Što je bruksizam i kako ga se riješiti?

Autor: 1 prosinca, 2021
Što je bruksizam i kako ga se riješiti - sve što morate znati

Sigurno ste čuli za pojavu škripanja zubima noću, u snu. To se zaista događa, i to prilično često. Ponekad škripanje zubima zna biti zaista glasno, do te mjere da drugim osobama može ometati normalan san. Ako se i sami budite s bolovima čeljusnog zgloba ili stisnutih zubi , velika je vjerojatnost da patite od bruksizma.Bruksizam je nekontrolirano škripanje i stiskanje zubi. Najčešće se događa tijekom spavanja i osobe nisu svjesne toga, eventualno tek ujutro osjećaju posljedice toga. S vremenom, neliječeni bruksizam može dovesti do trajnog oštećenja zubi i potpornih zubnih struktura.

Koji su simptomi bruksizma?

škripanje zubi - simptomi bruksizma

Postoji nekoliko simptoma koji upućuju na to da vam se preko noći događa nekontrolirano škripanje zubima kao što su:

  • bol u žvačnim mišićima
  • bol u blizini uha ili neugodan osjećaj u tom području
  • preosjetljivost zuba na toplinu i hladnoću te na okuse (slatko-kiselo)
  • glavobolja

Dodatno, ako od bruksizma patite duže vrijeme, vjerojatno ćete i samo početi uočavati fizička oštećenja koja nastaju na vašim zubima. Dok škripite zubima, na njima dolazi do oštećenje, a može doći čak i do pucanja zubi. Bruksizam se, doduše, ne manifestira samo putem škripanja zubima.

Moguće je i da bude nečujan, bez pokreta donje čeljusti, pri čemu ne dolazi do škripanja, nego samo do stiskanja zubi, no i to jednako loše utječe na zube, žvačne mišiće i čeljust.

Bruksizam je izrazito destruktivan po zube iz razloga što sila kojom nekontrolirano stišćete zube u snu može biti i do nekoliko puta jača nego kad svjesno stisnete zube. Bol u mišićima i čeljusnim zglobovima, kao i moguća oštećenja cakline, neizbježna su ako se ovo ne liječi.

Zašto dolazi do bruksizma?

Bruksizam prije i poslije

U današnje vrijeme, u kojem ljudi žive sve bržim tempom, stres i anksioznost postali su svakodnevica i glavni uzrok bruksizma. Čak i ako tijekom dana to uspijevamo kontrolirati, tijekom noći, u snu, to se može manifestirati upravo u obliku ovog neugodnog poremećaja, što dovodi do mogućih zdravstvenih problema..

Bruksizam se, u obliku stiskanja zubi, može javljati i danju, najčešće pri fizičkim naporima, ali i kao nesvjesna, nekontrolirana pojava.

Slučaj bruksizma prije i poslije

Kako spriječiti bruksizam?

Znamo da je puno lakše reći “oslobodite se stresa” nego to i učiniti, no ako imate prostora u svakodnevnom životu izbjeći nepotrebne stresove, bilo bi odlično da to i učinite. U većini slučajeva kad nestane stres, nestat će i bruksizam.

Sa stajališta stomatologije liječimo ga korištenjem posebne udlage za zube, individualne za svakog pacijenta. Pomoću ove udlage postižemo sljedeće:

  • sprječava se daljnje trošenje površine zubi
  • omogućuje se pravilan položaj zubi i čeljusti
  • uklanjaju se simptomi – glavobolje, bolovi u čeljusti i sl.
  • postiže se kvalitetniji san, neometan škripanjem zubi
udlaga za umanjivanje simptoma škripanjem i stiskanjem zubi

Što učiniti ako sumnjam da mi se događa škripanje zubima?

Ovaj postupak je neinvazivan, što znači da se njime nimalo ne oštećuje zubna caklina. Rezultati su vidljivi odmah, a nakon samog postupka nekoliko sati treba izbjegavati konzumaciju hrane, cigareta i obojenih pića kako bi se zubi i desni oporavili od postupka. U rijetkim slučajevima moguća je lagana bol tijekom pjeskarenja, no u pravilu se radi o potpuno bezbolnom postupku.

Ako primijetite da vam se događa škripane zubima ili nekontrolirano stišćete zube, savjetujemo da se obavezno javite svom stomatologu. Doktor će bez sumnje vidjeti tragove i oštećenja nastala bruksizmom te odrediti terapiju.

Čaki i ako vam netko drugi, primjerice vaš životni partner, napomene da škripite zubima u snu, nemojte to shvatiti olako, možda zaista imate problem kojeg niste ni svjesni.

Ako je tako, trebate reagirati i obaviti stomatološki pregled što prije kako ne bi došlo do daljnjeg oštećenja zubne cakline i potpornih struktura zubi te svih ostalih pratećih neugodnih posljedica poput bolova u čeljusti i žvačnim mišićima.

Ovaj poremećaj može se tretirati i liječiti. Stomatolog će vam pomoći čak i ako niste reagirali na vrijeme, no tada je tretman teži, dugotrajniji i potencijalno skuplji. Kada se reagira na vrijeme, velika je šansa da ćete sačuvati vaše zube od oštećenja te da nećete iskusiti bolove u uhu, odnosno u zglobovima blizu uha i mišićima koje koristite pri žvakanju.

pregled kod stomatologa - bruksizam

Imate dodatnih pitanja?

Pitaj doktora

Imate upit vezan za usluge?
Postavite upit doktoru.

Naručite se

Zatražite svoj termin za individualne konzultacije ili besplatan stomatološki pregled.