Vađenje zuba

Autor: 17 siječnja, 2022
vađenje-zubi-u-usnoj-šupljini

Vađenje zuba u startu većinu ljudi asocira na bol i traumu, najčešće iz djetinjstva. U modernoj stomatologiji ovaj zahvat provodi se pažljivo i uz upotrebu lokalne anestezije, no, kad god je moguće, vađenje zuba nastojimo izbjeći.

Izvaditi zub zadnja je solucija i uvijek je bolje na vrijeme pristupiti liječenju dentalnih bolesti te nastojati očuvati i spasiti sve prirodne zube kada se to može.

Nažalost, nekad je iz više različitih razloga, postupak vađenja zuba jedino rješenje koje preostaje kako bi se očuvalo zdravlje preostalih zubi, zubne čeljusti i usne šupljine. U slučaju da se zub ne može spasiti, kada se ne može drukčije, vađenje zuba je neizbježno.

Kada je vađenje zuba potrebno?

Vađenje zuba kod stomatologa

Vađenje zuba je oralno-kirurški zahvat kojim se zub uklanja iz zubne alveole ili čašice. Provodi se najčešće kada je zub toliko oštećen da ga više nije moguće zaliječiti i spasiti.

Prije vađenja zuba, ako je moguće, svaki stomatolog će uvijek pokušati liječenje zuba. Uvijek je bolje rješenje spasiti prirodni zub pomoću adekvatne terapije.

Nažalost, to nije uvijek moguće. Ponekad je zub previše oštećen karijesom ili traumom te je jedino rješenje obaviti vađenje, odnosno ekstrakciju zuba.

Vađenje zuba također se obavlja i kod zuba koji je klimav kao posljedica uznapredovale parodontoze, kao i kod zuba s frakturom korijena.

Ako je u usnoj šupljini prisutan upalni proces koji zahvaća kost oko korijena zuba, tada također može biti potrebno vađenje zuba.

Ponekad ortodontska terapija, radi nedostatka mjesta za poravnanje ostalih zubi, zahtijeva uklanjanje zuba.

I nakon što mliječni zubi ne ispadnu na vrijeme, ako se to dogodi, potrebno ih je izvaditi kako bi se trajnim zubima omogućio prostor za izrastanje.

Posebna kategorija su umnjaci koji svojim nicanjem i položajem mogu predstavljati smetnju u usnoj šupljini te stvarati neugodu i bol. U tim situacijama također se obavlja postupak vađenja zuba.

Kako se pripremiti za vađenje zuba?

upute stomatologa

Pripremu za postupak obavljate prema uputi stomatologa. Ako postoji aktivna upala, trebat će ju prvo suzbiti antibioticima. Svakako će biti potrebna i rendgenska snimka zuba, a stomatolog će također trebati znati uzimate li neke lijekove, jeste li alergični na neke lijekove i ostale potrebne medicinske informacije.

Boli li vađenje zuba?

Boli li vađenje zuba?

U suvremenoj stomatologiji prije zahvata vađenja zuba stomatolog oko zuba primjenjuje lokalnu anesteziju, stoga vađenje zuba ne boli. Iako se ovaj postupak povezuje s boli i traumom, on je potpuno bezbolan. Zub se vadi pomoću kirurških kliješta i možete osjetiti i čuti sam postupak, no bol nećete osjetiti.

Iako se radi o postupku prilikom kojeg dolazi do pucanja vlakana koja zub drže spojenim s kosti, stomatolog će se uvijek potruditi da to obavi što pažljivije i da pacijentu, iako boli nema, to bude što manje neugodan osjećaj.

Za vađenje zuba je od značajne važnosti rendgenska snimka zuba koja se treba napraviti prije vađenja zuba i dostaviti stomatologu kako bi se pripremio i dobio uvid u točno stanje, poziciju i veličinu zuba i stanje zubne čeljusti.

Oporavak nakon vađenja zuba

Nakon što je postupak vađenja zuba završen, na mjestu s kojeg je zub izvađen ostaje rana. Ona može jedno vrijeme blago krvariti, stoga se na nju stavlja sterilna gaza koju je potrebno zagristi čvrsto, ali ne presnažno, kako bi što prije krenuo proces zgrušavanja.

