Zubna protetika

Što je zubna protetika?

Zubna protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube ili estetski korigiramo vaš postojeći osmjeh. Osmijeh je sastavni dio svake individue, putem njega pokazujemo emocije kao što su sreća, ljubav i veselje.

Danas u modernoj stomatologiji postoji velik broj protetskih mogućnosti, bez obzira radilo li se o fiksnim ili mobilnim protetskim radovima i tipu protetskih materijala koji se koriste za izradu istih.

Ljuskice za zube

Ljuskice za zube (Veneers) predstavljaju vrhunac dentalne estetike i protetsko su rješenje putem kojeg se ispravlja oblik, veličina ili boja zuba.

Trajni su protetski nadomjestak i postavljaju se na Vaše prirodne zube. Velika prednost ljuskica u odnosu na druga protetska rješenja je to što je potrebno minimalno brušenje zuba (svega 0.5 mm), a boja, veličina i ostali parametri ljuskica utvrđuju se individualno za svakog pacijenta putem konzultacija sa stomatologom.

dentalne ljuskice
dentalne krunice

Zubne krunice

Zubne krunice predstavljaju protetsko rješenje koje obuhvaća krunu prirodnog zuba.

Putem krunica nadomještaju se jako oštećeni ili estetski neprivlačni zubi. Bilo da je u pitanju samo dio krune zuba ili cjelovit opseg prirodne zubne krune, ovo protetsko rješenje učinkovito vraća prirodan izgled zuba.

Po pitanju materijala od kojih se krunice izrađuju, razlikujemo akrilatne zubne krunice, metal-keramičke zubne krunice te bezmetalne, potpuno keramičke zubne krunice.

Zubni most

Zubni most omogućava nadomještanje gubitka jednog ili više zuba i predstavlja komfornije, kvalitetnije i dugoročnije rješenje od mobilnih protetskih nadomjestaka, odnosno zubne proteze.

Ugrađuje se na nosače koji mogu biti prirodni zubi, koji se pritom bruse, ili zubni implantati. Zubni most predstavlja fiksno i dugotrajno protetsko rješenje te pacijentu u potpunosti daje osjećaj prirodnih zubi prilikom svakodnevnih aktivnosti poput govora, smijanja, konzumiranja hrane i sl.

zubni mostovi
dentalne proteze

Zubne proteze

Zubne proteze su djelomični zubni nadomjesci, u slučaju nedostatka nekoliko zuba, ili potpuni, u slučaju gubitka svih zuba.

Osim mobilnih, postoje i fiksne proteze. U slučaju fiksne proteze, pacijentu se u usnu šupljinu prvo ugrađuje nekoliko implantanata na koje se zatim učvršćuje ovaj tip proteze.