Zubne krunice

Što su zubne krunice?

Zubne krunice (zubne navlake) izrađuju se od keramike i protetsko su rješenje koje obuhvaća krunu prirodnog zuba te na taj način vraćaju prirodnu estetiku i funkcionalnost zubi. Iznimno su kvalitetne i predstavljaju izvrsno rješenje za oštećene zube, ne samo zbog estetskih, nego i zbog funkcionalnih osobina koje imaju. Ovo protetsko rješenje jedno je od popularnijih prema izboru pacijenata, a kompletnost u korekciji mana na zubima, u kombinaciji s estetskim učinkom, čini krunice vrhunskim rješenjem za brojne pacijente

Zubne krunice

Zubne krunice i njihove prednosti

Prednost zubne krunice (zubne navlake) je što vraća estetiku i funkcionalnost zubima. Krunica je odličan protetski nadomjestak kojima je kao posljedica traume ili dentalnih bolesti oštećen njihov krunski dio.

Pomoću zubnih krunica, po želji pacijenta i po potrebi, moguće je utjecati na željenu boju i oblik zuba. Izrađuju se od keramike, što ih čini dugotrajnima, pouzdanima i dovoljno čvrstima da zubu na koji se postavljaju u potpunosti vraćaju njegovu izgubljenu žvačnu funkciju. Ugrađena krunica zuba ponaša se u potpunosti poput prirodnog zuba te pri žvakanju nećete osjetiti razliku.

Krunice imaju i zaštitnu ulogu prema zubima na koje se postavljaju. S obzirom da obuhvaćaju krunu zuba, štite preostali dio prirodnog zuba od vanjskih utjecaja.

Uz funkcionalnu i zaštitnu ulogu, zubne krunice su jedno od estetski najboljih i najkvalitetnijih rješenja u zubnoj protetici i estetskoj stomatologiji. Izrađuju se prema otisku pacijentovih zubi i u potpunosti se prilagođavaju željenom izgledu osmijeha. Pomoću njih moguće je prilagoditi boju, veličinu i oblik zubi te postići optimalan sklad osmijeha i lica.

Zubne krunice mogu biti potpune ili djelomične, a u oba slučaja u potpunosti su prilagođene zubu te pružaju prirodan osjećaj pri govoru ili žvakanju.

Krunice predstavljaju dugoročno protetsko rješenje, neovisno o tome primjenjuju li se u svrhu estetske korekcije zuba ili se njima vraća prirodna funkcija oštećenog zuba.

Zašto odabrati nas?

Naši brojni zadovoljni pacijenti dokaz su naše predanosti i kvalitete rada. Naše iskustvo u ugradnji zubnih krunica, u kombinaciji s izvrsnom suradnjom s najboljim dentalnim laboratorijima, jamči da ćete i vi dobiti najkvalitetnije krunice izrađene po vašoj mjeri. Obratite nam se s povjerenjem i priuštite sebi osmijeh kakav zaslužujete.

 • Vrhunska estetika uz maksimalnu funkcionalnost
 • Individualni pristup i prilagodba pacijentu
 • Minimalno invazivan stomatološki zahvat
 • Tisuće ugrađenih krunica
 • Najviši standard kvalitete dentalnog rada
 • Garancija na zubne krunice

Vrste keramičkih krunica

Vrste keramičkih krunica razlikuju se prema ostalim materijalima s kojima se kombiniraju. Dugo vremena uobičajeni materijali u izradi krunica bili su kombinacija metala i keramike, odnosno metal-keramičke krunice, no u novije vrijeme metal se sve manje koristi. Moderniji i kvalitetniji materijali poput keramike, e.max keramike i cirkona zbog svojih svojstava pokazali su se kao puno bolje rješenje. Naša ordinacija u svom radu koristi isključivo bezmetalne keramičke krunice.

Metal-keramička zubna krunica

Metal-keramička zubna krunica jedna je od najčešće ugrađivanih vrsta krunica. Metal se, u kombinaciji s keramikom, dugo koristio kao baza za izradu zubnih navlaka. Metal-keramika je dugotrajna i pouzdana te financijski dosta povoljnija od ostalih protetskih materijala koji se koriste u modernoj stomatologiji, stoga se u značajnoj mjeri koristi i danas. Ipak, metal s vremenom uzrokuje pojavu tamnih rubova uz zubno meso, zbog čega metal-keramičke krunice estetski zaostaju za bezmetalnima.

Potpuno keramička zubna krunica

Potpuno keramička zubna krunica kvalitetan je protetski nadomjestak koji svojim izgledom, sjajem i glatkoćom odlično imitira prirodan zub. Uz to, upotreba ovih materijala nema negativne estetske značajke kao metal-keramika. Svojim svojstvima najviše se ističe e.max keramika, materijal puno čvršći od prirodne zubne cakline, a estetski također superioran većini ostalih materijala.

Cirkon-keramičke zubna krunica

Cirkon-keramičk zubna krunica smatra se vrhuncem estetske stomatologije. Cirkonska baza u kombinaciji s keramičkom krunicom predstavlja najbolje što stomatologija može ponuditi vezano za zubne krunice. Cirkon keramika kao materijal se odlikuje visokom transparentnošću, odnosno svojstvom propuštanja svjetlosti, čime u potpunosti donosi dojam prirodnog zuba, što ga čini jednim od najboljih izbora pri izradi krunica. Uz to, kombinacija cirkona i keramike donosi i visok sjaj i svjetlinu zuba, što ovaj tip krunica podiže na razinu više po pitanju ne samo prirodnog izgleda, nego i estetike.

