Bol zubi kod pacijenta

Bol u zubu – kako nastaje zubobolja?

Zubobolja kao pojava nikome od nas nije nepoznata. Tko se nije bar jednom susreo s njom? Kome od nas bar jednom u životu bol u zubu nije dopustila spavati, nerijetko baš u vrijeme vikenda ili blagdana kad stomatolog ne radi? Karijes koji je prodro u zub, upala zuba, upala desni, ispala plomba ili oštećenje zuba traumom samo su neki od mogućih čimbenika koji mogu uzrokovati bol zuba.

Jasno je da je u takvoj situaciji jedino kvalitetno rješenje problema posjet stomatologu koji će dalje preuzeti stvar u svoje ruke, adekvatno sanirati zub i lišiti nas boli. No, do stomatologa treba doći, a ponekad je možda potrebno pričekati i dan-dva. Kako se riješiti zubobolje u takvoj situaciji?

Kako ublažiti zubobolju?

Postoje brojni prirodni načini, poznati u narodu, putem kojih je moguće ublažiti bol u zubu. Neki od njih uključuju čaj od mente ili drugih biljaka koje u određenoj mjeri imaju prirodno analgetsko djelovanje. Ispiranje zubi slanom otopinom, klinčić, đumbir te hladni oblozi dobro su poznati svima koji su se u svom domu u kasnonoćnim satima susreli s borbom protiv zubobolje.

S medicinske, odnosno famaceutske strane, bol u zubu učinkovito suzbijaju analgetici. Tablete za zubobolju treba uzimati s mjerom i isključivo u propisanim količinama. Mnoge tablete protiv bolova dostupne su bez recepta, a jače tablete isključivo uz recept. Važno je napomenuti da analgetici privremeno suzbijaju simptome i samu bol, no neće riješiti izvor problema.

Kako spriječiti zubobolju?

U većini situacija kad se javi bol u zubu, to se moglo izbjeći pridržavanjem pravila oralne higijene :

  • četkanjem zubi više puta dnevno
  • pravovremenim mijenjanjem četkice za zube kad ona više ne ispunjava svoju svrhu u potpunosti uslijed istrošenosti
  • korištenjem zubnog konca
  • ispiranjem usne šupljine vodicom za usta
  • redovitim stomatološkim kontrolama – uz sve moguće mjere opreza, neke indikacije za stvaranje karijesa ipak može uočiti samo stomatolog prilikom pregleda

Ako ipak dođe do toga da je potrebna stomatološka intervencija, vaš zubar poduzet će potrebne mjere. U većini slučajeva moguće je ukloniti karijes i sanirati oštećeni zub te spriječiti daljnja oštećenja, stoga nemojte oklijevati posjetiti stomatologa na prvi znak dentalnih problema.

Ponekad neće biti drugog rješenja nego uništeni zub u potpunosti izvaditi kako ne bi nastala veća šteta te kako se oštećenje ne bi proširilo na daljnje čeljusne strukture i kost. U slučaju kad nastupi jaka upala zuba, najvjerojatnije je upaljen zubni živac te u takvoj situaciji doslovno zub boli na dodir. Kod jake upale zuba stomatolog može propisati i antibiotik koji će doprinijeti u suzbijanju upale.

Strah od zubara

Strah od stomatologa

Nekadašnja vremena kad je zubarska brusilica plašila ljude u namjeri da posjete stomatologa davna su prošlost. Moderno doba donijelo je nove pristupe i svaki stomatolog koji drži do sebe i svoje ordinacije učinit će sve da se pacijent osjeća što komfornije i opuštenije. Jednostavno, ni zubarima ni pacijentima nije u interesu da se zbog straha ili pretrpljenih trauma izbjegavaju stomatološki pregledi i na taj način ugrožava dentalno zdravlje pacijenata.

Postoje razni načini kako pobijediti strah od zubara, ovisno o razini straha. Jedan način vidjeli ste vjerojatno u američkim filmovima, a radi se o svjesnoj sedaciji dušikovim oksidom, poznatim i pod nazivom rajski plin.

Rajski plin

Ova metoda koristi se kod pacijenata kod kojih je u blagoj ili umjerenoj mjeri izražena tjeskoba, primjenjuje se inhaliranjem, a učinak prolazi sam od sebe nedugo nako udisanja, bez ikakvih popratnih nuspojava. Prilikom sediranja koristi se umjerena doza plina, a rezultat je opuštenost i nestanak tjeskobe te uklanjanje straha, što rajski plin čini pouzdanim i sigurnim rješenjem za neposredni strah od zubarskog zahvata.

Svjesna sedacija

Uz sedaciju rajskim plinom postoji i intravenozna svjesna sedacija koja daje slične rezultate, uz zadržavanje svjesnosti pacijenta te konstantnu interakciju s njim.

Dentalna hipnoza

Treća metoda uklanjanja tjeskobe i straha prije stomatološkog zahvata jest dentalna hipnoza.Suprotno prvom dojmu koji možete steći, dentalna hipnoza nema veze s nekom vrstom kontrole i manipulacije uma i sl. U principu, radi se o ciljanom navođenju pacijenta da se fokusira na pozitivne aspekte, uklanjajući iz njegove svijesti osjećaje straha i panike, pri čemo pacijent ostaje potpuno svjestan i u potpunoj kontroli svoga tijela, ali maksimalno opušten.

Škripanje zubima u snu

Ova pojava poznata je i pod nazivom bruksizam, a često se događa nesvjesno, u snu. Mehanička sila koja pritom nastaje oštećuje zube te se kao posljedica može javiti i bol u zubima. Škripanje zubima uspješno se liječi terapijom zubnom udlagom koja se nosi prilikom spavanja i sprečava oštećenje zubi.

Za bol u zubu, koliko god neugodna ona bila, ima lijeka, no ne zaboravite, svi prirodni i farmaceutski lijekovi protiv zubobolje samo su privremeno rješenje. Ukoliko patite od zubobolje, ne gubite vrijeme – naručite se za pregled, djelujte pravovremeno i očuvajte svoje prirodne zube.