Atraktivan osmijeh uz profesionalno izbjeljivanje zubi

Autor: 5 ožujka, 2024
Atraktivan osmijeh uz profesionalno izbjeljivanje zubi

Ljepota i izgled za mnoge su ljude izrazito bitni, što zbog funkcioniranja u društvu ili uspješnosti na radnom mjestu, što zbog vlastitog samopouzdanja.

Lijep i atraktivan osmijeh jedan je od ključnih faktora izgleda i jedna od prvih stvari koje drugi primjećuju na nama.

Suvremena stomatologija, osim uobičajenog liječenja bolesti zubi, nudi i estetske usluge koje unaprjeđuju skladnost, ljepotu i privlačnost osmijeha.

Jedna od najčešćih i najpopularnijih usluga estetske stomatologije je profesionalno izbjeljivanje zubi u stomatološkoj ordinaciji.

Ovo rješenje za dobivanje blistavog osmijeha pogodno je za sve one koji žele unaprijediti osmijeh i pritom ispunjavaju određene uvjete.

Što je profesionalno izbjeljivanje zubi?

Kad kažemo profesionalno izbjeljivanje, mislimo na postupak izbjeljivanja zubi od strane stručnjaka, u ordinaciji, strogo prema svim pravilima struke i bez opasnosti po vaše zube.

Stomatološko izbjeljivanje može posvijetliti zube i do nekoliko nijansi.

Vjerojatno ste upoznati i s nekim drugim, kućnim i nestomatološkim, metodama za izbjeljivanje. Ovo apsolutno ne preporučujemo iz više razloga.

Prirodni zubi blago su koje je teško i skupo nadoknaditi. Definitivno želite da brigu o njima, kao i sve postupke na njima, obavlja stručna osoba – stomatolog.

Sigurno i uspješno dobit ćete atraktivan osmijeh uz profesionalno izbjeljivanje zubi u ordinaciji.

Kako se sve profesionalno izbjeljuju zubi?

estetsko izbjeljivanje zubi

Postoji više različitih metoda izbjeljivanja zubi u ordinaciji. Svaka od njih učinkovita je i nije štetna po vaše zube, a nakon izbjeljivanja imat ćete primjetno svjetliji i blistaviji osmijeh.

Izbjeljivanje zubi gelom

Pri izbjeljivanju pomoću gela potrebno je zaštititi zubno meso. U sastavu gela za izbjeljivanje nalazi se tvar vodikov peroksid. Ona aktivno reagira s molekulama unutar zuba, odnosno djeluje na kemijsku strukturu pigmenta unutar zubi, a pritom ne skida slojeve zubne cakline.

Postupak je brz, siguran, neinvazivan i daje odlične rezultate, a i zubno meso ostaje netaknuto, bez negativnogutjecaja gela na njega.

Izbjeljivanje zubi laserom

Pri metodi izbjeljivanja zubi laserom također se koristi sredstvo za izbjeljivanje koje se prethodno nanosi na zub.

Laserom se zatim potiče kemijska reakcija stvaranja hidrogena koji zubima daje svjetliju nijansu.

Izbjeljivanje zubi zoom lampom

Zoom lampa koristi se na isti način kao i laser, s tim da se kod lampe koristi LED svjetlo većeg intenziteta. Ostatak postupka je isti – na zube se nanosi sredstvo za izbjeljivanje koje se potom aktivira svjetlom lampe i djeluje na boju zuba.

Izbjeljivanje zubi kod kuće

Ovdje ne mislimo na samoinicijativno izbjeljivanje prema nepouzdanim i sumnjivim uputama s interneta i iz drugih nepouzdanih izvora.

Naime, izbjeljivanje zubi prema uputama i vodstvu stomatologa može se obavljati i kod kuće.

U ordinaciji se prema otisku pacijentovih zubi izrađuje udlaga. U udlagu se nanosi gel za izbjeljivanje te ju pacijent na zubima nosi nekoliko sati dnevno u trajanju od dva tjedna.

Ukupno trajanje postupka je nešto duže nego pri korištenju drugih stomatoloških postupaka za izbjeljivanje, no rezultati neće izostati.

Najbitnije od svega, izbjeljivanje uz pomoć udlaga potpuno je siguran postupak i neštetan za zube.

Uvjeti za izbjeljivanje zubi

Izbijeliti zube u pravilu može svatko, no za to moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti.

Prije izbjeljivanja ključno je da zubi budu zdravi, odnosno da na njima nema kvarova i oštećenja. Ako to nije slučaj, tada će stomatolog morati obaviti popravak oštećenih zubi prije ikakvog postupka izbjeljivanja.

