Zubne proteze

Zubne proteze protetski su nadomjestak u slučaju gubitka više zuba ili čak svih zuba. S obzirom da nisu čvrsto fiksirane za čeljust, zubne proteze su mobilni protetski nadomjestak, a izrađuju se od akrilata, smole, plastike te mogu sadržavati i metalne dijelove. Zubne proteze financijski su povoljnije rješenje za pacijente, a nakon perioda navikavanja, uspješno se mogu koristiti u svim radnjama kao prirodni zubi, kao što su govor ili konzumiranje hrane.

Postavljanje i korištenje zubne proteze

Zubna proteza u osnovi je nadomjestak za zube koji pacijent može po volji ukloniti s čeljusti. Samim time, zubna proteza se ne ugrađuje, nego se postavlja na čeljust. Da bi sama uporaba proteze bila uopće moguća, potrebno je s čeljusti ukloniti sve preostale zube koji predstavljaju smetnju za protezu. Nakon toga pacijent dobiva privremenu ili imedijatnu protezu. Nakon što se usna šupljina oporavi od zahvata, u razdoblju od 2 do 3 mjeseca, pacijent dobiva trajnu protezu.

U situacijama gdje pacijent ne uspijeva postići stabilnost zubne proteze na čeljusti, moguća je ugradnja nekoliko zubnih implantata na koje se proteza prilikom svakog umetanja pričvrsti. Na taj način postiže se apsolutna fiksiranost proteze za čeljust, što pacijentu daje sigurnost i oslobađa ga straha da će se proteza pomaknuti ili ispasti prilikom govora, jedenja hrane i u sličnim situacijama.

Mobilna proteza za zube

Održavanje zubne proteze

Protezu je potrebno čistiti sredstvima za čišćenje i četkicom. Obavezno ju je pritom izvaditi iz usne šupljine. U periodu kad se zubna proteza ne koristi, primjerice tokom spavanja, ista se čuva u posudi s destiliranom vodom. O pravilnom i redovitom održavanju higijene zubne proteze izravno ovisi njena trajnost. Ukoliko se pridržava uputa od strane stomatologa, zubne proteze mogu se pokazati i kao doživotno rješenje.

Karakteristike zubne proteze

Zubna proteza zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe koje varira od osobe do osobe. S obzirom da nije pričvršćena za čeljust, potrebno je naučiti koristiti ju prilikom govora, jedenja i drugih radnji, stoga se preporuča što više ju nositi odmah od početka korištenja. Iako ju je moguće imati postavljenu na čeljust i prilikom spavanja, preporuka je tada ju ipak ukloniti s čeljusti i držati u destiliranoj vodi. Ovo će zubnom mesu omogućiti potreban odmor i oporavak od same proteze, što je jako bitno za očuvanje zdravlja desni.

 • Dugotrajno i povoljno rješenje
 • Jednostavno održavanje
 • Rješenje za sve vrste bezubosti
Tipovi proteza za zube

Vrste zubnih proteza

Kad govorimo o vrstama zubnih proteza, dijelimo ih na gornje i donje proteze, te na potpune, odnosno totalne proteze te djelomične proteze, u slučaju kad se zamjenjuje samo jedan ili nekoliko zuba.

Gornje i donje proteze zamjenjuju zube na gornjoj ili donjoj čeljusti, dok na preostaloj čeljusti pacijent koristi vlastite prirodne zube. Potpuna ili totalna zubna proteza koristi se u situaciji kada je pacijent izgubio sve prirodne zube te nadomješta sve zube s obje čeljusti. Ukoliko je potrebno nadomjestiti samo jedan ili nekoliko zubi, tada se koristi parcijalna ili djelomična zubna proteza.

Osim ispune praznog prostora između zubi, uloga parcijalne proteze je i sprečavanje pomicanja pacijentovih prirodnih zubi u prostor gdje nedostaje jedan ili više zubi, čime se zadržava pravilan zagriz te stabilnost i prirodna konfiguracija preostalih pacijentovih zubi.

Cijena proteze za zube

Cijena zubne proteze ovisi o tipu proteze te materijalima od kojih se izrađuje te potrebnim zahvatima na čeljusti prije nego što ju je uopće moguće koristiti. Zubna proteza jednostavno je rješenje za djelomičnu ili potpunu bezubost, financijski povoljnije od drugih protetskih rješenja, a uz pravilno održavanje, može potrajati doživotno.

Patite li od djelomičnog ili potpunog gubitka zubi te Vas zanima je li upravo zubna proteza pravo rješenje za Vaš problem, naručite se na besplatan pregled i konzultaciju s doktorom. Posjetite nas u našoj ordinaciji u Osijeku i omogućite sebi vrhunski stomatološki rad po najvišem standardu kvalitete.

tatalna proteza za zube

Često postavljena
pitanja

Koja je cijena zubne proteze?
Kako se čisti zubna proteza?
Boli li nošenje zubne proteze?
Kako zalijepiti zubnu protezu?
Koje su vrste zubnih proteza?

   Kontakt informacije

   Adresa

   Šamačka 1, 31000 Osijek

   Radno vrijeme

   • Ponedjeljak:
    13:00 h – 20:30 h
   • Utorak:
    07:00 h – 14:30 h
   • Srijeda:
    13:00 h – 20:30 h
   • Četvrtak:
    13:00 h – 20:30 h
   • Petak:
    07:00 h – 14:30 h