Zubni most

Što je zubni most?

Zubni most je protetski nadomjestak kojim se nadomješta gubitak jednog ili više zuba. Konstrukcija zubnog mosta postavlja se na nosače – brušene prirodne zube ili implantate. Samim time most predstavlja komfornije, kvalitetnije i dugoročnije rješenje od mobilnih protetskih nadomjestaka, odnosno zubne proteze.

Most na zubima

Kada ugraditi zubni most?

Potreba za potencijalnom ugradnjom mosta nastupa čim dođe do nedostatka jednog zuba, mada se puno češće ugrađuje u situacijama kada nedostaje više zubi u nizu, bez obzira na to na koji način je došlo do gubitka zubi, uslijed bolesti ili fizičke traume.

Gubitak zuba nije samo estetska mana. Na taj način gubi se u određenoj mjeri i žvačna funkcija tog dijela čeljusti, no još veći problem nastaje kada praznina nastala nedostatkom zuba uzrokuje pomicanje preostalih zubi.

Naime, pomicanjem zubi gubi se njihova stabilnost i čvrstoća zbog puno većeg opterećenja koje pada na njih, čineći ih podložnijima dentalnim bolestima. Uz to, gubi se i pravilnost zagriza, što otvara cijeli jedan novi niz mogućih problema. Ukratko, gubitak samo jednog zuba već nije nimalo bezazlen i može uzrokovati značajne probleme, stoga se svakako treba nadomjestiti.

Zašto ugraditi zubni most kod nas?

U stomatološkoj ordinaciji Smile Design Kovač ugrađujemo isključivo bezmetalne keramičke zubne mostove, što znači da mostovi koje ugrađujemo ne sadrže nikakve kovine. Zbog toga nema bojazni od pojave crnog ruba kovine ukoliko dođe do povlačenja zubnog mesa kao što se to zna dogoditi kod metal-keramičkih mostova.

 • Dugotrajnost i učinkovitost
 • Minimalno invazivan zahvat
 • Prirodan osjećaj poput pravih zubi
 • Potpuno bezbolno iskustvo
 • Privremeni zubi odmah
 • Stručni tim
Prednosti ugradnje zubnog mosta

Prednosti zubnog mosta

Zubni most često je rješenje za slučajeve nedostatka jednog ili više zubi upravo zbog određenih prednosti koje ima u odnosu na neka druga protetska rješenja:

 • uspješno i učinkovito nadomješta gubitak ne samo jednoga, nego više zubi u nizu
 • moguće ga je postaviti i na prirodne zube
 • u slučaju da postavljanje na prirodne zube nije moguće, može se postaviti na implantate
 • fiksno je protetsko rješenje, što znači da nema straha od njegovog pomicanja uslijed jedenja ili govora
 • u potpunosti vraća izgubljenu žvačnu funkciju i nakon kraćeg navikavanja pruža osjećaj prirodnih zubi
 • vraća i dodatno nadograđuje izgubljenu estetiku zubi, čineći osmijeh ponovno cjelovitim i atraktivnim
 • dugotrajno je protetsko rješenje

Vrste zubnih mostova

Vrste mostova zubi dijele se prema materijelu njihove izrade te prema samoj namjeni.

Metal-keramički most

Metal-keramički most kombinacija je metalne baze i keramičkog vanjskog dijela. Odlikuje ga čvrstoća, što ga čini stabilnim i pouzdanim u svojoj svrsi. Uz to je povoljniji od potpuno keramičkih mostova, no njegova metalna baza ne ispunjava sve estetske kriterije. Uslijed povlačenja zubnog mesa koje se, između ostalog, može i prirodno dogoditi s vremenom, crni metalni rub postaje vidljiv, značajno narušavajući izgled i estetiku osmijeha, stoga se metal-keramički most sve manje koristi, osobito na području prednjih zubi.

Potpuno keramički most

E.max keramika u izradi dentalnog mosta najčešće se koristi za manje raspone, nadomještanje do nekoliko zubi, zbog razlike u čvrstoći tih dvaju materijala. E.max keramika zadovoljava visok estetski standard i zubima daje potpuno prirodan i iznimno atraktivan izgled.

Cirkon-keramika pogodna je za konstrukciju mosta većeg raspona te za postavljanje na ona područja koja su pod većim opterećenjem prilikom korištenja, kao što su stražnja područja usne šupljine, odnosno kutnjaci. Kao i e.max keramika, radi se o pouzdanom te estetski atraktivnom materijalu potpuno prirodnog izgleda zbog svojih svojstava propuštanja i refleksije svjetlosti. Uz to, cirkon-keramički mostovi vrlo su čvrsti i pouzdani.

