Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja podrazumijeva sve vrste kirurških zahvata unutar usne šupljine. Bez oralne kirurgije mnogi stomatološki zahvati bili bi neizvedivi. Najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji predstavlja vađenje zuba. Osim vađenja zuba, u oralnu kirurgiju pripadaju, primjerice, i apikotomija i alveotomija, odnosno vađenje umnjaka, te ugradnja zubnih implantata.

Vrste zahvata u oralnoj kirurgiji

Oralna kirurgija ima puno primjena u stomatologiji, od samostalnih zahvata do pripremnih zahvata u svrhu neke druge stomatološke usluge kao što je ugradnja zubnih implantata. S obzirom da se zahvati izvode pri lokalnoj anesteziji, u potpunosti su bezbolni za pacijenta. Kirurške zahvate izvodi specijalist – oralni kirurg. Prije samog zahvata radi se rendgenska snimka zuba putem koje oralni kirurg dobiva potrebne informacije o stanju i strukturi zuba.

Najpoznatiji oblik oralne kirurgije predstavlja vađenje zuba. Osim uobičajenog vađenja zuba, koje podrazumijeva i vađenje korijena zuba, poznat zahvat u oralnoj kirurgiji predstavlja vađenje umnjaka. Nicanje umnjaka može biti izuzetno bolno te uzrokovati bolne upale okolnog tkiva. U slučaju da druge terapije ne donesu rezultat, operacija umnjaka predstavlja jedino rješenje za pacijenta. Komplicirano vađenje umnjaka, koje podrazumijeva vađenje umnjaka koji još nije iznikao ili je samo djelomično iznikao, zove se alveotomija.

Apikotomija je kirurški zahvat pri kojemu se uklanja vrh korijena zuba uslijed izazvane upale. Primjenjuje se u slučajevima kad standardno endodontsko liječenje nije rezultiralo izlječenjem zuba. Postupkom apikotomije, nakon uklanjanja vrha korijena, sam korijen zuba se zatvara i time se onemogućuje nastanak novih upala.

Stomatološka kirurgija

Zašto kod nas?

Vađenje umnjaka, kao i ostali kirurški zahvati u stomatologiji, na prvu asociraju na bol i neugodu. Naši brojni zadovoljni pacijenti dokaz su da i ova vrsta zahvata može proći bez boli, uz posebnu pažnju posvećenu tome da pacijent bude maksimalno opušten i da zahvat prođe što ugodnije.

 • Potpuno bezbolni zahvati
 • Lokalna anestezija
 • Brz oporavak
 • Najviši standard implantologije
 • Učinkovito rješenje za upaljene umnjake
 • Brojni uspješno izvršeni zahvati
rendgen snimka zubi

Oporavak nakon kirurškog zahvata

Kirurški zahvati unutar usne šupljine izvode se pod anestezijom i u potpunosti su bezbolni. Međutim, za oporavak usne šupljine nakon zahvata potreban je određeni vremenski period tijekom kojeg se može javiti oticanje zubnog mesa, bolovi i krvarenje. Radi se o uobičajenim pojavama tijekom procesa oporavka koje u pravilu ne predstavljaju nikakav razlog za zabrinutost od strane pacijenta.

Sprečavanje rasta oticanja i njegovo smanjivanje, osobito u prvim satima nakon zahvata, postiže se periodičkom primjenom hladnih obloga na natečeno područje. Operirano područje nikako se ne smije ispirati neposredno nakon zahvata. Dan nakon zahvata, u dogovoru sa stomatologom, usna šupljina može se ispirati sredstvom koje stomatolog preporuči.

S obzirom da je zarastanje zubnog mesa proces koji zahtijeva vrijeme, moguća je pojava povremenog krvarenja i nekoliko dana nakon zahvata. Ovo nije alarmantno, ali ako se krvarenje javlja duže vremena, potrebno je posjetiti stomatologa.

Sedam dana nakon izvršenog kirurškog zahvata oporavak je dovoljno napredovao te se iz područja zahvata uklanjaju konci. Tijekom samog oporavka nužno je prilagoditi prehranu. Preporučuje se tekuća i mekana hrana te treba izbjegavati sve tipove hrane koji bi mogli kontaminirati područje zahvata. U slučaju većih bolova, prema preporuci stomatologa, pacijent si može pomoći uporabom analgetika.

Cijena zahvata oralne kirurgije

Cijena vađenja umnjaka i ostalih zahvata u oralnoj kirurgiji ovisi o kompleksnosti potrebnog kirurškog zahvata, potrebnoj pripremi zahvata te brojnim drugim čimbenicima.

S obzirom da oralna kirurgija ima brojne primjene, od zahvata kao što su apikotomija, alveotomija, vađenje zuba uslijed propadanja istog u situaciji kad nije moguće liječenje zuba, do funkcionalno-estetskih primjena, kao što je ugradnja zubnih implantata, cijena zahvata određuje se individualno za svakog pacijenta.

Naručite se na besplatan stomatološki pregled u našoj ordinaciji u Bilju, Osijek, pitajte doktora sve što vas zanima te saznajte tijek postupka i cijenu zahvata koji Vam je potreban.

Pregled u stomatološkoj ordinaciji

Često postavljena
pitanja

Bole li kirurški zahvati u stomatologiji?
Koja je cijena vađenja umnjaka?
Koliko traje oporavak nakon stomatološkog kirurškog zahvata?
Što je apikotomija?
Je li mi potrebna ortopan snimka prije samog zahvata?Kontakt informacije

Adresa

Osijek
Ulica kralja Zvonimira 33, 31327, Općina Bilje

Radno vrijeme

 • Parni datumi:
  13:00 h – 20:30 h
 • Neparni datumi:
  07:00 h – 14:30 h
 • Radna subota:
  Druga u mjesecu