicat keramika i glinična keramika.

Prvi korak u izradi ljuskice je detaljna analiza, dentalna fotografija, uzimanje situacijskih otisaka i analiza dobivenih rezultata i modela s laboratorijem i pacijentom.Slijedeći korak je brušenje modela i navoštavanje istog tako da na modelu imamo približan rezultat kakav želimo postići u ustima pacijenta. Taj korak nam omogućuje da podatke dobivene fotografijom i navoštavanje prenesemo na prirodne zube te će nam taj isti korak služiti u ciljanoj i minimalno invazivan u preparaciji tako da skidamo samo one dijelove zuba koji su potrebni.

Nakon brušenja pacijent nosi privremene zube koji predstavljaju približni rezultat koji štiti zube do izrade trajnog nadomjestka i ujedno nam omogućuje u određivanju smjernica izrade trajnoga rada te predstavlja savršeni komunikacijski materijal u izražavanju pacijentovih zelja koje možemo pretočiti u trajni rad.

Krunice

Krunice predstavljaju protetsko rješenje koje obuhvaća krunu prirodnog zuba i koja može biti izrađena od metal keramike ili od određenih vrsta ne metalne keramike. Krunica je protetsko sredstvo koje može imati metalnu bazu – metal keramička krunica ili bezmetalna krunica, cirkonska keramika, lithiumdisilicat i glinična keramika.

Mostovi

Mostovi omogućavaju nadomještanje gubitka jednog ili vise zuba i predstavljaju komfornije, kvalitetnije i dugoročnije rješenje od mobilnih protetskih nadomještaka odnosno proteze.Za izradu mosta, brusi se dva ili više zuba ovisno o veličini bez zubnog prostora i most se cementira direktno na prirodne zube.

Proteze

Proteze mogu biti djelomične u slučaju nedostatka nekoliko zuba ili u potpune u slučaju gubitka svih zuba. Djelomično proteze mogu biti akrilatne ili lijevane proteze s metalnom konstrukcijom na koje se kasnije stavljaju zubi.