Akrilatne krunice

Akrilatne krunice su privremene krunice koje se koriste za vrijeme trajanja izrade trajnih krunica. Svrha akrilatnih krunica je zaštita zuba i zubnog živca od vanjskih utjecaja te održavanje estetike zubi sve dok trajne krunice ne budu izrađene i spremne za ugradnju.

Vrste zubnih navlaka

Kada se koriste krunice za zube?

Postoji više stupnjeva oštećenja zuba. Za neka od njih adekvatnija su druga protetska rješenja. Međutim, ako je stupanj oštećenja takav da ga nije moguće sanirati na drugi način, tada na scenu stupaju zubne krunice i njihova svestranost i multifunkcionalnost. U slučajevima težih oštećenja uslijed bolesti zuba ili fizičke traume, kao što je odlomljen zub uzrokovan udarcem, krunice su odlično i učinkovito rješenje.

Kada se postavljaju krunice?

Zubne krunice postavljamo kao nadogradnju zuba oštećenih traumom ili bolestima zubi i kad oštećenja nije moguće sanirati na drugi način. Ugradnja krunica preporučuje se kad su oštećenja zubi prevelika da bi se sanirala drugim, manje opsežnim protetskim zahvatima i materijalima. Da bi krunicu bilo moguće ugraditi, važno je da postoji dio prirodnog zuba koji je relativno neoštećen.

Je li krunica uvijek najbolje rješenje?

Iako krunicama rješavamo brojne nedostatke i oštećenja zuba, postoje situacije kad one nisu idealno rješenje, odnosno kad se problem može i treba riješiti drugom vrstom terapije ili protetskog nadomjeska. Primjerice, ako oštećenje na zubima nije preveliko ili je samo potrebno estetski nadograditi osmijeh, tada su ljuskice za zube bolje i primjerenije rješenje.

Korist navlaka

Postupak ugradnje krunica

  • Brušenje zuba

   Da bi zubnu krunicu bilo moguće postaviti, potrebno je zub prije toga lagano i potpuno bezbolno izbrusiti kako bi krunica savršeno sjela na njega. Uvijek nastojimo brusiti zub samo onoliko koliko je potrebno, što ovaj postupak čini minimalno invazivnim te na taj način maksimalno čuvamo postojeću strukturu zuba.

  • Uzimanje otiska

   Nakon brušenja zuba, uzima se otisak prema kojemu se u dentalnom laboratoriju izrađuje krunica, a za to vrijeme postavlja se privremeni zub. Privremene krunice izrađuju se od akrilata i štite prirodne zube od vanjskih utjecaja za vrijeme izrade trajnih krunica.

  • Proba krunica

   Trajna zubna krunica izrađuje se nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o količini potrebnih krunica, nakon čega pacijent dolazi na probu krunice te se utvrđuju daljnji stomatološki postupci, ukoliko su potrebni. Prilikom probe krunica uočavaju se eventualni nedostaci, odnosno prostor za daljnje poboljšanje i prilagodbu.

  • Trajna ugradnja krunica

   Nakon probe, izvršava se cementiranje, odnosno trajno učvršćivanje krunice za zub. Nakon ovog koraka pacijent ima potpuno funkcionalan umjetni zub, odnosno zubnu krunicu.

  Postavljanje zubnih navlaka

  Ugradnja krunica

  Ugradnja krunica odvija se pri lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan postupak, minimalno invazivan i nimalo neugodan za pacijenta. Da bi se krenulo u postupak ugradnje zubnih krunica, potrebno je prvo provesti stomatološki pregled kojim se utvrđuje opseg oštećenja te jesu li baš krunice pravo rješenje za njih.

  Prije same ugradnje potrebno je izbrusiti zube na koje će se vršiti ugradnja kako bi se napravio prostor u koji će se krunica postaviti. Naglašavamo da se zub brusi minimalno, svega onoliko koliko je potrebno da krunica savršeno sjedne na njega. Na ovaj način maksimalno se, koliko god je moguće, čuva postojeća struktura zuba. Nakon postupka brušenja uzima se otisak zubi prema kojem se krunice izrađuju.

  Prema uzetom otisku zuba u dentalnom laboratoriju izrađuju se jedinstvene krunice individualno za svakog pacijenta. Jednom kad su krunice izrađene, one se postavljaju na prethodno izbrušene zube i trajno cementiraju. Prije trajnog cementiranja krunica provodi se jedna ili više proba krunica, ovisno o potrebi, kako bi se one u potpunosti estetski i funkcionalno prilagodile pacijentu.

  U slučaju kad to stanje zubne čeljusti pacijenta zahtijeva, osim ugradnje na prirodne zube, zubne krunice ugrađuju se i na zubne implantate. Ovaj postupak radimo kad prirodni zub nedostaje ili je previše oštećen da bi poslužio kao kvalitetna baza za postavljanje krunice te ga je potrebno izvaditi.

  Higijena zubnih krunica

  Kako održavati zubne krunice?

  Zubne krunice, baš kao i prirodne zube, potrebno je redovito čistiti četkicom za zube i pastom. Iako one same ne mogu stradati od dentalnih bolesti, zubi na koje su postavljene, kao i ostali zubi unutar usne šupljine, mogu. Pravilnim održavanjem oralne higijene moguće je značajno produljiti vijek trajanja krunica.

  Uz to, potrebno je voditi računa i o životnim i prehrambenim navikama, odnosno ne izlagati krunice, kao ni prirodne zube, radnjama za koje one nisu namijenjene, kao što je grizenje noktiju ili predmeta.

  Koliko traju zubne krunice?

  Trajanje zubnih krunica ovisi o razini održavanja oralne higijene i redovitim stomatološkim pregledima, no ako se pridržavate uputa stomatologa, traju dugo, 10-15 godina, i uspješno nadomještaju oštećeni dio prirodnog zuba, estetski i funkcionalno.