Krvarenje će brzo prestati, već u roku 20-30 minuta, i doći će do zgrušavanja krvi te zubno meso polako počinje zacjeljivati.

Važno je da ranu nikako ne dirate jezikom, a osobito ne prstima. Diranje rane može dovesti do dodatnog krvarenja u ustima i onečišćenja rane.

Nikako nemojte ispirati ranu vodom, tekućinom za ispiranje usta ili bilo kojim drugim sredstvom kako ne biste isprali krvni ugrušak.

Nakon zgrušavanja može se pojavljivati povremena sukrvica, no većeg krvarenja ne bi trebalo biti. U slučaju moguće komplikacije, odnosno ako krvarenje ne prestaje, obavezno se što prije javite stomatologu.

Neko vrijeme nakon postupka anestezija će početi popuštati i moguće je da se javi bol u ustima i oteklina zubnog mesa. Ovo je sasvim normalno nakon zahvata i proći će s vremenom, kako rana bude zacjeljivala. Bol se može javiti nakon 2-4 sata nakon vađenja zuba.

anestezija

Prilikom procesa zacjeljivanja možete si pomoći analgeticima (nikako ne Aspirin ili Andol, odnosno analgetici na bazi acetilsalicilne kiseline) i hladnim oblozima kako biste smanjili oteklinu. Stomatolog će vam svakako dati detaljne upute što trebate, a što ne trebate raditi prilikom oporavka. Potrebno je striktno se držati uputa liječnika.

Koliko vremena treba da zaraste rana?

Zarastanje rane nakon vađenja zuba proces je koji traje, kao i zarastanje bilo koje druge rane. Iz tog razloga potrebno je poduzeti mjere opreza i ne dirati ranu.

U prvih 24 sata nakon vađenja zuba potrebno je izbjegavati sve radnje koje mogu smetati zacjeljivanju – pljuvanje, kašljanje, intenzivno pranje zubi i usne šupljine, jedenje krute hrane (osobito na strani gdje se nalazi rana), konzumaciju alkohola, kao i vodice za usta koja sadrži alkohol i sl.

Također, u prvih 24 sata nakon što je zub izvađen izbjegavajte veću fizičku aktivnost te čak i nemojte spavati na strani gdje se nalazi rana.

Nakon četiri do osam tjedana rana će potpuno zarasti.

Što jesti nakon vađenja zuba?

Nakon postupka vađenja zuba prvi dan treba maksimalno izbjegavati krutu hranu te vruće napitke. Juhe i kašasta hrana prihatljive su ako nisu vruće. Svakako pripazite da hrana ne dolazi u kontakt s ranom.

Prilikom daljnjeg oporavka također pripazite da ne žvačete tom stranom čeljusti gdje se nalazi rana.

Što nakon vađenja zuba?

implantati

Nakon postupka vađenja zuba unutar čeljusti ostaje praznina. U slučaju da se zub ne nadomjesti nekim protetskim nadomjeskom, s vremenom će doći do pomicanja zubi prema praznom prostoru na mjestu izvađenog zuba, što može uzrokovati nelagodu, bol, nepravilnost zagriza te nepravilno opterećenje na ostale zube.

Najbolje rješenje za nadomještanje izgubljenog zuba jest ugrađivanje zubnog implantata. Naravno, postoje i druga rješenja u sklopu dentalne medicine pomoću kojih se može nadomjestiti izgubljeni zub, a najbolji savjet uvijek će vam dati stomatolog.

Napominjemo da je uvijek bolje staviti jedan od protetskih nadomjestaka kako ne bi došlo do gore opisanih problema nakon što je zub uklonjen. Pomicanje zubi u prazan prostor dogodit će se svakako i primijetit ćete s vremenom i vizualno da vam osmijeh izgleda drukčije, a vrlo vjerojatno će se javiti i problemi koje smo naveli.

Za sve dodatne informacije oko ugradnje protetskih nadomjestaka možete nas slobodno kontaktirati.

Imate dodatnih pitanja?

Pitaj doktora

Imate upit vezan za usluge?
Postavite upit doktoru.

Naručite se

Zatražite svoj termin za individualne konzultacije ili besplatan stomatološki pregled.