Prije izbjeljivanja, ako za time ima potrebe, stomatolog može provesti i postupak čišćenja kamenca, kao i pjeskarenje zubi kako bi ih dodatno izgladio i uklonio nepravilnosti i mrlje na njima.

Ne preporučuje se izbjeljivanje zubi kod trudnica, dojilja te osoba mlađih od 16 godina.

Posljedice izbjeljivanja zubi i trajanje učinka

Izbjeljivanje zubi neinvazivan je postupak koji ne uništava zubnu caklinu i cjelovitost zubi.

Ne zahtijeva brušenje zubi i ne ostavlja negativne posljedice po njih.

Kako je boja i nijansa zubi određena mnogim faktorima kao što je stil života i prehrane, ali i genetika, efekt izbjeljivanja zubi ne traje vječno. Primjerice, ako je crno vino ili kava nešto što volite konzumirati, budite svjesni da će i to utjecati na brzinu tamnjenja vaših zubi.

Starenje i trošenje zubi također je jedan od razloga zašto zubi gube sjaj i boju.

Zubi mogu izgubiti nijanse boje i zbog nepravilnog održavanja oralne higijene.

Nažalost, nemoguće je spriječiti tamnjenje zubi i nakon izbjeljivanja. U većini slučajeva učinak izbjeljivanja trajat će oko godinu do dvije dana, ovisno o gore navedenim čimbenicima.

Ne preporučuje se izbjeljivanje zubi u previše čestim intervalima.

Prednosti izbjeljivanja zubi

Posupak izbjeljivanja zubi ima određene prednosti i nesumnjivo će vam uljepšati i osmijeh i svakodnevni život.

Postupak traje dvadesetak minuta, a često se provodi do nekoliko puta kako bi se postigla željena nijansa. Važno je napomenuti i da zbog genetskih i drugih faktora možda nećete uspjeti doći do nijanse koju biste htjeli, ali učinak će svakako biti vidljiv.

Rezultati su vidljivi odmah.

Profesionalno izbjeljivanje zubi djeluje kemijski, a ne mehanički, što znači da ne uništava vašu zubnu caklinu, odnosno ne skida slojeve s nje.

Iako se neposredno nakon izbjeljivanja može pojaviti osjetljivost i nelagoda u zubima, sam postupak je posve bezbolan. S obzirom na to da je nelagoda samo privremena i brzo prođe, možemo reći da sam postupak nije nimalo neugodan za pacijenta.

Učinak je relativno dugotrajan – nakon uspješno provedenog tretmana mirni ste godinu do dvije dana prije nego bude potrebno opet izbijeliti zube.

Osjećat ćete se bolje, bit ćete zadovoljniji osmijehom, puniji samopouzdanja i to će se primijetiti i na vašoj interakciji s drugima u društvu, na poslu, kod kuće i sl.

Zašto ne provoditi izbjeljivanje zubi bez nadzora stomatologa?

izbjeljivanje zubi udlagama

Svatko želi lijepi bijeli osmijeh, no nisu svi spremni uložiti u njega. Često se razna rješenja s interneta čine jeftinijima i dostupnijima.

Ovo je zamka u koju mnogi upadnu i naprave štetu svojim zubima. Razne sumnjive metode iz kućne radinosti kao što su trakice i sl. oštećuju caklinu, odnoso izbjeljuju zube na način da djeluju abrazivno i skidaju sloj cakline.

Prividno se ponekad ostvaruje rezultat, ali na pogrešan način i po štetu za zube. Na kraju vas to može izaći skuplje nego izbjeljivanje od strane stomatologa.

Vaš osmijeh potpuno će funkcionirati samo ako su vam zubi posve zdravi i neoštećeni. Sve ostalo je nepotreban rizik koji može uzrokovati štetu i probleme sa zubima u budućnosti.

Gdje profesionalno izbijeliti zube?

Ako ste kandidat za izbjeljivanje zubi, zaboravite sve kućne i internetske metode.

Javite se svom stomatologu ili nekom od stomatologa koji pružaju kvalitetnu uslugu izbjeljivanja zubi.

U ordinaciji Smile Design Kovačdugi niz godina, uz ostale zahvate iz estetske stomatologije, redovito obavljamo i postupak profesionalnog izbjeljivanja zubi.

Brojnim pacijentima uljepšali smo osmijeh i vratili samopouzdanje. Možda ste baš vi naš sljedeći kandidat za izbjeljivanje zubi. Obratite nam se s povjerenjem.

Transformirajte svoj osmijeh.

Kontakt