Što je sinus lift?

Autor: 2 srpnja, 2022
Sinus lift

Suvremena stomatologija nudi brojna rješenja za brojne probleme pacijenata.

Mnogi stomatološki zahvati nastali su iz funcionalnih i estetskih potreba pacijenata da izliječe, poprave ili nadograde svoje zube te poboljšaju estetiku osmijeha.

Jedan od tih zahvata je i ugradnja zubnih implantata, popularno stomatološko rješenje za nadomještanje izgubljenog zuba, više njih ili čak svih zubi.

Ipak, ponekad situacija u usnoj šupljini to ne omogućuje. Jedna od najčešćih prepreka za ugradnju implantata je nedovoljan volumen kosti u gornjoj čeljusti.

Suvremena implantologija nudi rješenje za to – sinus lift i ugradnju umjetne kosti.

Sinus lift je uobičajen oralno kirurški postupak iz područja dentalne medicine koji se obavlja kako bi se postigao veći volumen kosti u svrhu ugradnje zubnih implantata.

Kada je potreban sinus lift?

Podizanje sinusa

Prije svake ugradnje implantata potrebno je utvrditi postoje li uvjeti za to, odnosno je li kost gornje čeljusti adekvatna za ugradnju.

Da bi se to utvrdilo, obavlja se CT snimka na temelju koje stomatolog ili oralni kirurg procjenjuju ima li dovoljno kosti za uspješno obavljanje postupka.

Ako to nije slučaj, potencijalno rješenje je ugradnja umjetne kosti, za što je potreban sinus lift.

Kako dolazi do gubitka čeljusne kosti?

Do gubitka kosti dolazi zato što nakon gubitka zuba ona u tom svom dijelu više ne obavlja svoju funkciju. Tada dolazi do atrofije kosti i spuštanja sinusa te ona gubi svoj volumen.

Ako do toga dođe, a pacijentu je kandidat za ugradnju implantata, potrebno je atrofiranu kost nadomjestiti umjetnom te na taj način ostvariti dovoljan volumen kosti.

Sinus lift – postupak

podizanje sinusa postupak

Zahvat podizanja sinusa ili sinus lift je potpuno bezbolan postupak koji se izvodi pod lokalnom anestezijom.

Sam postupak traje relativno rkatko, svega pola sata. U pitanju je uobičajen postupak koji se dugi niz godina obavlja u stomatologiji, stoga nema razloga za brigu i strah kod pacijenata.

Ovaj se zahvat obavlja za potrebe ugradnje implantata u stražnjoj regiji usne šupljine, na području pretkutnjaka i kutnjaka.

Postupkom se podiže dno maksilarnog sinusa, pri čemu se taj prostor ispunjava umjetnim biomaterijalom. Biomaterijal se s vremenom okoštava i učvršćuje te na taj način postaje čvrsta baza za implantat.

Mali sinus lift

mali sinus lift

Ako je moguće, implantat se ugrađuje odmah pri podizanju sinusa i ugradnji umjetne kosti. Da bi to bilo moguće, potreban je barem mali dio prirodne kosti koji pritom može osigurati dovoljnu stabilnost implantata dok se umjetna kost ne učvrsti.

Sluznica sinusa lagano se podiže osteotomom, instrumentom po kojemu se ovo naziva osteotom tehnika. S obzirom da se odmah pri ispuni koštanim nadomjeskom ugrađuje i implantat, on će se prilikom okoštavanja umjetne kosti potpuno učvrstiti.

Ovaj postupak naziva se malim sinus liftom.

Veliki sinus lift

veliko podizanje sinusa

Ako nedostaje veći dio kosti i mali sinus lift nije moguć, primjenjuje se tehnika pod nazivom lateral window, pri kojoj dno sinusa podiže bočnim pristupom. Ovo se naziva velikim sinus liftom.

I u ovom slučaju ponekad je moguće nastaviti s ugradnjom implantata odmah pri nadogradnji kosti, ako postoji dovoljno prirodne kosti za to.

Ako to nije slučaj, bit će potrebno pričekati, odnosno odgoditi ugradnju implantata na 6 mjeseci kako bi postupak zacjeljenja i okoštavanja u potpunosti prošao kako ne bi došlo do gubitka implantata, infekcije i brojnih drugih mogućih komplikacija.

Oporavak nakon sinus lifta

Sinus lif i augmentacija kosti su kirurški zahvat, stoga je potrebno određeno vrijeme oporavka da bi rane zacijelile.

Nakon zahvata otekline i bol te lagano krvarenje iz usta ili nosa normalna su pojava i ne trebaju vas brinuti.

Potrebno je izbjegavati ispuhivanje nosa te, koliko god je moguće, kihanje, kako ne bi došlo do pucanja šavova ili pomicanja ugrađene kosti.

Stomatolog će vam prepisati antibiotike kako bi se izbjegla infekcija, a za bol možete koristiti tablete protiv bolova, također u dogovoru sa stomatologom. Antibiotike treba uzimati redovito i striktno prema uputi stomatologa.

Radi dodatne zaštite i dezinfekcije, potrebno je usnu šupljinu ispirati tekućinom za ispiranje usta.

Od čega se pravi umjetna kost?

Za proizvodnju kosti za nadogradnju gornje čeljusti koristimo biomaterijale, odnosno biokompatibilne materijale koji u potpunosti srastaju s prirodnim tkivom i tijelo ih neće odbaciti.

Jesam li ja kandidat za sinus lift?

Sinus lift i ugradnja umjetne kosti nisu zahvati za koje možete sami utvrditi da su vam potrebni. Ako vam je potrebno nadomještanje izgubljenih zubi u gornjoj čeljusti, stomatolog će utvrditi hoće li biti potrebno provesti postupak podizanja dna sinusa u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata.