Zubne krunice

Što su krunice za zube?

Zubne krunice ili zubne navlake izrađuju se od keramike i protetsko su rješenje koje obuhvaća krunu prirodnog zuba te na taj način vraćaju prirodnu estetiku i funkcionalnost zubi. Iznimno su kvalitetne i predstavljaju izvrsno rješenje za oštećene zube, ne samo zbog estetskih, nego i zbog funkcionalnih osobina koje imaju. Kompletnost u korekciji mana na zubima, u kombinaciji s estetskim učinkom, čini ih vrhunskim rješenjem za brojne pacijente.

Kandidat za krunice

U kojem slučaju je potrebna zubna krunica?

Moderna zubna protetika nudi više rješenja kako bi se izvršila nadoknada izgubljenog zuba – zubne proteze, implantati, krunice i/ili mostovi.

Postoji više stupnjeva oštećenja zuba. Za neka od njih adekvatnija su druga protetska rješenja. Međutim, ako je stupanj oštećenja takav da ga nije moguće sanirati na drugi način, tada ih postavljamo zbog njihove svestranosti i multifunkcionalnosti. Koriste se u slučajevima kao što su:

 • Veliko oštećenje ili lom prirodnog zuba
 • Veće oštećenje na ranije liječenom zubu
 • Dotrajalost protetskog nadomjeska zubnom krunom
 • Prirodni zubi oslabljeni bolešću poput karijesa ili neke druge traume

Kandidati za krunice

Zubne krune se mogu koristiti za sve pacijente starije od 18 godina kojima je prirodni zub teško oštećen te se ne može obnoviti ispunama, kao i za one čiji su zubi izrazito slabi zbog karijesa, napukli ili slomljeni te estetski nezadovoljavajuće boje ili oblika.

Zubne krunice mogu se koristiti za jačanje i zaštitu od pucanja nakon provedenog endodontskog tretmana.

Od kojih materijala se izrađuju zubne krunice?

Vrste zubnih krunica se razlikuju prema ostalim materijalima s kojima se kombiniraju. Dugo vremena uobičajeni materijali u izradi bili su kombinacija metala i keramike, odnosno metal-keramičke krunice, no u novije vrijeme metal se sve manje koristi. Moderniji i kvalitetniji materijali poput keramike, e.max keramike i cirkona zbog svojih svojstava pokazali su se kao puno bolja solucija. Naša ordinacija u svom radu koristi isključivo bezmetalne krunice.

Što su metal-keramičke krunice?

Metal keramičke krunice jedne su od najčešće ugrađivanih vrsta. Metal se, u kombinaciji s keramikom, dugo koristio kao baza za izradu krunice za zube ili zubnih navlaka. Metal-keramika je dugotrajna i pouzdana te financijski dosta povoljnija od ostalih protetskih materijala koji se koriste u modernoj stomatologiji, stoga se u značajnoj mjeri koristi i danas. Ipak, metal s vremenom uzrokuje pojavu tamnih rubova uz zubno meso, zbog čega metal-keramika estetski zaostaje za bezmetalnima krunicama.

Kod nekih pacijenata metal iz metalkeramičkih krunica može dovesti do osjetljivosti zubnog mesa, promjene njegovog izgleda, pa čak i povlačenja zubnog mesa.

Od kojih materijala
se izrađuju zubne krunice?
vrste zubnih krunica

Što su potpuno keramičke krunice?

Potpuno keramička zubna krunica kvalitetan je protetski nadomjestak koji svojim izgledom, sjajem i glatkoćom odlično imitira oblik prirodan zub. Uz to, upotreba ovih materijala nema negativne estetske značajke kao kod metalkeramičkih krunica. Svojim svojstvima najviše se ističe e.max keramika, materijal puno čvršći nego prirodna zubna cakline, a estetski također superioran većini ostalih materijala.

Što su cirkon keramičke krunice?