Vrsta mostova za zube
Privremeni most zuba

Privremeni zubni most

Privremeni most koristi se u situacijama kad nije odmah moguća, odnosno preporučljiva ugradnja trajnog mosta. S obzirom da ugradnji mosta prethode drugi zahvati kao što su, primjerice, brušenje zuba nosača, vađenja zubi ukoliko ima potrebe za time i sl., potrebno je pričekati da zubno meso i strukture zacijele, odnosno da se zaliječe upalna stanja, ukoliko je do njih došlo.

Iz tih razloga ne učvšćuje se odmah trajni most, nego se postavlja privremeni most, načinjen od kompozitnih materijala. Njegova svrha je da omogući određeni standard estetike te određenu razinu žvačne funkcije sve dok ne bude postavljeno trajno rješenje. Razdoblje nošenja privremenog mosta može varirati od nekoliko tjedana pa do više mjeseci, ovisno o situaciji.

Ugradnja zubnog mosta

Ugradnja zubnog mosta provodi se pod lokalnom anestezijom te je za pacijenta u potpunosti bezbolna.

Prvi korak je pregled na kojemu se utvrđuje stanje zubne čeljusti koje je bitno za daljnji tijek postupka. Na ovom pregledu utvrđuje se može li se zubni most postaviti na prirodne zube ili će biti potrebna ugradnja implantata kao nosača mosta. Također se određuje hoće li biti potrebno ukloniti neke zube koji mogu predstavljati smetnju te hoće li biti potreban neki od dodatnih stomatoloških postupaka.

Nakon ovog koraka slijedi uzimanje otiska prema kojemu se u laboratoriju izrađuje konstrukcija zubnog mosta. Ako je utvrđeno da su prirodni zubi pogodni da posluže kao nosači mosta, potrebno ih je izbrusiti. Naravno, potpuno bezbolno.

Izrada kvalitetnog mosta na zubima zahtijeva određeno vrijeme kako bi on bio izrađen precizno i potpuno prilagođen pacijentu, bez ijedne mane. Za to vrijeme nosi se kompozitni privremeni most, jednako iz estetskih i funkcionalnih razloga.

Po završetku izrade trajnog mosta, pacijent dolazi na probu mosta kako bi se utvrdilo treba li ga dodatno prilagoditi pacijentu. Moguća je dodatna dorada ukoliko pacijent i doktor utvrde da je to potrebno. Također, moguće je provesti i privremeno cementiranje mosta kako bi ga pacijent zaista isprobao i priviknuo se na njega.

Jednom kad su svi ovi koraci završeni, zubni most se trajno cementira na čeljust pacijenta i pacijent od tog trenutka ima svoje nove, potpuno funkcionalne zube te atraktivan osmijeh.

Ugradnja mosta za zube

Opis zahvata

  • Pregled zubi

   Prvi korak je utvrđivanje stanja zubi te popravljanje ili liječenje zubi koji su predviđeni da služe kao nosači zubog mosta, ukoliko je to potrebno.

  • Brušenje i uzimanje otiska

   Nakon što su zubi spremni za postupak, oni se potpuno bezbolno bruse, nakon čega se uzima otisak čeljusti prema kojemu se u dentalnom laboratoriju izrađuje konstrukcija zubnog mosta.

  • Privremeni zubi

   Za vrijeme izrade konstrukcije zubnog mosta pacijent nosi privremene zube.

  • Proba zubnog mosta

   Nakon izrade, provodi se proba zubnog mosta, nakon koje su moguće dodatne dorade prema željama pacijenta i savjetima doktora. U ovoj fazi moguće je i privremeno cementiranje kako bi pacijent isprobao zubni most i naviknuo se na njega.

  • Trajno cementiranje zubnog mosta

   Završni korak nakon adaptacije i eventualnih korekcija je trajno cementiranje zubnog mosta.

  Krunice zubnog mosta na implantatima

  Zubni most na prirodnim zubima

  Most na prirodnim zubima moguć je ukoliko su prirodni zubi koji trebaju poslužiti kao nosači dovoljno zdravi i to situacija na zubnoj čeljusti to omogućuje. Ako su ti uvjeti zadovoljeni, zubi se bruse kako bi se napravio prostor da most savršeno sjedne na njih.

  Brušenje se provodi pod lokalnom anestezijom, potpuno je bezbolno i minimalno invazivno, što znači da se ne brusi ništa više od onog što je zaista potrebno, čime se maksimalno čuva postojeća zubna struktura.

