Izbjeljivanje zubi

Što izbjeljivanje zubi?

Izbjeljivanje zubi jedan je od najpopularnijih i najčešće izvođenih stomatoloških postupaka u današnje vrijeme. Suvremeno doba vizualno je doba, a skladan, bijeli osmijeh nikad nije bio važniji i potrebniji za naše samopouzdanje i uspješniju interakciju s ljudima koji nas okružuju. Postupak izbjeljivanja zubi potpuno je neinvazivan te nema negativnih utjecaja na zubnu caklinu. Ovim postupkom pacijentu omogućavamo svjetlije i bjelje zube te estetski atraktivan i blistav osmijeh. Pod kontrolom stomatologa i izvedbom prema standardima Svjetske stomatološke federacije, izbjeljivanje zubi je sigurno, potpuno bezbolno te maksimalno učinkovito.

Zašto izbijeliti zube?

Osmijeh je prva stvar koju ljudi oko vas primjećuju prilikom interakcije s vama. Putem osmijeha izražavamo emocije poput sreće, radosti i veselja. Zdrav i lijep osmijeh privlači pažnju i ulijeva samopouzdanje te pozitivno utječe na vašu komunikaciju s drugim osobama.

Gubitak boje i sjaja zubi gotovo je nemoguće izbjeći. Osim zbog životnih navika, tamnjenje zubi može biti izazvano i bolestima zubi kao što su karijes i zubni kamenac, oštećenja zubi ili pojava različitih oblika mrlja na zubima. Svi ovi problemi mogu se brzo i učinkovito riješiti jednostavnim postupkom izbjeljivanja. Preduvjet prije izbjeljivanja je da budu sanirane sve bolesti ili oštećenja na zubima.

izbjeljivanje zubi u ordinaciji

Izbjeljivanje zubi u stomatološkoj ordinaciji

U stomatološkoj ordinaciji Smile Design Kovač učinkovito, bezbolno i neinvazivno vratite svojim zubima blistav osmijeh kojim ćete ponovno osvojiti svakog sugovornika i vratiti samopouzdanje i estetiku vašem licu.

 • Potpuno bezbolan proces
 • Odmah vidljivi rezultati
 • Dugotrajan učinak tretmana
 • Izbjeljivanjem zubi vraćamo samopouzdanje
 • Znanstveno dokazan postupak, bez negativnih utjecaja na zubnu caklinu
 • Mogućnost provedbe postupka u udobnosti vlastitog doma

Vrste izbjeljivanja

Postoji više različitih vrsta izbjeljivanja koje se razlikuju trajanjem, rezultatima koje pružaju te samom lokacijom na kojoj se obavljaju. Neke vrste izbjeljivanja obavljamo u stomatološkoj ordinaciji, dok se druge provode kod kuće.

Izbjeljivanje zubi laserom

Izbjeljivanje zubi laserom jedan je od najčešćih oblika izbjeljivanja. Na zube se prvo nanese sredstvo za izbjeljivanje na koje se potom djeluje laserskom lampom. Na taj način potiče se stvaranje hidrogena koji zube čini bjeljima.

Izbjeljivanje zubi zoom lampom

Izbjeljivanje zubi zoom lampom izvodi se po sličnom principu kao i lasersko izbjeljivanje, osim što se, umjesto lasera, koristi LED tehnologija. Kao i kod lasera, svjetlom se aktivira sredstvo za izbjeljivanje koje je prethodno naneseno na zube.

Izbjeljivanje zubi gelom

Izbjeljivanje zubi gelom također je vrlo česta metoda kojom postižemo značajne rezultate. Provodi se na način da se prvo zaštiti zubno meso i slobodni zubni vratovi, nakon čega se na zube nanosi 39-postotni vodikov peroksid. Sam postupak traje svega 20 minuta, a provodi se dva do četiri puta. Jednom kad je postupak u potpunosti završen, vidljivi su značajni rezultati i razlike u boji i sjaju zubi.

