Zubobolja i kako je se riješiti

Autor: 13 kolovoza, 2019
Bol zubi kod pacijenta

Bol u zubu – kako nastaje zubobolja?

što kada boli zub

Zubobolja kao pojava nikome od nas nije nepoznata. Tko se nije bar jednom susreo s njom? Kome od nas bar jednom u životu bol u zubu nije dopustila spavati, nerijetko baš u vrijeme vikenda ili blagdana kad stomatolog ne radi? Karijes koji je prodro u zub, upala zuba, upala desni, ispala plomba ili oštećenje zuba traumom samo su neki od mogućih čimbenika koji mogu uzrokovati bol zuba.

Zubobolja je, jednostavno, nešto što će se mnogim ljudima dogoditi bar jednom u životu. Bol može biti lagana, ali i gotovo neizdrživa. Također može biti trajna ili povremena, odnosno bol koja se javi pa nestane.

Osim zuba, boljeti može i zubno meso, ako je upaljeno. Ponekad je teško razlikovati bol zuba i zubnog mesa, no upala zubnog mesa može se prepoznati po nateknuću i crvenilu oko zuba, odnosno upaljenog područja.

Jasno je da je u takvoj situaciji jedino kvalitetno rješenje problema posjet stomatologu koji će dalje preuzeti stvar u svoje ruke, adekvatno sanirati zub i lišiti nas boli. No, do stomatologa treba doći, a ponekad je možda potrebno pričekati i dan-dva. Kako se riješiti zubobolje u takvoj situaciji?

Kako ublažiti zubobolju?

Postoje brojni prirodni načini, poznati u narodu, putem kojih je moguće ublažiti bol u zubu. Neki od njih uključuju čaj od mente ili drugih biljaka koje u određenoj mjeri imaju prirodno analgetsko djelovanje. Ispiranje zubi slanom vodom, odnosno otopinom, klinčić, odnosno ulje klinčića, đumbir te hladni oblozi i slične kućne metode koje se apliciraju na bolan zub dobro su poznati svima koji su se u svom domu u kasnonoćnim satima susreli s borbom protiv zubobolje.

S medicinske, odnosno famaceutske strane, bol u zubu učinkovito suzbijaju analgetici. Tablete za zubobolju treba uzimati s mjerom i isključivo u propisanim količinama. Mnoge tablete protiv bolova dostupne su bez recepta, a jače tablete isključivo uz recept. Važno je napomenuti da analgetici privremeno suzbijaju simptome i samu bol, no neće riješiti izvor problema.

U svakom slučaju, zubobolja se može značajno ublažiti, pa čak i otkloniti nekom od navedenih metoda, no to će vam samo privremeno pomoći. Ako vas prestane boljeti zub, to ne znači da je problem riješen, a ignoriranje zuba koji je problematičan može dovesti do puno većih problema u usnoj šupljini, odnosno upale zubnog mesa, dodatnog oštećenja zuba ili čak njegovog gubitka.

Sve dok se bol javlja, jasno je da postoji problem, no zubobolja može prestati i na duže vrijeme. Ne dopustite da vas to zavara, svejedno je potrebno posjetiti stomatologa.

Kako spriječiti zubobolju?

U većini situacija kad se javi bol u zubu, to se moglo izbjeći pridržavanjem pravila oralne higijene :

  • četkanjem zubi nekoliko puta dnevno (minimalno dva puta dnevno)
  • pravovremenim mijenjanjem četkice za zube kad ona više ne ispunjava svoju svrhu u potpunosti uslijed istrošenosti
  • korištenjem zubnog konca radi temeljitije higijene zubi i usne šupljine
  • ispiranjem usne šupljine vodicom za ispiranje usta
  • redovitim stomatološkim kontrolama – uz sve moguće mjere opreza, neke indikacije za stvaranje karijesa ipak može uočiti samo stomatolog prilikom pregleda

Ako ipak dođe do toga da je potrebna stomatološka intervencija, vaš zubar poduzet će potrebne mjere. U većini slučajeva moguće je ukloniti karijes i sanirati oštećeni zub te spriječiti daljnja oštećenja, stoga nemojte oklijevati posjetiti stomatologa na prvi znak problema sa zubima, osobito ako se pojavi zubobolja.

