Što je bruksizam i kako ga se riješiti?

Autor: 1 prosinca, 2021
Što je bruksizam i kako ga se riješiti - sve što morate znati

Sigurno ste čuli za pojavu škripanja zubima noću, u snu. To se zaista događa, i to prilično često. Ponekad škripanje zubima zna biti zaista glasno, do te mjere da drugim osobama može ometati normalan san. Ako se i sami budite s bolovima čeljusnog zgloba ili stisnutih zubi , velika je vjerojatnost da patite od bruksizma.

Bruksizam je nekontrolirano škripanje i stiskanje zubi. Najčešće se događa tijekom spavanja i osobe nisu svjesne toga, eventualno tek ujutro osjećaju posljedice toga. S vremenom, neliječeni bruksizam može dovesti do trajnog oštećenja zubi i potpornih zubnih struktura.

Koji su simptomi bruksizma?

škripanje zubi - simptomi bruksizma
Postoji nekoliko simptoma koji upućuju na to da vam se preko noći događa nekontrolirano škripanje zubima kao što su:
 • bol u žvačnim mišićima
 • bol u blizini uha ili neugodan osjećaj u tom području
 • preosjetljivost zuba na toplinu i hladnoću te na okuse (slatko-kiselo)
 • glavobolja

Dodatno, ako od bruksizma patite duže vrijeme, vjerojatno ćete i sami početi uočavati fizička oštećenja koja nastaju na vašim zubima. Dok škripite zubima, na njima dolazi do oštećenja, a može doći čak i do pucanja zubi. Bruksizam se, doduše, ne manifestira samo putem škripanja zubima.

Moguće je i da bude nečujan, bez pokreta donje čeljusti, pri čemu ne dolazi do škripanja, nego samo do stiskanja zubi, no i to jednako loše utječe na zube, žvačne mišiće i čeljust.

Bruksizam je izrazito destruktivan po zube iz razloga što sila kojom nekontrolirano stišćete zube u snu može biti i do nekoliko puta jača nego kad svjesno stisnete zube. Bol u mišićima i čeljusnim zglobovima, kao i moguća oštećenja cakline, neizbježna su ako se ovo ne liječi.

Zašto dolazi do bruksizma?

Bruksizam prije i poslije

U današnje vrijeme, u kojem ljudi žive sve bržim tempom, stres i anksioznost postali su svakodnevica i glavni uzrok bruksizma. Čak i ako tijekom dana to uspijevamo kontrolirati, tijekom noći, u snu, to se može manifestirati upravo u obliku ovog neugodnog poremećaja, što dovodi do mogućih zdravstvenih problema.

Bruksizam se, u obliku stiskanja zubi, može javljati i danju, najčešće pri fizičkim naporima, ali i kao nesvjesna, nekontrolirana pojava.
Slučaj bruksizma prije i poslije

Škripanje zubima kod djece

Bruksizam je učestala pojava kod djece. Uzrok nije potpuno razjašnjen, smatra se multifaktorijalnim. Osim genetske predispozicije uzrok može biti nepravilan položaj zubi kao i emocionalni faktori poput stresa i frustracija. Također, potencijalni uzrok mogu biti i alergije.Posljedice bruksizma kod djece su slične kao kod odraslih:
 • potrošenost zubi,
 • glavobolja, 
 • bol u žvačnim mišićima 
 • fraktura zuba
 • prerano nicanje trajnih zubi zbog potrošenosti mliječnih 
 • bolovi i škljocanje u čeljusnim zglobovima.
Osim bruksizma ( noćnog, nesvjesnog škripanje zubima ) postoji i bruksomanija ( dnevno stiskanje zubi ).Ako je prisutna bruksomanija potrebno je dijete osvijestiti o nepodesnoj radnji i ukazati na štetnost istog.Kod djece bruksizam može biti prolaznog karaktera, ali može se nastaviti i kroz odraslu dob.

Ako je potrebno djetetu se može napraviti udlagu za noćno škripanje, međutim zbog rasta i razvoja čeljusti potrebne su redovite kontrole i često mijenjanje udlaga.

Udlaga za zube

Ako stomatolog ustanovi bruksizam uputit će pacijenta kod protetičara koji će izraditi udlagu koja će štititi zube od daljnjeg trošenja. Pri tome bi naglasili da udlagu treba izraditi stomatolog koji je dobro potkovan znanjem o čeljusnom zglobu. Pacijenti često dobiju od stomatologa štitnike koji nemaju funkciju terapeutske udlage.

U našoj ordinaciji bruksizam liječimo korištenjem posebne udlage za zube, individualne za svakog pacijenta. Pomoću ove udlage postižemo sljedeće:

 • sprječava se daljnje trošenje površine zubi
 • omogućuje se pravilan položaj zubi i čeljusti
 • uklanjaju se simptomi – glavobolje, bolovi u čeljusti i sl.
 • postiže se kvalitetniji san, neometan škripanjem zubi
udlaga za umanjivanje simptoma škripanjem i stiskanjem zubi

Što učiniti ako sumnjam da mi se događa škripanje zubima?

Ako primijetite da vam se događa škripanje zubima ili nekontrolirano stišćete zube, savjetujemo da se obavezno javite svom stomatologu. Doktor će bez sumnje vidjeti tragove i oštećenja nastala bruksizmom te odrediti terapiju.

Čaki i ako vam netko drugi, primjerice vaš životni partner, napomene da škripite zubima u snu, nemojte to shvatiti olako, možda zaista imate problem kojeg niste ni svjesni.

Ako je tako, trebate reagirati i obaviti stomatološki pregled što prije kako ne bi došlo do daljnjeg oštećenja zubne cakline i potpornih struktura zubi te svih ostalih pratećih neugodnih posljedica poput bolova u čeljusti i žvačnim mišićima.

Ovaj poremećaj može se tretirati i liječiti. Stomatolog će vam pomoći čak i ako niste reagirali na vrijeme, no tada je tretman teži, dugotrajniji i potencijalno skuplji. Dobra je vijest da se u današnje vrijeme pomoću ljuskica/veneers, krunica i onlay-a postiže vrhunska estetika. A za besprijekornu funkciju koristimo revolucionaran aparat Modjaw 3D koji u potpunosti simulira vaše kretnje i omogućava postizanje idealnog zagriza. Nakon završene rehabilitacije pacijentu se izdaje udlaga za noć i ukazuje na važnost nošenja iste.

Međutim, kada se reagira na vrijeme velika je šansa da ćete sačuvati vaše zube od oštećenja te da nećete iskusiti bolove u uhu, odnosno u zglobovima blizu uha i mišićima koje koristite pri žvakanju.

pregled kod stomatologa - bruksizam

Imate dodatnih pitanja?

Pitaj doktora

Imate upit vezan za usluge? Postavite upit doktoru.

Naručite se

Zatražite svoj termin za individualne konzultacije ili besplatan stomatološki pregled.