Opća stomatologija

Opća stomatologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem i sprečavanjem karijesa i bolesti uzrokovanih karijesom te je samim time najzastupljenija grana stomatologije. Svatko je u životu, najvjerojatnije već od najranije dobi, imao doticaja s općim stomatološkim liječenjem, bilo da se radilo poduzimanju preventivnih mjera ili o samom liječenju karijesa.

Karijes – najčešća bolest zubi

Opća stomatologija obuhvaća najčešći oblik liječenja zubi – prevenciju i liječenje karijesa, odnosno popravak zubi. Osnovna zadaća opće stomatologije su zdravi zubi, odnosno njihovo očuvanje te liječenje zubi oštećenih karijesom. Moderne prehrambene navike uključuju konzumaciju hrane bogate šećerima, kiselinom i drugim supstancama koje potiču razvoj dentalnih bolesti, stoga je mogućnost za pojavu karijesa izuzetno velika.

Karijes je najčešća bolest zubi, a nastaje razmnožavanjem bakterija unutar usne šupljine uslijed neodržavanja oralne higijene. Ukoliko se ne liječi pravovremeno, karijes prodire u dublje strukture zubi i uništava ih, što dovodi do kvarenja i propadanja zubi. Najčešći simptomi karijesa su osjetljivost zubi i zubobolja.

Dođe li do pojave ovih simptoma, potrebno je bez odgađanja posjetiti stomatologa i obaviti pregled kako bi se bolest spriječila odmah na početku, bez značajnijih posljedica po zdravlje zuba. Ukoliko se karijes ne tretira na vrijeme, značajne su šanse da će na zubima i zubnom tkivu nastati nepopravljiva šteta, što u konačnici može rezultirati gubitkom jednog ili više zubi.

Osim standardnog liječenja zuba, u područje opće stomatologije ulazi i čišćenje zubnog kamenca te pjeskarenje zubi kojim se uklanja plak i estetski neprivlačne mrlje sa zubi koje nije moguće ukloniti uobičajenim pranjem zubi.

zubni karijes
Liječenje zubi

Endodoncija

Endodontsko liječenje blisko je općoj stomatologiji, a podrazumijeva liječenje korijenskih kanala zuba, tj. njihovih mekih tkiva, odnosno zubne pulpe. Upala zuba, odnosno zubnog živca, najčešća je pojava koja zahtijeva endodontsko liječenje. Upala, poznata i pod nazivom pulpitis, najčešće nastaje kao posljedica djelovanja karijesa te se manifestira kao neugodna bol.

Jednom kada dođe do upale, potrebno je uklanjanje zubnog živca. Ovaj zahvat moguće je izvesti na dva načina.

Prvi način je da stomatolog umrtvi zubni živac implementacijom posebnog sredstva na zahvaćeno područje. Za umrtvljivanje zubnog živca potrebno je nekoliko dana, nakon čega se obavlja sam zahvat vađenja živca.

Drugi način je uklanjanje živca odmah u istom danu kad je obavljen i pregled. U tom slučaju pacijentu se daje lokalna anestezija, što znači da će zahvat proći u potpunosti bez boli i neugode.

Dođe li do pojave upale zubnog živca, potrebno je odmah posjetiti stomatologa kako bi se obavio pregled i utvrdio daljnji postupak liječenja.

Patite od karijesa ili vam je upaljen zubni živac?

Zubni karijes najčešća je i najraširenija bolest zubi, ali uz pravilno stomatološko liječenje i prevenciju može se izliječiti. Sve što je potrebno da zadržite ili vratite zdravlje, funkciju i estetiku vašim zubima jest da nam ukažete svoje povjerenje i prepustite se u ruke naših stručnjaka koji će se pobrinuti za vas maksimalno učinkovito i kvalitetno.

Imate problema s karijesom i želite ih riješiti jednom zauvijek te, umjesto karijesa, imati lijepe i zdrave zube? Patite od upale zubnog živca i ne možete funkcionirati zbog toga? Naručite se na besplatni stomatološki pregled i konzultaciju s doktorom i uvjerite se da smo upravo mi pravi izbor za vas i vaš osmijeh!

Pregled kod stomatologa

Često postavljena
pitanja

Što je karijes?
Kako spriječiti nastanak karijesa?
Kako prepoznati karijes?
Što je zubna pulpa?
Boli li vađenje zubnog živca?
Koliko traje liječenje zuba?
Što je poliranje zubi?

   Kontakt informacije

   Adresa

   Šamačka 1, 31000, Osijek

   Radno vrijeme

   • Ponedjeljak:
    13:00 h – 20:30 h
   • Utorak:
    07:00 h – 14:30 h
   • Srijeda:
    13:00 h – 20:30 h
   • Četvrtak:
    13:00 h – 20:30 h
   • Petak:
    07:00 h – 14:30 h