Vodikov peroksid aktivna je tvar koja djeluje na molekule koje utječu na tamniju boju zuba, no ne oštećuje sam zub te je u potpunosti sigurna supstanca. U manjem broju slučajeva nakon izbjeljivanja zuba može se javiti privremena osjetljivost zuba, osobito ukoliko je caklina u određenoj mjeri već oštećena prije samog tretmana, ali ta osjetljivost je, ukoliko do nje dođe, kratkotrajna i prolazna.

Procedura izbjeljivanja

Postupak izbjeljivanja

  • Pregled i popravak nedostataka

   Prvi korak je pregled radi utvrđivanja stanja zubi te je li potrebno provesti neki stomatološki zahvat prije samog izbjeljivanja zubi. Ukoliko postoji, primjerice, oštećenje uzrokovano bolestima zubi, potrebno ga je prvo sanirati.

  • Priprema zubi

   Prije postupka izbjeljivanja potrebno je temeljito očistiti zube, odnosno ukloniti sve nečistoće i mrlje nakupljene na njima. Jednom kad su zubi temeljito očišćeni, spremni su za nanošenje sredstva za izbjeljivanje.

  • Izbjeljivanje zuba

   Nakon što se zaštiti zubno meso, provodi se postupak izbljeljivanja. Sam postupak traje 20 minuta, a provodi se dva do četiri puta. Ovo se odnosi na izbjeljivanje zuba u ordinaciji, no postoje i drugi načini izbjeljivanja koji se mogu primijeniti i kod kuće.

  Prije i nakon postupka izbjeljivanja

  Izbjeljivanje zubi kod kuće

  Izbjeljivanje zubi kod kuće popularan je postupak među pacijentima zbog toga što pacijentima omogućuje da dođu do željene nijanse zubi gotovo u potpunosti. Da bi se započelo s ovim postupkom, prvo se u ordinaciji uzima otisak pacijentove čeljusti prema kojemu se izrađuje prozirni plastični štitnik, odnosno zubna udlaga, prilagođena u potpunosti njegovim zubima.

  Kao i kod izbjeljivanja u ordinaciji, i u ovom postupku koristi se gel koji sadrži vodikov peroksid koji se stavlja u udlagu. Udlaga se nosi dva do tri sata dnevno u trajanju od dva tjedna. Prednost ove vrste izbjeljivanja je što pacijent u svega nekoliko sati dnevno iz udobnosti svog doma izbijeli zube i dobije sjajan, bijeli osmijeh, što je glavni razlog zašto je izbjeljivanje zubi udlagama toliko popularno.

  Izbjeljivanje jednog zuba

  Izbjeljivanje jednog zuba također je postupak izbjeljivanja koji se provodi prema potrebi, najčešće u situaciji kad je jedan devitalizirani (zub kojem je uklonjen zubni živac) zub potamnio i narušava estetiku pacijentova osmijeha.

  Ova vrsta izbjeljivanja poznata je i kao interno izbjeljivanje. Provodi se na način da se unutar zuba ubrizgava gel za izbjeljivanje koji zatim djeluje na boju zuba iznutra. Ovom vrstom izbjeljivanja postiže se ujednačenost potamnjelog zuba s ostalim zubima i vraća se estetika osmijehu. Ipak, da bi tako i ostalo, potrebno je s vremena na vrijeme, u razdoblju od godinu-dvije dana, ponoviti postupak.

  Koliko traje učinak izbjeljivanja zubi?

  Učinak izbjeljivanja varira i ovisi ponajviše o prehrambenim i životnim navikama pacijenta. Jednom izbijeljeni zubi trebali bi zadržati boju i sjaj i preko godinu dana, pa i do dvije godine, no konzumacija tamnih pića, kave, cigareta i raznih vrsta hrane utječe na to razdoblje. S vremenom će zubi izgubiti nešto sjaja i bjeline, kad se to dogodi, preporuka je javiti se stomatologu i ponoviti postupak izbjeljivanja.

