Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije čija je svrha liječenje, ali i sprječavanje bolesti parodonta – potpornih tkiva i struktura koje povezuju zube s čeljusnom kosti. Parodontološke bolesti često ostaju nedetektirane do trenutka kad je već izazavana značajna šteta na zubima i njihovim potpornim tkivima. Zubni plak koji uočavamo vizualno može na prvu djelovati relativno bezopasno, no u pozadini, ispod zubnog mesa, postoji mogućnost da su u nastanku puno veći problemi za vaš parodont.

Što je parodont?

Parodont čine gingiva ili desni, kost te vezivna tkiva. Svrha parodonta je da bude potpora zubu i da ga drži stabilnim na njegovom mjestu.

Važnost zdravog parodonta

Važnost zdravog parodonta vrlo je bitna za cjelokupno stanje zubne čeljusti i usne šupljine. Zdrav parodont daje stabilnost i temelj je očuvanja pravilne strukture, cjelovitosti i zdravlja zubi.

Bolesti parodonta

Bolesti parodonta česta su pojava uslijed neodržavanja oralne higijene. Nepravilnim održavanjem zubne higijene te neredovitim posjećivanjem stomatologa moguć je razvoj bolesti parodonta koje često u početku nije lako primijetiti, a postupno se šire i čine sve veću štetu zubima i parodontu.

Struktura parodonta
Upala desni

Što je gingivitis?

Gingivitis je upala desni koja nastaje najčešće uslijed nepravilnog održavanja higijene zubi. Gingivitis može biti uzrokovan i drugim čimbenicima kao što su dijabetes, genetske predispozicije, stres, nedostatak vitamina, hormonske promjene, konzumiranje duhana i sl.

Najčešći način infekcije

Najčešća je ipak infekcija desni bakterijskim putem, a prepoznaje se po crvenilu, boli i krvarenju desni, osobito prilikom pranja zubi. Upala desni može se lako izliječiti ako se prepozna na vrijeme i posjeti stomatologa što prije. Neliječeno upalno stanje dovodi do puno ozbiljnijih posljedica po dentalno zdravlje.

Kako dolazi do infekcije desni?

Infekcija desni nastaje nakupljanjem plaka, naslaga hrane i bakterija koji se nakuplja najviše na rubovima zubi, odmah uz desni. S vremenom na taj način nastaje zubni kamenac koji izaziva upalu. Ovo upalno stanje konstantno se širi i jedini učinkovit način liječenja je stomatološko, a ne samostalno liječenje.

Simptomi gingivitisa

Simptomi gingivitisa su crvene, bolne, osjetljive i otekle desni oko zuba, a česta pojava je i neugodan zadah. Primijetite li ove simptome, ne oklijevajte posjetiti stomatologa jer liječenje gingivitisa nije teško, a spriječit će komplikacije i teže posljedice po vaše zube i desni.

Što je parodontitis?

Parodontitis je bolest parodonta koja nastaje bakterijskom infekcijom, odnosno neliječenjem upale desni. Nastaje širenjem i prodiranjem infekcije ispod površine zuba i gingive. Kod parodontitisa uzrok je isti kao i kod upale desni, s obzirom da se radi o napredovanju i razvoju iz jedne bolesti u drugu.

Širenje bolesti paradontitisa

Uznapredovali parodontitis često uzrokuje povlačenje desni i nastajanja parodontnih džepova gdje se dalje taloži plak, šireći se sve dublje u tkivo. S vremenom dolazi do slabljenja potpornog i vezivnog tkiva zuba, zbog čega zubi postaju slabiji i počinju se klimati te dolazi do njihovog gubitka.

Pravoremena reakcija

Parodontitis je nemoguće samostalno izliječiti. Uznapredovala faza bolesti izazovna je i za stomatološko liječenje, stoga treba uvijek pravovremeno reagirati kako bi se spriječile ozbiljne zdravstvene posljedice.

Bolest parodonta

Liječenje parodontitisa

Kod liječenja parodontitisa potrebno je ukloniti i naslage plaka i kamenca ispod zubnog mesa, odnosno ukloniti bakterije iz parodontnih džepova. Prije ovog procesa potrebno je prvo tretirati, odnosno smiriti samu upalu desni.

