Zubni most

Što je zubni most?

Zubni most je protetski nadomjestak kojim se nadomješta gubitak jednog ili više zuba. Konstrukcija zubnog mosta postavlja se na nosače – brušene prirodne zube ili zubne implantate. Samim time zubni most predstavlja komfornije, kvalitetnije i dugoročnije rješenje od mobilnih protetskih nadomjestaka, odnosno zubne proteze.

Most zuba

Prednosti ugradnje zubnog mosta

Prednost zubnog mosta je to što se jednostavnim postupkom ugradnje ispunjava praznina nastala gubitkom jednog ili više zuba. Na ovaj način nadomještaju se izgubljeni prirodni zubi te se, ispunom praznog prostora među zubima, sprečava pomicanje preostalih prirodnih zubi pacijenta, čime se otklanja mogućnost nastanka nestabilnosti unutar zubne čeljusti te deformacije zagriza. S obzirom da se zubni most učvršćuje na nosače, prirodne zube ili implantate, potpuno je fiksan te prilikom korištenja pacijentu daje u potpunosti identičan osjećaj poput pravih zubi.

Zubni most predstavlja komforno i dugoročno protetsko rješenje za pacijenta, a sam vijek trajanja zubnog mosta ovisi najviše o životnim navikama i pravilnom održavanju oralne higijene. Iako nisu u pitanju prirodni zubi, nego keramički nadomjestak, zubni most zahtijeva jednaku brigu i dentalnu njegu kao pravi zubi. Redovito i pravilno održavanje higijene zubnog mosta značajno će produljiti njegov vijek trajanja.

Zašto ugraditi zubni most kod nas?

U stomatološkoj ordinaciji Smile Design Kovač ugrađujemo isključivo bezmetalne keramičke zubne mostove, što znači da mostovi koje ugrađujemo ne sadrže nikakve kovine. Zbog toga nema bojazni od pojave crnog ruba kovine ukoliko dođe do povlačenja zubnog mesa kao što se to zna dogoditi kod metal-keramičkih zubnih mostova.

 • Dugotrajnost i učinkovitost
 • Minimalno invazivan zahvat
 • Prirodan osjećaj poput pravih zubi
 • Potpuno bezbolna
 • Privremeni zubi odmah
 • Stručni tim
zubni most na implantatima

Postupak ugradnje zubnog mosta

Prije same ugradnje zubnog mosta, uzima se otisak pacijentove čeljusti kako bi se na temelju istoga izradila konstrukcija zubnog mosta. Ugradnja zubnog mosta odvija se pod lokalnom anestezijom i u potpunosti je bezbolna. Kako bi zubni most čvrsto stajao, baš poput prirodnih zubi, postavlja se na nosače.

Ukoliko raspored zubi u usnoj šupljini to omogućuje, zubni most postavlja se na pacijentove prirodne zube koji se prethodno bruse. U slučaju da to nije moguće, u čeljust pacijenta ugrađuju se zubni implantati koji tada vrše funkciju nosača. U konačnici, zubni most se jednostavno i bezbolno cementira, odnosno učvršćuje.

Nakon postupka ugradnje slijedi razdoblje prilagodbe na zubni most. S obzirom da je u pitanju ipak strano tijelo postavljeno na zubnu čeljust, moguć je lagani osjećaj nelagode koji će kroz nekoliko dana u potpunosti nestati, a pacijent će se u potpunosti naviknuti na most.

Zubni most, osim što nadomještanjem izgubljenih zubi vraća potpunu funkcionalnost zubnoj čeljusti, vraća i izgubljenu estetiku osmijeha. Izrađuje se individualno za svakog pacijenta, što znači da se radi po mjeri, čime omogućuje jedinstven i pacijentu maksimalno prilagođen osmijeh po najvišem standardu kvalitete.

Opis zahvata

  • Pregled zubi

   Prvi korak je utvrđivanje stanja zubi te popravljanje ili liječenje zubi koji su predviđeni da služe kao nosači zubog mosta, ukoliko je to potrebno.

  • Brušenje i uzimanje otiska

   Nakon što su zubi spremni za postupak, oni se potpuno bezbolno bruse, nakon čega se uzima otisak čeljusti prema kojemu se u dentalnom laboratoriju izrađuje konstrukcija zubnog mosta.

  • Privremeni zubi

   Za vrijeme izrade konstrukcije zubnog mosta pacijent nosi privremene zube.

  • Proba zubnog mosta

   Nakon izrade, provodi se proba zubnog mosta, nakon koje su moguće dodatne dorade prema željama pacijenta i savjetima doktora. U ovoj fazi moguće je i privremeno cementiranje kako bi pacijent isprobao zubni most i naviknuo se na njega.

  • Trajno cementiranje zubnog mosta

   Završni korak nakon adaptacije i eventualnih korekcija je trajno cementiranje zubnog mosta.

  Pitaj doktora

  Imate upit vezan za ugradnju zubnog mosta?
  Postavite upit doktoru.

  Naručite se

  Zatražite svoj termin za individualne konzultacije ili
  besplatan stomatološki pregled.

  Zubni mostovi na implantatima

  Ponekad se dogodi situacija kad nije moguća ugradnja zubnog mosta na pacijentove prirodne zube zbog neodgovarajućeg položaja preostalih prirodnih zubi u usnoj šupljini ili stanja pacijentove čeljusti. U tom slučaju vrši se ugradnja zubni implantati koji će poslužiti kao nosači na koje će se pričvrstiti zubni most. Iako je poželjno ugraditi zubni most na prirodne zube, zubni implantati također su vrlo kvalitetno i dugotrajno rješenje.

  Za uspješnu ugradnju ovog tipa zubnog mosta potrebna je ugradnja minimalno dva implantata. U našoj ordinaciji najviši standard kvalitete je imperativ, kao i zadovoljstvo pacijenta, stoga ugrađujemo samo najkvalitetnije implantate i maksimalno se posvećujemo što manje invazivnom načinu izvođenja zahvata.

  Krunice zubnog mosta na šarafima implantata
  Pregled prije ugradnje zubnog mosta

  Cijena zubnog mosta

  Zubni most vrlo je kvalitetno i popularno rješenje na koje se mnogi pacijenti odlučuju u svrhu nadomještanja gubitka jednog ili više zubi.

  Cijena zubnog mosta ovisi o broju, položaju i stanju pacijentovih prirodnih zubi, stanju čeljusti, količini zubi koju je potrebno nadomjestiti te potrebi za ugradnjom zubnih implantata kao nosača zubnog mosta.

  Upravo zbog navedenih čimbenika cijena ugradnje zubnog mosta određuje se individualno za svakog pacijenta. Za točnu informaciju o cijeni ugradnje zubnog mosta za vas naručite se na besplatan stomatološki pregled i konzultaciju s doktorom te vratite potpunu funkcionalnost Vašim zubima. Priuštite si osmijeh kakav zaslužujete!

  Često postavljena
  pitanja

  Koliki je vijek trajanja zubnog mosta?
  Koja je cijena ugradnje zubnog mosta?
  Boli li ugradnja zubnog mosta?
  Kako se ugrađuje zubni most?
  Hoću li imati isti osjećaj sa zubnim mostom kao i s prirodnim zubima?  Kontakt informacije

  Adresa

  Osijek
  Ulica kralja Zvonimira 33, 31327, Općina Bilje

  Radno vrijeme

  • Parni datumi:
   13:00 h – 20:30 h
  • Neparni datumi:
   07:00 h – 14:30 h
  • Radna subota:
   Druga u mjesecu