  Izbjeljivanje protetskih nadomjestaka – ljuskica, krunica i mostova

  Izbjeljivanje protetskih nadomjestaka nije moguće. S obzirom da su izrađeni od keramike, na njih ne djeluje sredstvo za izbjeljivanje. Odlučite li se izbijeliti prirodne zube koji su bojom i sjajem usklađeni s protetskim nadomjescima koje imate, bit će ih potrebno zamijeniti. Izbjeljivanje zubi s plombama također nije moguće, odnosno nije moguće izbijeliti plombu, nego je istu potrebno zamijeniti.

  Je li izbjeljivanje štetno?

  Izbjeljivanje, kad se provodi pod nadzorom stomatologa, nije štetno za zube, zubno meso i usnu šupljinu općenito. Sredstvo za izbjeljivanje koje se koristi u stomatologiji aktivira se kemijski ili svjetlosno te ne djeluje abrazivno na zubnu caklinu, odnosno ne uništava ju na način da uklanja njene slojeve, nego potiče stvaranje bijelog pigmenta zubi. Ukratko, izbjeljivanje zubi siguran je postupak koji ne uzrokuje nikakve štetne posljedice.

  Kako održavati izbijeljene zube?

  Izbijeljeni zubi održavaju se jednako kao i prije izbjeljivanja. Svi principi oralne higijene primjenjuju se i nakon postupka izbjeljivanja. Ipak, želite li da nova bjelina i sjaj vaših zubi potraju što duže, preporuka je prilagoditi životne i prehrambene navike, odnosno izbjegavati one supstance koje negativno utječu na boju zubi.

  Bijeli zubi

  Koliko traje postupak izbjeljivanja zubi?

  Izbjeljivanje zubi može se obaviti u jednom posjetu stomatologu, a može zahtijevati i više dolazaka, odnosno može potrajati i nekoliko tjedana ukoliko se obavlja kod kuće. Sve ovisi o vrsti izbjeljivanja te o opsegu izbjeljivanja i rezultatima koje želite postići.

  Cijena izbjeljivanja zubi

  Cijena izbjeljivanja zubi određuje se individualno za svakog pacijenta ovisno o tome je li potrebno izvršiti još neki zahvat prije samog izbjeljivanja te ovisno načinu i opsežnosti postupka.

  Jeste li vi kandidat za izbjeljivanje?

  U današnje vrijeme blistav, bijeli osmijeh naše je najjače oružje. Nikada nije bilo lakše vratiti sigurnost i samopouzdanje na lice. Smatrate li da vaš osmijeh može biti bjelji i sjajniji, niste zadovoljni trenutnom nijansom boje zubi ili imate estetski neprivlačne mrlje na zubima, potencijalni ste kandidat za izbjeljivanje.

  Ne tražite odgovore na internetu i raznim forumima, saznajte izravno od naših stručnjaka kako učinkovito i dugotrajno izbijeliti zube i je li to idealno rješenje za vas.

  Pregled kod zubara

  Često postavljena
  pitanja

  Boli li izbjeljivanje?
  Što je izbjeljivanje zubi laserom?
  Izbjeljivanje jednog avitalnog zuba?
  Kako izbijeliti zube?
  Koliko dugo traje efekt izbjeljivanja
  Zašto zubi tamne?
  Hoću li trebati ponoviti postupak izbjeljivanja?
  Mogu li se izbijeliti oštećeni ili pokvareni zubi?
  Može li sredstvo za izbjeljivanje oštetiti desni?
  Mogu li izbijeliti zube ako imam parodontitis?

    Kontakt informacije

    Adresa

    Šamačka 1, 31000 Osijek

    Radno vrijeme

    • Ponedjeljak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Utorak:
     07:00 h – 14:30 h
    • Srijeda:
     13:00 h – 20:30 h
    • Četvrtak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Petak:
     07:00 h – 14:30 h