Korekcija osmijeha – gummy smile

Autor: 6 ožujka, 2022
Krekcija osmijeha - gummy smile

Osmijehom pokazujemo sreću, zadovoljstvo i pozitivne emocije. Lijep i atraktivan osmijeh otvara mnoga vrata, podiže nam samopouzdanje i s ponosom ga pokazujemo.

S druge strane, ako nismo zadovoljni estetikom osmijeha, manje se smijemo i manje se ističemo i uživamo u društvu, što može narušiti samopouzdanje i svakodnevnu kvalitetu života.

Gummy smile

Gummy smile

Gummy smile, poznat i kao gingivalni osmijeh, jedan je od primjera osmijeha kakav mnogi žele korigirati. Radi se o osmijehu kod kojeg se zubno meso ističe i prekriva dobar dio krune zuba ili se usna previše povlači prema gore i otkriva desni, a zubi su prividno kraći.

Ukratko, kada se osoba nasmije ili nasmiješi, u velikoj mjeri se vidi i zubno meso gornje čeljusti.

Ako se zubno meso vidi više od 2 mm u osmijehu, govorimo o gummy smileu koji u mnogim slučajevima estetski narušava osmijeh.

Naravno, postoje brojni primjeri gdje ovakav osmijeh daje na šarmu i simpatičnosti, no mnogi ljudi nezadovoljni su ovim tipom osmijeha (gummy smile) i potrebna im je korekcija osmijeha.

Kako nastaje gummy smile?

kako nastaje gummy osmijeh

Gummy smile može nastati kao posljedica više čimbenika.

Na to utječu veličina i oblik zubi te njihov položaj i položaj gornje čeljusti, ali i kretanje gornje usne. Uobičajeno se pri osmijehu usna kreće na način da otkriva malo ili nimalo zubnog mesa, međutim kod gummy smilea čest je upravo slučaj gdje kretanje usne otkriva desni.

Može nastati i zbog premalih zubi, ali i prekomjernim izrastanjem gornje čeljusti.

Korekcija osmijeha gummy je često jedini način da osoba koja pati od toga bude zadovoljna osmijehom i stekne više samopouzdanja.

Kako se obavlja korekcija gummy osmijeha?

Gummy smile korekcija može se obaviti na više načina, u stomatološkoj ordinaciji, ovisno o tome što je točno uzrok gingivalnom osmijehu.

Kirurško repozicioniranje gornje usne

Ako je ovaj tip osmijeha uzrokovan prevelikim podizanje gornje usne, na ovaj način obavljamo korekciju nakon koje se to više neće događati. Povlačenje usana bit će puno manje i gingiva neće toliko dolaziti do izražaja u osmijehu, odnosno neće biti petjeranog pokazivanja zubnog mesa ili gingive prilikom osmijeha.

Ispod usne se nalazi produžetak tkiva koji se zove frenulum. On povezuje usnu s desnima te se njegovim rezanjem ili produživanjem prilagođava razina podizanja usne prilikom osmijeha. Ovaj zahvat zove se frenulektomija.

Postupak se obavlja pri lokalnoj anesteziji, a oporavak je prilčno brz. Nekoliko dana nakon postupka postojat će lagana nelagoda i potrebno je pripaziti prilikom jela i pranja zubi.

Tretman botoxom

Tretman medicinske estetike gornje usne botoxom jedno je od mogućih rješenja za gummy smile, no ne može se primijeniti u svakom slučaju jer gingivalni osmijeh ponekad previše dolazi do izražaja ili je mišić usne prejak da bi se iskontrolirao botoxom. Koristi se ako je potrebna manja korekcija gummy osmijeha.

Ovaj postupak prilično je jednostavan, obavlja se injekcijom, a funkcionira na način da botox paralizira mišiće usne te se prilikom osmijeha ona neće povlačiti i otkrivati desni kao inače.

Također, postupak botoxom nije trajan i potrebno ga je obavljati više puta godišnje. Nakon postupka potrebno je sljedećih nekoliko dana slijediti upute liječnika i držati ih se kako ne bi došlo do problema.

Gingivoplastika

Gingivoplastika je kirurški postupak preoblikovanja zubnog mesa ili gingive koji se također obavlja pri lokalnoj anesteziji i bezbolan je za pacijente.

Ovo je najčešća gummy smile korekcija. Koristi se skalpel, laser ili drugi instrumenti posebno izrađeni za korekciju zubnog mesa.

Ovim postupkom odstranjuje se višak zubnog mesa i produljuje veličina zuba. Nakon što je ova korekcija osmijeha obavljena, potrebno je također pripaziti prilikom jela i pranja zuba jer će tkivu trebati neko vrijeme da zacijeli.

Kirurški zahvat na zubnoj čeljusti

U nekim slučajevima dolazi do prekomjernog rasta gornje čeljusti, čime se zubi i desni potiskuju naprijed, što dovodi do pojave gummy smilea.

U tom slučaju potrebno je obaviti operaciju čeljusti kojom se ona pomiče prema gore te unatrag. Naravno, operira se i donja čeljust kako bi se prilagodila novom položaju gornje čeljusti.

Ovim zahvatom ne korigira se samo gummy smile, nego i izduženost lica, što je uobičajena pojava kod prekomjernog rasta čeljusti.

Nakon postupka, potrebno je obaviti i ortodontsku terapiju kako bi se zubi u potpunosti uskladili i postavili u ispravan položaj.

Gummy smile prije i poslije

Gummy smile prije i poslije

Oporavak nakon gummy smile korekcije

Vrijeme oporavka ovisi o samom postupku.

Tretman botoxom ne zahtijeva poeban oporavak, mada su moguće lagane modrice koje će proći za par dana, dok će kod ostalih tretmana trebati pripaziti neko vrijeme i očuvati usnu, odnosno tkivo gingive od hrane, začina i napora.

Kod operacije čeljusti je, naravno, potrebno malo više vremena za oporavak.

Jednom kad je oporavak završen, pacijent će s ponosom pokazivati svoj novi osmijeh.

Korekcija gummy smilea uobičajen je stomatološki postupak koji se često obavlja. Mnogi pacijenti nezadovoljni svojim gummy osmijehom odlučuju se za korekciju baš zato što se uglavnom ne radi o prekompliciranim i previše invazivnim zahvatima te nakon kraćeg oporavka imaju novi osmijeh kojim su potpuno zadovoljni.

Nakon oporavka mogu se nadoknaditi zubi u slučaju nedostatka ili staviti ljuskice za zube na već postojeće zube, da bi se postigao toliko željeni široki osmijeh i vrhunsku estetiku.

Ako patite od gummy smilea te imate bilo kakvih pitanja vezanih za postupak korekcije osmijeha gummy smile, oporavak i sl., slobodno se naručite na pregled i konzultaciju s doktorom. Kontaktirajte nas s povjerenjem, a mi ćemo vam pružiti osmijeh kakav zaslužujete.