Oralna kirurgija

Oralna kirurgija je grana stomatologije koja podrazumijeva sve vrste kirurških zahvata unutar usne šupljine. Bez nje bi mnogi stomatološki zahvati bili bi neizvedivi. Najčešći zahvat predstavlja vađenje zuba. Osim vađenja zuba, u oralnu kirurgiju pripadaju i zahvati apikotomije i alveotomije, odnosno vađenje umnjaka te mnogi drugi zahvati.

Vrste zahvata u oralnoj kirurgiji

Oralna kirurgija ima puno primjena u stomatologiji, od samostalnih zahvata do pripremnih zahvata u svrhu neke druge stomatološke usluge kao što je ugradnja protetskih nadomjestaka. S obzirom da se zahvati izvode pri lokalnoj anesteziji, u potpunosti su bezbolni za pacijenta. Kirurške zahvate izvodi specijalist – oralni kirurg. Prije samog zahvata radi se rendgenska snimka zuba putem koje oralni kirurg dobiva potrebne informacije o stanju i strukturi zuba.

Vađenje zuba

Najpoznatiju primjenu oralne kirurgije predstavlja ekstrakcija ili vađenje zuba. Najčešći razlozi za ekstrakciju zuba su prevelika oštećenost zuba dentalnim bolestima, traumom ili potreba da se oslobodi prostor u svrhu ugradnje protetskih nadomjestaka. Ako nije moguće izvaditi zub ili korijen zuba standardnim putem, postupak izvodi oralni kirurg putem reza na sluznici čeljusti kako bi došao do kosti koja ga okružuje.

Nakon što je zub oslobođen kosti i uspješno izvađen, rana se zašiva kirurškim koncem i slijedi postupak zarastanja. Nakon vađenja zuba potrebno je ranu držati čistom kako ne bi došlo do infekcije.

Vađenje korijena zuba čest je i standardan kirurški postupak u stomatologiji.

Oralna kirurgija

Vađenje umnjaka i alveotomija

Vađenje umnjaka također je čest kirurški zahvat u stomatologiji. Umnjaci su zubi koji posljednji niču te zbog nedostatka prostora u zubnoj čeljusti mogu niknuti samo djelomično ili uopće ne niknuti. To može biti izuzetno bolno te uzrokovati komplikacije i bolne upale okolnog tkiva, što može otežati ovaranje usta, jedenje i govor.

U slučaju da druge terapije saniranja umnjaka ne donesu rezultat ili nisu primjenjive, operacija umnjaka predstavlja jedino rješenje za pacijenta. Komplicirano vađenje umnjaka, koje podrazumijeva vađenje umnjaka koji još nije iznikao ili je samo djelomično iznikao, zove se alveotomija.

Vađenje umnjaka u trudnoći

Vađenje umnjaka u trudnoći moguće je u slučaju potrebe i komplikacija izazvanih nicanjem ili upalom umnjaka. Anestezija i antibiotici sigurni su za primjenu kod trudnica, odnosno trudnica nikad neće od strane stomatologa primiti sredstvo koje može imati negativan utjecaj na nju ili plod. Ipak, preporuka je izbjegavati kirurške zahvate u trudnoći ukoliko oni nisu nužno potrebni.

Vađenje umnjaka

Apikotomija

Apikotomija je kirurški zahvat pri kojemu se uklanja vrh korijena zuba uslijed izazvane upale. Primjenjuje se u slučajevima kad standardno endodontsko liječenje nije rezultiralo izlječenjem zuba. Postupkom apikotomije, nakon uklanjanja vrha korijena, sam korijen zuba se zatvara i time se onemogućuje nastanak novih upala.

Kortikomija

Kortikotomija je zahvat podizanja zubnog mesa i odstranjivanja koštanog pokrova kod zubi koji iz više mogućih razloga nikad nisu nikli kod pacijenta – impaktiranih ili retiniranih zubi. Kortikotomiju obavlja oralni kirurg, a provodi se u kombinaciji s ortodontskom terapijom, omogućujući zubima da pravilno izrastu.

Ugradnja umjetne kosti u čeljust

Ugradnja umjetne kosti u čeljust kirurški je zahvat u stomatologiji koji se provodi u slučaju oštećenja ili nedostatka prirodne kosti kako bi u nju bilo moguće ugraditi implantat. Ovaj postupak također se odvija pod lokalnom anestezijom.

Apiktomija

Zašto kod nas?

