Ortodoncija

Specijalizirani za ortodonciju.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja izraslih zubi i položaja čeljusti kao i prevencijom ortodontskih anomalija. Ortodoncija se također bavi i liječenjem stanja i poremećaja do kojih je došlo zbog nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Pogrešno formiran zagriz te nepravilno izrasli zubi mogu izazvati mnoge poteškoće s dentalnim zdravljem kasnije.

Važnost ortodontskih pregleda od najranije dobi

Nepravilni zubi mogu značajno otežati situaciju unutar zubne čeljusti i dovesti u pitanje dentalno zdravlje. Osim što su estetski neprivlačni, nepravilno izrasli zubi uzrokuju probleme sa zglobom i mišićima zubne čeljusti. Uz to, nepravilni zubi često se prekomjerno troše, što dovodi do njihovog oštećenja. Razne vrste aparatića za zube uspješno se koriste u ortodontskim terapijama.

Ispravljanje zubi kod odraslih i djece

Ispravljanje zubi pomoću zubnih aparatića uobičajen je postupak kod djece, ali i odraslih, uz odlične rezultate, kako s estetske, tako i s funkcionalne strane.

Ortodontska terapija ponekad se koristi kao zaseban postupak u svrhu ispravljanja zubi, a ponekad prethodi nekim od drugih protetskih zahvata.

fiksni aparatić
Ortodont Osijek

Ortodont – Osijek

Nepravilan položaj zuba i čeljusti možete ortodontski ispraviti u našoj ordinaciji dentalne medicine. Ukoliko vam razmaknuti zubi, zbijeni zubi, nepravilan zagriz ili položaj čeljusti stvaraju probleme, kandidat ste za ortodontsku terapiju.

 • Pravilan položaj zuba i funkcionalan zagriz u kratkom roku
 • Prevencija anomalija sa zubnom čeljusti u budućnosti
 • Diskretni, gotovo nevidljivi aparatić za zube
Nevidljivi aligner

Vrste aparatića za zube

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube je najkorištenije ortodontsko pomagalo. Koristi se na način da se učvrsti na zube te ga pacijent ne može sam ukloniti. U današnje vrijeme, umjesto jako vidljivih, koriste se diskretniji i estetski prihvaljiviji aparatići za zube. Terapija fiksnim aparatićima za zube traje 18-24 mjeseca.

Mobilni aparatić za zube

Mobilni aparatić za zube koristi se većinom u ortodontskim korekcijama kod djece. Ovaj tip aparatića pacijent može ukloniti sam, a način i trajanje korištenja određuje ortodont.

Nevidljivi aparatić za zube

Nevidljivi aparatić za zube poznat i pod nazivom aligner, sve češće je korišteno ortodontsko pomagalo. Razlog tome je njegova neprimjetnost i diskretnost, što značajno utječe na estetiku osmijeha prilikom korištenja. Radi se o zubnim udlagama koje su mobilne, a izrađuju se od keramike te tada budu boje zuba, ili od plastike, te su u tom slučaju u potpunosti prozirni. Najpoznatiji brand za nevidljive aparatiće za zube je Invisalign te se često taj naziv poistovjećuje s alignerima općenito.

Retainer

Ispravljanje zubi fiksnim aparatićem jedan je segment ortodontske terapije. Drugi segment je sprječavanje retencije, odnosno povratka zuba iz korigiranog u prirodni položaj. Retencija se uspješno sprječava korištenjem retainera za zube koji može biti fiksni ili mobilni.

Fiksni retainer

Fiksni retainer je retencijska žica koja se učvršćuje sa stražnje strane gornjih i donjih zubi te tako spječava njihovo pomicanje.

Mobilni retainer

Mobilni retainer je plastična zubna udlaga koja se također koristi na gornjim i donjim zubima. Po završetku terapije nosi se konstantno, a kako vrijeme odmiče, smanjuje se i vrijeme korištenja retainera, prema uputi ortodonta. Mobilni retainer održava se pranjem četkicom i pastom za zube. Bitno je napomenuti da mobilni retainer nije isto što i nevidljivi aligner za zube.

Fiksni ili mobilni retainer

Postupak ortodontske terapije

  • Utvrđivanje stanja

   Specijalist ortodont utvrđuje potrebu za ortodontskom terapijom te određuje način i trajanje terapije.

  • Ortodontska korekcija zuba

   Ortodontska korekcija provodi se postavljanjem fiksnog aparatića za zube ili primjenom mobilnog ili nevidljivog alignera. Trajanje terapije određuje ortodont.

  • Završetak terapije i vrijeme retencije

   Po završetku ortodontske korekcije zubi nastupa vrijeme retencije u kojem se zubi nastoje vratiti u prirodan položaj, što se sprječava korištenjem retainera za zube.

  Ortodontski termin

  Kada i kako ispraviti zube?

  Ortodontske kontrole idealno je početi provoditi već oko 6-7 godina starosti djeteta, međutima, za ortodontsku terapiju i aparatić za zube ne postoji dobna granica. Uspješno se provodi kod djece, adolescenata ili odraslih. Iako u mlađoj dobi ortodontska terapija daje brže rezultate, za ispravljanje zubi kod stomatologa i rješavanje problema sa zagrizom ili zglobom zubne čeljusti nikad nije kasno.

  Sama terapija započinje ortodontskim pregledom. S obzirom na to da je svaki pacijent poseban, ortodont nakon pregleda i utvrđenog opsega nepravilnosti zuba i okolnih struktura idividualno za svakog pacijenta kreira terapiju te određuje njeno trajanje i učestalost ortodontskih kontrola.

  Poteškoće kod nošenja aparatića

  Tijekom nošenja aparatića, čak i ako se pridržavate svih pravila, moguće je da dođe do odljepljivanja bravice, problema sa žicom ili drugih poteškoća, pogotovo ako konzumirate ljepljivu hranu poput gumenih bombona, žvakaćih guma, čipsa, peciva i ostalo.

  Aparatić i higijena kod nošenja

  Ortodont također određuje i aparatić za zube i vrstu te upućuje pacijenta u pravilno održavanje oralne higijene tijekom trajanja terapije, odnosno kod nošenja aparatića. Higijena usne šupljine izuzetno je važna za uspješnost ortodontske terapije i dok se nosi aparatić za zube.

  Cijena aparatića za zube

  Kod cjelokupne ortodontske terapije cjenik ovisi o brojnim čimbenicima, prije svega o opsegu nepravilnosti zuba, trajanju terapije te vrsti aparatića za zube, stoga se određuje individualno za svakog pacijenta.

  Naručite se na pregled u našoj ordinaciji u Osijeku, pitajte doktora sve što vas zanima te saznajte više o cijeni i samom postupku ispravljanja vaših zuba.

  Često postavljena
  pitanja

  Koja je cijena aparatića za zube?
  Postoji li dobna granica za korekciju zagriza pomoću zubnog aparatića?
  Kakvi sve aparatići za zube postoje?
  Mogu li izabrati vrstu aparatića za zube kakvu želim koristiti?
  Što je Invisalign aparatić?

    Kontakt informacije

    Adresa

    Šamačka 1, 31000 Osijek

    Radno vrijeme

    • Ponedjeljak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Utorak:
     07:00 h – 14:30 h
    • Srijeda:
     13:00 h – 20:30 h
    • Četvrtak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Petak:
     07:00 h – 14:30 h