Ortodoncija

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom i ispravljanjem nepravilno izraslih zubi i položaja čeljusti. Ortodoncija se također bavi i liječenjem stanja i poremećaja do kojih je došlo zbog nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Pogrešno formiran zagriz te nepravilno izrasli zubi mogu izazvati mnoge poteškoće s dentalnim zdravljem kasnije.

Važnost ortodontskih pregleda od najranije dobi

Nepravilni zubi mogu značajno otežati situaciju unutar zubne čeljusti i dovesti u pitanje dentalno zdravlje. Osim što su estetski neprivlačni, nepravilno izrasli zubi uzrokuju probleme sa zglobom i mišićima zubne čeljusti. Uz to, nepravilni zubi često se prekomjerno troše, što dovodi do njihovog oštećenja. Razne vrste aparatića za zube uspješno se koriste u ortodontskim terapijama.

Ispravljanje zubi pomoću zubnih aparatića uobičajen je postupak kod djece, ali i odraslih, uz odlične rezultate, kako s estetske, tako i s funkcionalne strane.

Ortodontska terapija ponekad se koristi kao zaseban postupak u svrhu ispravljanja zubi, a ponekad prethodi nekim od drugih protetskih zahvata.

fiksni aparatić

Ortodont – Osijek

Nepravilan položaj zuba i čeljusti možete ortodontski ispraviti u našoj ordinaciji. Ukoliko vam razmaknuti zubi, zbijeni zubi, nepravilan zagriz ili položaj čeljusti stvaraju probleme, kandidat ste za ortodontsku terapiju.

 • Pravilan i funkcionalan zagriz u kratkom roku
 • Prevencija anomalija sa zubnom čeljusti u budućnosti
 • Diskretni, gotovo nevidljivi aparatići za zube
Nevidljivi aligner

Vrste aparatića za zube

Fiksni aparatić

Fiksni aparatić je najkorištenije ortodontsko pomagalo. Koristi se na način da se učvrsti na zube te ga pacijent ne može sam ukloniti. U današnje vrijeme, umjesto jako vidljivih aparatića koriste se diskretniji i estetski prihvaljiviji aparatići za zube. Terapija fiksnim aparatićem traje 18-24 mjeseca.

Mobilni aparatići

Mobilni aparatići za zube koriste se većinom u ortodontskim korekcijama kod djece. Ovaj tip aparatića pacijent može ukloniti sam, a način i trajanje korištenja određuje ortodont.

Nevidljivi aparatić

Nevidljivi aparatić poznat i pod nazivom aligner, sve češće je korišteno ortodontsko pomagalo. Razlog tome je njegova neprimjetnost i diskretnost, što značajno utječe na estetiku osmijeha prilikom korištenja. Radi se o zubnim udlagama koje su mobilne, a izrađuju se od keramike te tada budu boje zuba, ili od plastike, pri čemu su potpuno prozirni. te su u tom slučaju u potpunosti prozirni. Najpoznatiji brand nevidljivih aparatića je Invisalign te se često taj naziv poistovjećuje s alignerima općenito.

Retainer za zube

Ispravljanje zubi fiksnim aparatićem jedan je segment ortodontske terapije. Drugi segment je sprječavanje retencije, odnosno povratka zuba iz korigiranog u prirodni položaj. Retencija se uspješno sprječava korištenjem retainera za zube koji može biti fiksni ili mobilni.

Fiksni retainer za zube

Fiksni retainer je retencijska žica koja se učvršćuje sa stražnje strane gornjih i donjih zubi te tako spječava njihovo pomicanje.

Mobilni retainer

Mobilni retainer je plastična zubna udlaga koja se također koristi na gornjim i donjim zubima. Po završetku terapije nosi se konstantno, a kako vrijeme odmiče, smanjuje se i vrijeme korištenja retainera, prema uputi ortodonta. Mobilni retainer održava se pranjem četkicom i pastom za zube. Bitno je napomenuti da mobilni retainer nije isto što i nevidljivi aligner za zube.

Fiksni ili mobilni retainer

Postupak ortodontske terapije

  • Utvrđivanje stanja

   Specijalist ortodont utvrđuje potrebu za ortodontskom terapijom te određuje način i trajanje terapije.

  • Ortodontska korekcija

   Ortodontska korekcija provodi se postavljanjem fiksnog aparatića za zube ili primjenom mobilnog aparatića ili nevidljivog alignera. Trajanje terapije određuje ortodont.

  • Završetak terapije i vrijeme retencije

   Po završetku ortodontske korekcije zubi nastupa vrijeme retencije u kojem se zubi nastoje vratiti u prirodan položaj, što se sprječava korištenjem retainera za zube.

  Ortodontski termin

  Kada i kako ispraviti zube?

  Ortodontske kontrole idealno je početi provoditi već oko 6-7 godina starosti djeteta, međutim, za ortodontsku terapiju ne postoji dobna granica. Uspješno se provodi kod djece, adolescenata ili odraslih. Iako u mlađoj dobi ortodontska terapija daje brže rezultate, za ispravljanje zuba i rješavanje problema sa zagrizom ili zglobom zubne čeljusti nikad nije kasno.

  Sama terapija započinje ortodontskim pregledom. S obzirom na to da je svaki pacijent poseban, ortodont nakon pregleda i utvrđenog opsega nepravilnosti zuba i okolnih struktura idividualno za svakog pacijenta kreira terapiju te određuje njeno trajanje i učestalost ortodontskih kontrola. Ortodont također određuje i vrstu aparatića za zube te upućuje pacijenta u pravilno održavanje oralne higijene tijekom trajanja terapije. Higijena usne šupljine izuzetno je važna za uspješnost ortodontske terapije.

  Cijena aparatića za zube

  Kao i cjelokupne ortodontske terapije, ovisi o brojnim čimbenicima, prije svega o opsegu nepravilnosti zuba, trajanju terapije te vrsti aparatića za zube, stoga se određuje individualno za svakog pacijenta.

  Naručite se na besplatan pregled u našoj ordinaciji u Bilju, Osijek, pitajte doktora sve što vas zanima te saznajte više o cijeni i samom postupku ispravljanja vaših zuba.

  Često postavljena
  pitanja

  Koja je cijena aparatića za zube?
  Postoji li dobna granica za korekciju zagriza pomoću zubnog aparatića?
  Kakvi sve aparatići za zube postoje?
  Mogu li izabrati vrstu aparatića za zube kakvu želim koristiti?
  Što je Invisalign aparatić?  Kontakt informacije

  Adresa

  Osijek
  Ulica kralja Zvonimira 33, 31327, Općina Bilje

  Radno vrijeme

  • Parni datumi:
   13:00 h – 20:30 h
  • Neparni datumi:
   07:00 h – 14:30 h
  • Radna subota:
   Druga u mjesecu