Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije čija je svrha liječenje, ali i sprečavanje bolesti parodonta – potpornih tkiva i struktura koje povezuju zube s čeljusnom kosti. Parodontološke bolesti često ostaju nedetektirane do trenutka kad je već izazavana značajna šteta na zubima i njihovim potpornim tkivima. Zubni plak koji uočavamo vizualno može na prvu djelovati relativno bezopasno, no u pozadini, ispod zubnog mesa, postoji mogućnost da su u nastanku puno veći problemi za Vaš parodont.

Što je parodont?

Parodont čine gingiva ili zubno meso, kost te vezivna tkiva. Bolesti parodonta česta su pojava uslijed neodržavanja oralne higijene. Najpoznatija i najčešća bolest parodonta je upala zubnog mesa ili gingivitis. Upala zubnog mesa nastaje nakupljanjem bakterija na površini zuba, a karakterizira ju natečenost, crvenilo i krvarenje desni.

Gingivitis ili upalu desni uglavnom uzrokuje nepravilno održavanje ili neodržavanje zubne higijene, no mogući su i neki drugi čimbenici koji pospješuju njegov razvoj. U svakom slučaju, ukoliko dođe do pojave gingivitisa, nužno je posjetiti stomatologa i potražiti adekvatno liječenje.

Neliječenjem upale zubnog mesa bakterijska infekcija se širi i prodire u dublja zubna tkiva te na taj način nastaje upalno stanje poznato pod nazivom parodontitis, odnosno parodontoza. S obzirom da se u ovom slučaju radi prodiranju infekcije ispod same površine zuba i zubnog mesa, uznapredovala parodontoza može dovesti do gubitka kosti i potpornih tkiva, što u konačnici rezultira gubitkom zuba.

Liječenje bolesti parodonta

Prvi korak u liječenju bolesti parodonta je postavljanje dijagnoze, odnosno utvrđivanje stanja i stupnja uznapredovalosti bolesti. Liječenje gingivitisa provodi se na način da se stomatološkim instrumentima uklanjaju bakterije, odnosno nastali zubni plak i kamenac iznad razine zubnog mesa.

Liječenje parodontitisa je, zbog uznapredovale infekcije, složenije i zahtijeva nešto više vremena, s obzirom na to da su naslage plaka i kamenca u ovoj fazi bolesti smještene u takozvanom parodontnom džepu koji se nalazi ispod razine zubnog mesa. Kiretaža zuba je postupak čišćenja korijena zuba od nakupina plaka koji se nalazi ispod površine zubnog mesa. Najučinkovitije se izvodi kombinacijom laserskog tretmana i struganja.

Parodontoza je često prisutna uz blage simptome koji nisu lako uočljivi. Zbog toga dosta ljudi nije ni svjesno da boluje od ove bolesti, što može dovesti do ozbiljnih posljedica po zube, zubno tkivo i čeljust. U slučaju velike uznapredovalosti bolesti parodonta, kada je potrebno rekonstruirati tkiva i kosti, liječenju se pristupa kirurškim putem.

Upravo da bi se ovakve situacije izbjegle, potrebno je redovito posjećivati stomatologa i obavljati stomatološke preglede kako bi se parodontološke bolesti u korijenu spriječile, a ako je već došlo do njih, uspješno i učinkovito sanirale.

Potrebno vam je liječenje parodonta?

Bolest parodonta bez redovnih stomatoloških kontrola lako može proći nezapaženo dok se značajno ne proširi i uzrokuje brojne probleme unutar usne šupljine. Nakupljanje plaka na zubima vrlo lako može prijeći i prijeći će u zubni kamenac koji će se s lakoćom proširiti na ostatak zubnog tkiva.

Ukoliko patite od bolesti parodonta i smatrate da vam je potrebno parodontološko liječenje, ne čekajte da se bolest proširi, naručite se na besplatan pregled i konzultaciju s doktorom te omogućite sebi najkvalitetnije parodontološko liječenje.

Često postavljena
pitanja

Što je gingivitis?
Što je parodontoza?
Kako ukloniti zubni kamenac?
Kako nastaje zubni kamenac?
Boli li kiretaža zuba?Kontakt informacije

Adresa

Osijek
Ulica kralja Zvonimira 33, 31327, Općina Bilje

Radno vrijeme

  • Parni datumi:
    13:00 h – 20:30 h
  • Neparni datumi:
    07:00 h – 14:30 h
  • Radna subota:
    Druga u mjesecu