Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom i ispravljanjem nepravilno izraslih zubi i položaja čeljusti. Ortodoncija se također bavi i liječenjem stanja i poremećaja do kojih je došlo zbog nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Pogrešno formiran zagriz te nepravilno izrasli zubi mogu izazvati mnoge poteškoće s dentalnim zdravljem kasnije.

Važnost ortodontskih pregleda od najranije dobi

Sa stomatološkim pregledima i zahvatima upoznajemo se odmalena, većinom sa aspekta opće stomatologije, odnosno prevencije i liječenja zubnog karijesa. Međutim, uz stomatološke preglede, jednaku važnost za dentalno zdravlje ima i ortodoncija, odnosno ispravljanje zuba i okolnih struktura, ne samo zbog estetskih, nego i zbog funkcionalnih razloga.

Osim što ispravljanje zuba poboljšava estetiku zuba i time doprinosi ljepšem osmijehu i općem samopouzdanju pacijenta, ortodontske terapije unapređuju funkcionalnost zagriza te sprečavaju moguće probleme zgloba i mišića čeljusti.

Osim ispravljanja zuba i okolnih zubnih struktura, ortodoncija je izuzetno važna i za samo očuvanje zuba, odnosno sprečavanje njihova prekomjerna trošenja. Ovo je česta pojava kod pacijenata s ortodontskim anomalijama, stoga ortodontsko liječenje treba shvatiti jednako ozbiljno kao i opće stomatološko liječenje.

Vrste aparatića za zube

Prva asocijacija na spomen ortodoncije jest aparatić za zube. U današnje vrijeme moderna stomatologija i razvoj tehnologije pobrinuli su se da nekadašnji jako vidljivi i estetski neprivlačni aparatići postanu prošlost. Umjesto njih, danas koristimo diskretnije i estetski puno prihvatljivije aparatiće.

Fiksni aparatić za zube, kao što sam naziv govori, ortodontsko je pomagalo koje specijalist ortodont postavlja na čeljust pacijenta te ondje ostaje do završetka terapije. Moderni fiksni aparatići izrađuju se prema visokim estetskim standardima te su gotovo neprimjetni.

Osim fiksnih, postoje i mobilni aparatići za zube. Ovaj tip aparatića pacijent lako može skinuti, a terapija njime primjenjuje se prema uputi ortodonta.

Suvremena ortodoncija donosi i rješenje u vidu, uvjetno rečeno, nevidljivih estetskih aparatića za zube. Oni mogu biti keramički i boje zuba, a izrađuju se i od plastike te su u tom slučaju u potpunosti prozirni. Ova osobina pacijentu omogućuje najveću moguću estetiku osmijeha uz kvalitetnu ortodontsku terapiju.

Retainer za zube

Nakon završetka ortodontske terapije zubnim aparatićem, zubi će se s vremenom nastojati vratiti u svoj prirodni, nepravilni položaj. Zubi se, jednostavno, u manjoj ili većoj mjeri prirodno pomiču. Kako se to ne bi dogodilo, po završetku ortodontske terapije izrađuje se retencijski aparatić, odnosno retainer za zube. Funkcija retainera jest ta da zadržava terapijom postignuti pravilan položaj zubi.

Retainer za zube može biti mobilni ili fiksni. Fiksni retainer u osnovi je žica koja se učvršćuje s unutarnje strane zubi i na taj način konstantno drži zube u pravilnom položaju i sprečava njihovo pomicanje.

Mobilni retainer je udlaga koja se izrađuje od prozirne plastike prema otisku pacijentovih zubi. Neposredno po završetku ortodontske terapije, potrebno ga je nositi konstantno, a s vemenom se potrebno vrijeme nošenja u danu smanjuje, ali isključivo prema uputama stomatologa, nakon obavljenog kontrolnog pregleda. Ova vrsta retainera održava se pranjem četkicom i pastom.

Mobilni retainer za zube, iako na prvu djeluje slično, nije isto što i nevidljivi, odnosno prozirni aparatić za zube. Ova dva aparatića imaju drukčiju svrhu, namjenu i režim korištenja.

Kada i kako ispraviti zube?

Ortodontske kontrole idealno je početi provoditi već oko 6-7 godina starosti djeteta, međutim, za ortodontsku terapiju ne postoji dobna granica. Uspješno se provodi kod djece, adolescenata ili odraslih. Iako u mlađoj dobi ortodontska terapija daje brže rezultate, za ispravljanje zuba i rješavanje problema sa zagrizom ili zglobom zubne čeljusti nikad nije kasno.

Sama terapija započinje ortodontskim pregledom. S obzirom na to da je svaki pacijent poseban, ortodont nakon pregleda i utvrđenog opsega nepravilnosti zuba i okolnih struktura idividualno za svakog pacijenta kreira terapiju te određuje njeno trajanje i učestalost ortodontskih kontrola. Ortodont također određuje i vrstu aparatića za zube te upućuje pacijenta u pravilno održavanje oralne higijene tijekom trajanja terapije. Higijena usne šupljine izuzetno je važna za uspješnost ortodontske terapije.

Cijena aparatića za zube, kao i cjelokupne ortodontske terapije, ovisi o brojnim čimbenicima, prije svega o opsegu nepravilnosti zuba, trajanju terapije te vrsti aparatića za zube, stoga se određuje individualno za svakog pacijenta.

Naručite se na besplatan pregled u našoj ordinaciji u Bilju, Osijek, pitajte doktora sve što vas zanima te saznajte više o cijeni i samom postupku ispravljanja vaših zuba.

Često postavljena
pitanja

Koja je cijena aparatića za zube?
Postoji li dobna granica za korekciju zagriza pomoću zubnog aparatića?
Kakvi sve aparatići za zube postoje?
Mogu li izabrati vrstu aparatića za zube kakvu želim koristiti?
Što je Invisalign aparatić?Kontakt informacije

Adresa

Osijek
Ulica kralja Zvonimira 33, 31327, Općina Bilje

Radno vrijeme

  • Parni datumi:
    13:00 h – 20:30 h
  • Neparni datumi:
    07:00 h – 14:30 h
  • Radna subota:
    Druga u mjesecu