  Dodatno, postavljanje mosta na prirodne zube koristi se i u situacijama kad pacijent nema dovoljno čeljusne kosti na dijelu gdje bi trebao biti ugrađen implantat.

  Zubni most na implantatima

  Ugradnja mosta na implantatima znači da ne može doći do pomicanja susjednih zubi niti je potrebno njihovo brušenje. Posebno su pogodni za ugradnju u stražnja područja usne šupljine.

  Prilagodba na zubni most

  Prilagodba na zubni most proces je za koji treba nešto vremena. Radi se o umjetnoj strukturi te je potrebno navikavanje na to da imate nove zube koje je tek potrebno naučiti koristiti.

  Također, zubno meso zahtijeva period oporavka od procesa cementiranja, a ako su vađeni prirodni zubi ili ugrađivani implantati, potrebno je vrijeme da dođe do potpunog zacjeljivanja.

  Ipak, jednom kad se potpuno navikne na most, osjećaj govora, žvakanja i svih ostalih funkcija identičan je kao da imate svoje prirodne zube.

  Prilagodba na most zuba

  Koliko traje zubni most?

  Rok trajanja mosta ovisi o više faktora. Most se smatra dugoročnim protetskim rješenjem, što znači da može potrajati i 10 do 15 godina. Da bi toliko trajao, potrebno je redovito održavati oralnu higijenu i čistoću same strukture te redovito obavljati stomatološke kontrole.

  Naravno, sam most nije podložan dentalnim bolestima, ali jesu zubi nosači te okolne strukture i tkiva. One se također s godinama mijenjaju te u jednom trenutku dođe do toga da je most potrebno zamijeniti.

  Čišćenje zubnog mosta

  Čišćenje mosta obavlja se četkicom i pastom, redovito u sklopu uobičajenog održavanja oralne higijene. Specifičnost mosta je ta da je unutar njega međuzubni prostor ispunjen, odnosno zubi su međusobno povezani, što znači da nema praznog prostora među njima te se ne može primijeniti čišćenje zubnim koncem.

  Iako se radi o umjetnoj strukturi, da bi se osigurala trajnost konstrukcije, ne smije se zanemariti njeno čišćenje i održavanja, kod kuće i u stomatološkoj ordinaciji.

  Vrijek trajanja zubnog mosta

  Cijena zubnog mosta

  Cijena zubnog mosta ovisi o broju, položaju i stanju pacijentovih prirodnih zubi, stanju čeljusti, količini zubi koju je potrebno nadomjestiti te potrebi za ugradnjom implantata kao nosača mosta.

  Upravo zbog navedenih čimbenika cijena ugradnje mosta zubi određuje se individualno za svakog pacijenta. Za točnu informaciju o cijeni ugradnje mosta za vas naručite se na besplatan stomatološki pregled i konzultaciju s doktorom i najboljim stomatolozima te vratite potpunu funkcionalnost vašim zubima. Priuštite si osmijeh kakav zaslužujete!

  Zamjena zubnog mosta

  Zamjena zubnog mosta potrebna je kad dođe do promjene u zubnim strukturama i mekim okolnim tkivima, što je sasvim normalno i uobičajeno tijekom procesa starenja. Povlačenjem tkiva i struktura dolazi i do promjene u stabilnosti i postavljenosti samog mosta.

  Iako se radi o dugoročnom rješenju, most ima svoj vijek trajanja, stoga se, kad dođe vrijeme, radi zamjena mosta i postavlja se novi, prilagođen novom stanju zubne čeljusti.

  Pregled prije ugradnje zubnog mosta

  Često postavljena
  pitanja

  Koliki je vijek trajanja zubnog mosta?
  Koja je cijena ugradnje zubnog mosta?
  Boli li ugradnja zubnog mosta?
  Kako se ugrađuje zubni most?
  Hoću li imati isti osjećaj sa zubnim mostom kao i s prirodnim zubima?
  Koliko se zubi može nadomjestiti zubnim mostom?
  Kako se održava zubni most?
  Je li bolje most postaviti na implantate ili na prirodne zube?
  Može li se zubni most pomaknuti nakon što je ugrađen?

    Kontakt informacije

    Adresa

    Šamačka 1, 31000 Osijek

    Radno vrijeme

    • Ponedjeljak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Utorak:
     07:00 h – 14:30 h
    • Srijeda:
     13:00 h – 20:30 h
    • Četvrtak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Petak:
     07:00 h – 14:30 h