Ponekad neće biti drugog rješenja nego uništeni zub u potpunosti izvaditi kako ne bi nastala veća šteta te kako se oštećenje ne bi proširilo na daljnje čeljusne strukture i kost. U slučaju kad nastupi jaka upala zuba, najvjerojatnije je upaljen zubni živac te u takvoj situaciji doslovno zub boli na dodir.

Kod jake upale zuba stomatolog može propisati i antibiotik koji će doprinijeti u suzbijanju upale. Sve antibiotike i analgetike potrebno je uzimati prema uputama stomatologa.

Strah od zubara

Strah od stomatologa

Nekadašnja vremena kad je zubarska brusilica plašila ljude u namjeri da posjete stomatologa davna su prošlost. Moderno doba donijelo je nove pristupe i svaki stomatolog koji drži do sebe i svoje ordinacije učinit će sve da se pacijent osjeća što komfornije i opuštenije.

Jednostavno, ni zubarima ni pacijentima nije u interesu da se zbog straha ili pretrpljenih trauma izbjegavaju stomatološki pregledi i na taj način ugrožava dentalno zdravlje pacijenata. Ako imate strah od zubara, budite uvjereni da će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da vaš posjet njima prođe maksimalno opušteno i bezbolno.

Ponekad je zubobolja dovoljno jaka da se pacijent sa strahom od zubara ipak odvaži i dođe u ordinaciju jer bol ne prestaje i svjestan je da mu saniranje bolesnog zuba može pomoći.

Ipak, ima i puno onih kojima zubobolja ipak predstavlja manje zlo i koji radije trpe bol, što dovodi do puno većih problema sa zubima.

Postoje razni načini kako pobijediti strah od zubara, ovisno o razini straha. Jedan način vidjeli ste vjerojatno u američkim filmovima, a radi se o svjesnoj sedaciji dušikovim oksidom, poznatim i pod nazivom rajski plin.

Rajski plin

rajski plin

Ova metoda koristi se kod pacijenata kod kojih je u blagoj ili umjerenoj mjeri izražena tjeskoba, primjenjuje se inhaliranjem, a učinak prolazi sam od sebe nedugo nako udisanja, bez ikakvih popratnih nuspojava. Prilikom sediranja koristi se umjerena doza plina, a rezultat je opuštenost i nestanak tjeskobe te uklanjanje straha, što rajski plin čini pouzdanim i sigurnim rješenjem za neposredni strah od zubarskog zahvata.

Svjesna sedacija

Uz sedaciju rajskim plinom postoji i intravenozna svjesna sedacija koja daje slične rezultate, uz zadržavanje svjesnosti pacijenta te konstantnu interakciju s njim.

Dentalna hipnoza

Dentalna hipnoza

Treća metoda uklanjanja tjeskobe i straha prije stomatološkog zahvata jest dentalna hipnoza. Suprotno prvom dojmu koji možete steći, dentalna hipnoza nema veze s nekom vrstom kontrole i manipulacije uma i sl. U principu, radi se o ciljanom navođenju pacijenta da se fokusira na pozitivne aspekte, uklanjajući iz njegove svijesti osjećaje straha i panike, pri čemo pacijent ostaje potpuno svjestan i u potpunoj kontroli svoga tijela, ali maksimalno opušten.

Škripanje zubima u snu

Ova pojava poznata je i pod nazivom bruksizam, a često se događa nesvjesno, u snu. Mehanička sila koja pritom nastaje oštećuje zube te se kao posljedica može javiti i bol u zubima. Škripanje zubima uspješno se liječi terapijom zubnom udlagom koja se nosi prilikom spavanja i sprečava oštećenje zubi, no ponekad prođe puno vremena prije nego što se ovaj poremećaj primijeti, a jedan od simptoma je i moguća zubobolja.

Za bol u zubu, koliko god neugodna ona bila, ima lijeka, no ne zaboravite, svi prirodni i farmaceutski lijekovi protiv zubobolje samo su privremeno rješenje. Ukoliko patite od zubobolje, ne gubite vrijeme – naručite se za pregled što prije, djelujte pravovremeno, posjetite stomatologa i očuvajte svoje prirodne zube.