Cirkon keramičke krunice smatraju se vrhuncem estetske stomatologije. Cirkonska baza u kombinaciji s keramičkom krunicom predstavlja najbolje što stomatologija može ponuditi vezano za keramičke krune. Kao materijal se odlikuje visokom transparentnošću, odnosno svojstvom propuštanja svjetlosti, čime u potpunosti donosi potpuno prirodan izgled, što ga čini jednim od najboljih izbora pri izradi. Uz to, kombinacija cirkona i keramike donosi i visok sjaj te svjetlinu zuba, što ovaj tip kruna podiže na razinu više po pitanju ne samo potpuno prirodnog izgleda, nego i zubne estetike. Cirkon-keramičke krunice zbog svoje čvrstoće i dugotrajnosti rade se u svim područjima usne šupljine, odnosno za prednje, ali i stražnje zube.

Akrilatne zubne krunice

Akrilatne krunice za zube su privremene i koriste za vrijeme trajanja izrade trajnih. Svrha akrilatnih krunica je zaštita zubi i zubnog živca od vanjskih utjecaja te održavanje estetike zubi sve dok trajne ne budu izrađene i spremne za ugradnju.

CAD/CAM staklokeramičke krunice

CAD/CAM tehnologijom u stomatologiji se često koristi za izradu protetskih nadomjestaka koji zahtijevaju preciznu točnost. Keramika se koristi za proizvodnju krunica na bazi stakla, također poznatih pod imenom E-Max od kojeg se izrađuju i ljuskice.

Ova vrsta dentalne restauracije slična je prirodnim zubima i ne zahtijeva metalnu konstrukciju za stabilnost Staklokeramička krunica je dobar izbor za prednje zube jer izgleda prirodno i slaže se s bojom prirodnog zuba.

CAD/CAM tehnologija ubrzava proces izrade bezmetalne keramičke krunice s visokom preciznošću i kvalitetom.

CAD/CAM tehnologija ubrzava cijeli proizvodni proces izrade kako bi se osigurale visokokvalitetne zubne krunice. Zubne krunice izrađene tehnologijom 3D printanja sve se više koriste u stomatološkim ordinacijama jer su dovoljno precizne da savršeno pristaju.

Koliko traje postupak ugradnje zubnih krunica?

Trajanje izrade i ugradnje krune zuba ovisi o tome jesu li potrebni daljnji tretmani. Ukoliko nije potrebno liječiti ili nadograditi zub, postupak izrade zubnih krunica započinje brušenjem. Vrijeme potrebno za izradu navlaka za zube varira ovisno o broju komada navlaka za zube. Najčešće se posljednji korak obavi unutar nekoliko dana od uzimanja otiska.

ugradnja zubne krunice

Kako izgleda postupak ugradnje zubnih krunica?

  • Brušenje zuba

   Kako bi se zubnu krunicu postavilo, potrebno je zub prije toga lagano i potpuno bezbolno izbrusiti kako bi krunica savršeno sjela na njega. Uvijek nastojimo brusiti zub samo onoliko koliko je potrebno, što ovaj postupak čini minimalno invazivnim te na taj način maksimalno čuvamo postojeću strukturu zuba..

  • Uzimanje otiska

   Nakon brušenja, uzima se otisak prema kojemu se u dentalnom laboratoriju izrađuje krunica, a za to vrijeme postavlja se privremeni zub. Privremene krunice za zube izrađuju se od akrilata i štite prirodne zube od vanjskih utjecaja za vrijeme izrade trajnih keramičkih krunica. 

  • Proba krune

   Trajna zubna kruna izrađuje se nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o količini potrebnih zubnih krunica, nakon čega pacijent dolazi na probu rada te se utvrđuju daljnji stomatološki postupci, ukoliko su potrebni. Prilikom probe uočavaju se eventualni nedostaci, odnosno prostor za daljnje poboljšanje i prilagodbu.

  • Trajna ugradnje

   Nakon probe, izvršava se cementiranje, odnosno trajno učvršćivanje krune. Nakon ovog koraka pacijent ima potpuno funkcionalan umjetni zub, odnosno zubnu krunicu.

  trajnost zubne krunice

  Kolika je trajnost zubnih krunica?

