Zubne krunice ili ljuskice – što je bolje?

Autor: 29 srpnja, 2023
Zubne krunice ili ljuskice

Krunice za zube ili zubne navlake imaju puno toga zajedničkog sa zubnim ljuskicama. I jedno i drugo uljepšavaju osmijeh, vraćaju samo pouzdanje i generalno podižu kvalitetu svakodnenog života osobi koja ih je ugradila.

I ljuskice i krunice nadograđuju oštećene zube i osmijeh čine ponovno sklandim i cjelovitim. Njihova ugradnja među ajtraženijim je zahvatima iz područja estetske stomatologije.

Ipak, mnogi nisu sigurni što je za njih bolja opcija – krunica ili ljuskica – stoga donosimo neke bitne razlike među njima.

Razlika između krunica i ljuskica

Prije svega, iako imaju neke zajedničke funkcije i ciljeve, zubne ljuskice su izgledom, a i namjenom, različite od krunica, odnosno navlaka za zube.

Ljuskice su tanke pločice koje se doslovno lijepe za prednje zube, dok krunice nadomještaju cjelokupnu krunu zuba i, osim estetske funkcije, vraćaju zubima i žvačnu funkciju te ih štite.

Kada se koriste zubne krunice?

Upotreba zubnih krunica nije samo estetske prirode. Krunica je potrebna kada postoji oštećenje uzrokovano karijesom ili traumom, poput loma zuba. Drugim riječima, ako je zub u velikoj mjeri istrošen, zubna krunica adekvatnije je rješenje.

U tom slučaju krunica nadomješta izgubljeni dio zuba, čineći ga ponovno cjelovitim i funkcionalnim. Metal keramičke (rjeđe) i keramičke (češće) krunice su stoga jedno od najboljih i najtraženijih rješenja u stomatologiji.

Osim za nadomještanje dijela oštećenog zuba, krunica se koristi i kao suprastruktura na zubnim implantatima.

Kada se koriste zubne ljuskice?

razlika između krunica i ljuskica

Ljuskice se koriste više u estetske svrhe na prednjim zubima. Njima korigiramo estetske nedostatke na zubima kao što su izražen razmak između zubi tenepravilnosti i manja oštećenja i otkrhnuća na zubima.

Pomoću ljuskica mogu se korigirati i boja zuba te nepravilan oblik zubi.

Ako niste u potpunosti ili uopće zadovoljni izgledom svog osmijeha i želite najučinkovitije rješenje za to, zubne ljuskice su najvjerojatnije rješenje koje trebate.

Sam postupak postavljanja ljuskica manje je invazivan (minimalno brušenje) od postavljanja krunica.

Razlika između ova dva stomatološka rješenja stoga je itekako značajna. Ipak, ono što im je zajedničko je da pružaju prirodan izgled zuba i potpuno ispunjavaju svoju svrhu.

Jesu li ljuskice i krunica za zube uvijek rješenje?

Iako njima rješavamo mnoge probleme sa zubima, nije svatko kandidat za ljuskice ili krunice za zube. Ponekad će prikladnije i bolje biti drugo rješenje kao što su implantati ili postavljanje zubnog mosta.

Naša preporuka je konzultirati se sa stomatologom. Stručnjak će vam uvijek dati najbolje mišljenje i preporuku za rješenje problema vašeg zuba, bez obzira bila to ljuskica, krunica ili neko drugo rješenje koje će najučinkovitije riješiti probleme vašeg zuba.

Ako budu zadovoljeni svi uvjeti, nema razloga da i vi ne dobijete novi, prekrasan osmijeh poput filmske zvijezde.

Tipovi krunica i ljuskica

Kad govorimo o krunicama, dijelimo ih prema materijalu izrade na metal keramičke i potpuno keramičke krunice. Krunice s metalnom bazom čvrste su i pouzdane, no estetski puno zaostaju za bezmetalnom keramikom. Naša preporuka uvijek su potpuno keramičke krunice.

I krunice i ljuskice također se mogu izraditi i od kompozita, no objektivno gledano, ne mogu se mjeriti s keramikom.

Kako do ljuskica ili krunica?

kako do ljuskica ili krunica

Ako smatrate da vam je potrebno unaprjeđenje osmijeha ili imate oštećenje zuba, one mogu biti rješenje za vas. Da biste to provjerili, potrebno je naručiti se na stomatološki pregled na kojem se utvrđuje stanje usne šupljine te jeste li kandidat za ljuskice ili krunice i hoće li prije toga biti potreban neki drugi stomatološki zahvat ili postupak liječenja zubi.

Razlika između krunica i ljuskica postoji i u funkciji/svrsi i u cijeni i samom postupku ugradnje. Za izradu ovih nadomjestaka zadužen je zubotehnički laboratorij, na temelju parametara koje im proslijedi stomatolog.

Ako imate problema sa zubima, nemojte se ustručavati javiti. Ovim rješenjima na popravlja se samo izgled zuba, nego vaše ukupno samopouzdanje, želja za osmijehom i kvaliteta života. Izgled zuba značajno utječe na to koliko se smiješimo i smijemo.

Ugradnjom ljuskica i krunica možete itekako unaprijediti interakciju u društvu, na poslu i sl. Nemojte čekati, posegnite za rješenjem vaših problema s osmijehom.

Obratite nam se s povjerenjem.

Kontakt