Vađenje umnjaka, kao i ostali kirurški zahvati u stomatologiji, na prvu asociraju na bol i neugodu. Naši brojni zadovoljni pacijenti dokaz su da vađenje umnjaka u Osijeku, kao i kirurško vađenje zuba i ostali zahvati, može proći bez boli, uz posebnu pažnju posvećenu tome da pacijent bude maksimalno opušten i da zahvat prođe što ugodnije.

 • Potpuno bezbolni zahvati
 • Lokalna anestezija
 • Brz oporavak
 • Najviši standard implantologije
 • Učinkovito rješenje za upaljene umnjake
 • Brojni uspješno izvršeni zahvati

Oporavak nakon vađenja zuba

Oporavak nakon vađenja zuba, što uključuje i oporavak nakon vađenja umnjaka, proces je koji traje do 7 dana. Iako pacijent tijekom zahvata neće osjetiti nikakvu bol zbog primjene lokalne anestezije, posljedice zahvata trajat će jedno vrijeme, ovisno o kompleksnosti zahvata, dok se zubno meso i kost ne oporave. Oporavak kosti u pravilu traje duže nego zacjeljivanje same rane.

Mjere opreza

Neposredno nakon zahvata potrebno je izbjegavati ispiranje operiranog područja te intenzivnije fizičke aktivnosti koje mogu izazvati dodatno krvarenje. Dan nakon zahvata, u dogovoru sa stomatologom, usna šupljina može se ispirati sredstvom koje stomatolog preporuči. Tijekom oporavka ranu je potrebno držati čistom kako ne bi došlo do infekcije primjenjujući oralnu higijenu s posebnom pažnjom prema operiranom području.

Bol nakon kirurškog zahvata

Bol nakon kirurškog zahvata te krvarenje i oteklina koja se može pojaviti normalne su pojave i dio procesa oporavka te nema razloga za zabrinutost ako do njih dođe. Hladni oblozi, osobito u prvim satima nakon zahvata, i lijekovi potiv bolova pomoći će vam da lakše prebrodite postoperativno razdoblje.

Zarastanje zubnog mesa

Zarastanje zubnog mesa nakon vađenja zuba kroz tjedan dana dovoljno je napredovalo te se iz područja zahvata uklanjaju konci. Tijekom samog oporavka nužno je prilagoditi prehranu. Preporučuje se tekuća i mekana hrana te treba izbjegavati sve tipove hrane koji bi mogli kontaminirati područje zahvata.

Oporavak nakon vađenja zuba
Cijena oralne kirurgije

Cijena zahvata oralne kirurgije

Cijena vađenja umnjaka te cijena kirurškog vađenja zuba i ostalih zahvata u oralnoj kirurgiji ovisi o kompleksnosti potrebnog kirurškog zahvata, potrebnoj pripremi zahvata te brojnim drugim čimbenicima.

S obzirom da oralna kirurgija ima brojne primjene, od zahvata kao što su apikotomija, alveotomija, vađenje zuba uslijed propadanja istog u situaciji kad nije moguće liječenje zuba, do funkcionalno-estetskih primjena, kao što je ugradnja implantata, cijena zahvata određuje se individualno za svakog pacijenta.

Ako smatrate da vam je potreban bilo kakav zahvat iz područja oralne kirurgije u Osijeku, naručite se na besplatan stomatološki pregled u našoj ordinaciji u Osijeku, pitajte doktora sve što vas zanima te saznajte tijek postupka i cijenu zahvata koji vam je potreban.

Često postavljena
pitanja

Bole li kirurški zahvati u stomatologiji?
Koja je cijena vađenja umnjaka?
Koliko traje oporavak nakon stomatološkog kirurškog zahvata?
Što je apikotomija?
Je li mi potrebna ortopan snimka prije samog zahvata?
Vađenje umnjaka u trudnoći – je li moguće?
Što je retinirani zub?
Što je impaktirani zub?
Alveolitis nakon vađenja zuba – što je i je li opasno?
Pojavilo mi se na rani nešto bijelo nakon vađenja zuba, trebam li se zabrinuti?

   Kontakt informacije

   Adresa

   Šamačka 1, 31000 Osijek

   Radno vrijeme

   • Ponedjeljak:
    13:00 h – 20:30 h
   • Utorak:
    07:00 h – 14:30 h
   • Srijeda:
    13:00 h – 20:30 h
   • Četvrtak:
    13:00 h – 20:30 h
   • Petak:
    07:00 h – 14:30 h