Kiretaža zuba

Kao metoda liječenja parodontitisa primjenjuje se kiretaža zuba, a u težim slučajevima koristi se kirurško liječenje koje podrazumijeva kirurško tretiranje parodontnih džepova, regeneraciju kosti umjetnim materijalima te oblikovanje zubnog mesa kako bi se spriječilo daljnje povlačenje.

Što je kiretaža zuba?

Kiretaža zuba je postupak čišćenja korijena zuba od nakupina plaka koji se nalazi ispod površine zubnog mesa. Najučinkovitije se izvodi kombinacijom laserskog tretmana i struganja. Ovim postupkom uklanjanju se naslage plaka i kamenca koje su se proširile duboko ispod površine zubnog mesa

Boli li kiretaža zuba?

Kiretaža zuba izvodi se pri lokalnoj anesteziji i u pravilu je bezbolan postupak. Nakon kiretaže moguće je lagano kratkotrajno krvarenje desni. S vremenom se nakon ovog postupka može uočiti da zubno meso više nije natečeno te da je čvršće nego što je bilo za vrijeme bolesti, osobito oko zuba.

Poliranje zuba

Ipak, kiretažom nije moguće u potpunosti ukloniti naslage i uzročnike bolesti, stoga se prije toga izvodi postupak struganja i poliranja korijena zuba.

Kiretaža zuba
Krvarenje desni

Kako spriječiti gingivitis i parodontitis?

Spriječiti gingivitis je izazovno, s obzirom da se plak konstantno nakuplja na površini zubi, čak vrlo brzo i nakon pranja zubi. Jedini učinkovit način za sprječavanje bolesti parodonta je redovito i pravilno održavanje dentalne higijene uz redovito posjećivanje stomatologa. Sprječavanjem i liječenjem gingivitisa sprječava se i daljnji razvoj bolesti, odnosno nastanak parodontitisa.

S obzirom da se ove bolesti ne mogu učinkovito liječiti samostalno od kuće, nužno je pravovremeno reagirati u slučaju pojave simptoma kako ne bi došlo do težih posljedica kao što su klimanje i ispadanje zubi te gangrena zubne kosti.

Koliko traje upala zubnog mesa?

Upala zubnog mesa traje nekoliko dana do tjedan-dva, a nekad i duže, ovisno o stupnju upale i pravovremenoj reakciji i posjetu stomatologu. Zanemarivanje infekcije desni samo će dovesti do težih oblika bolesti koji se i teže liječe nego običan gingivitis.

U blažim slučajevima gingivitisa, liječenje i oporavak traju tjedan-dva i u tom razdoblju se primjećuje smanjenje i nestanak otečenosti, crvenila i krvarenja. Ako je ipak u pitanju parodontitis, liječenje će potrajati puno duže.

Zašto kod nas?

Stomatološka ordinacija Smile Design Kovač svojim pacijentima nudi potpunu parodontološku brigu i liječenje. Unutar našeg stomatološkog tima djeluje specijalist parodontolog čija je isključiva zadaća da naši pacijenti uvijek budu u dobrim i stručnim rukama, potpuno zbrinuti, uz individualno prilagođeno liječenje svih bolesti parodonta.

Potrebno vam je liječenje parodonta?

Bolest parodonta bez redovnih stomatoloških kontrola lako može proći nezapaženo dok se značajno ne proširi i uzrokuje brojne probleme unutar usne šupljine. Nakupljanje plaka na zubima vrlo lako može prijeći i prijeći će u zubni kamenac koji će se s lakoćom proširiti na ostatak zubnog tkiva.

Ukoliko patite od bolesti parodonta i smatrate da vam je potrebno parodontološko liječenje, ne čekajte da se bolest proširi, naručite se na besplatan pregled i konzultaciju s doktorom te omogućite sebi najkvalitetniji parodontološki tretman prilagođen vama.

Rezervacija termina za pregled

Često postavljena
pitanja

Što je gingivitis?
Što je plak?
Koji su simptomi upale desni?
Što je parodontoza?
Kako ukloniti zubni kamenac?
Kako nastaje zubni kamenac?
Boli li kiretaža zuba?