  Trajanje keramičke krune ovisi o razini održavanja oralne higijene i redovitim stomatološkim pregledima kod doktora dentalne medicine, no ako se pridržavate uputa stomatologa, krune mogu trajati dugo, 10-15 godina, i uspješno nadomještaju oštećeni dio zuba, estetski i funkcionalno.

  Osim navedenog, trajnost ovisi i o vašoj genetici, ali i o vašim zubima, zubnom mesu.

  Kako održavati navlake?

  Odgovor je jednostavan, navlake, baš kao i prirodne zube, potrebno je redovito čistiti četkicom za zube i pastom. Iako one same ne mogu stradati od dentalnih poteškoća, zubi ispod ugrađene zubne krune i dalje su podložni karijesu, kao i ostali zubi unutar usne šupljine. Pravilnim održavanjem oralne higijene moguće im je značajno produljiti vijek trajanja.

  Uz to, potrebno je voditi računa i o životnim i prehrambenim navikama, odnosno ne izlagati ih, kao ni prirodne zube, radnjama za koje one nisu namijenjene, kao što je grizenje noktiju ili predmeta.

  Je li postavljanje krunica uvijek
najbolje rješenje?

  Je li krunica uvijek najbolje rješenje?

  Iako putem zubnih keramičkih krunica rješavamo brojne nedostatke i oštećenja, postoje situacije kad one nisu idealno rješenje, odnosno kad se problem može i treba riješiti drugom vrstom terapije ili protetskog nadomjeska. Primjerice, ako oštećenje na zubima nije preveliko ili je samo potrebno estetski nadograditi osmijeh, tada su ljuskice za zube bolja i primjerenija solucija za zube. U slučaju kada prirodan zub nedostaje ili je previše oštećen da bi poslužio kao kvalitetna baza za postavljanje zubne navlake, tada ugrađujemo zubni implantati.

  Rezultati

  Krajnji rezultat ugradnje zubne navlake je lijepo transformiran i zdrav osmijeh te vraćanje svih funkcija eventualno oštećenih ili oštećenih zuba.

  Cijenu potpuno keramičke krunice u stomatološkoj ordinaciji Smile Design Kovač pogledajte u našem cjeniku Za sve dodatne informacije, upite ili naručivanje besplatnog specijalističkog pregleda dentalne medicine, slobodno nas kontaktirajte! Kontaktirajte nas putem e-pošte, telefona ili online obrasca i rado ćemo vam pomoći.

  Zašto odabrati Stomatološku ordinaciju Smile Design Kovač?

  Stomatološka ordinacija – Smile Design Kovač u Osijeku, broji tisuće zadovoljnh pacijenata koji su dokaz naše predanosti i kvalitete rada. Naše iskustvo i predanost, u kombinaciji s izvrsnom suradnjom s najboljim dentalnim laboratorijima, jamči da ćete i vi dobiti najkvalitetniji osmijeh i zubne krunice izrađene po vašoj mjeri. Obratite nam se s povjerenjem i priuštite sebi osmijeh kakav zaslužujete.

  Često postavljena
  pitanja

  Kako odlučiti trebaju li mi krunice ili neko drugo protetsko rješenje?
  Koja je cijena krunica za zube?
  Koja je razlika između krunica i ljuskica?
  Boli li ugradnja krunice?
  Koji je vijek trajanja zubnih krunica?
  Koji materijal je najbolji izbor za krunicu?
  Kada ugraditi zubnu krunicu?
  Koji problemi se rješavaju krunicama?
  Zubne krunice – akcija

    Kontakt informacije

    Adresa

    Šamačka 1, 31000, Osijek

    Radno vrijeme

    • Ponedjeljak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Utorak:
     07:00 h – 14:30 h
    • Srijeda:
     13:00 h – 20:30 h
    • Četvrtak:
     13:00 h – 20:30 h
    • Petak:
     07:00 h – 14:30 h