Dječja stomatologija

Dječja stomatologija ili pedodoncija bavi se prevencijom i liječenjem bolesti zubi kod djece. Primarni cilj dječje stomatologije je prevencija nastanka i razvoja karijesa, ali i edukacija djece i roditelja o pravilnom održavanju oralne higijene od najranije dobi. Navike stečene u najranijoj dobi vrlo vjerojatno će biti prenesene i primjenjivane i u kasnijoj dobi. Neka vaši najmlađi odmalena steknu navike pomoću kojih će očuvati ne samo dentalno zdravlje, nego i opće zdravlje tijela.

Kada prvi put odvesti dijete k stomatologu?

Prvi zubići kod djece niču već u dobi oko šest mjeseci starosti pa do treće godine djeteta. Iako su u pitanju mliječni zubi koje će s vremenom zamijeniti trajni zubi, iznimno je važno očuvati i njih. Upravo na pozicijama mliječnih zubi, kad dođe vrijeme, niknut će trajni zubi. Zbog toga je ključno spriječiti razvoj bolesti i potencijalni prerani gubitak mliječnih zubi, kako ne bi došlo do ortodontskih nepravilnosti u budućnosti.

S obzirom na to da se dječja stomatologija fokusira na liječenje, ali i prevenciju bolesti zubi kod djece, preporuka je s prvim stomatološkim pregledima krenuti već u dobi od napunjene jedne godine života. Stjecanje navika oralne higijene i obavljanja redovnih stomatoloških pregleda ključno je za održavanje dentalnog zdravlja i u dječjoj i u odrasloj dobi. Ne ustručavajte se odvesti vaše najmlađe k stomatologu već od najranije dobi.

mliječni zubi