Krvarenje desni tijekom pranja zubi

Autor: 31 srpnja, 2022
Krvarenje desni tijekom pranja zubi

Pranje zuba je osnova održavanja oralne higijene. U većini slučajeva ono prođe bez problema, zubi nakon pranja budu čisti i glatki, a dah ugodan.

Ipak, u nekim situacijama može doći do pojave krvarenja zubnog mesa prilikom četkanja zubi. Ovo ne izgleda lijepo ni ugodno, no nije uvijek razlog za brigu. Ipak, nekad to može biti znak puno ozbiljnijeg stanja ili bolesti.

Niže u tekstu donosimo najčešće razloge zbog kojih se prilikom pranja zubi događa krvarenje desni.

Zašto zubno meso krvari?

Krvarenje iz zubnog mesa

Postoje brojni razlozi zašto se pojavljuje krvarenje desni. Neki su manje opasni, dok neki mogu značiti veće probleme i uznapredovalu bolest zubi i zubnog mesa.

Gingivitis – upala zubnog mesa

Upala zubnog mesa

Upala zubnog mesa uzrokovana nakupljanjem bakterija i plaka jedan je od češćih uzroka krvarenja desni prilikom pranja zubi.

Čak i blag dodir četkicom na bolne i upaljene desni može dovesti do pojave krvarenja.

Parodontitis

Neliječeni gingivitis dovodi do parodontitisa, puno teže i ozbiljnije dentalne bolesti koja se teže i dugotrajnije liječi. Jedan od simproma ove bolesti je i krvarenje zubnog mesa prilikom pranja zubi.

Karijes

Karijes

Karijes, kao najčešća bolest zubi, a i generalno najčešća bolest čovječanstva, jedan je od uzroka pojave krvi iz zubnog mesa tijekom pranja zubi. Karijes oštećuje zube i zubno tkivo te uzrokuje infekcije zubnog mesa, što može biti iznimno bolno i neugodno te rezultirati krvarenjem desni.

Druge bolesti

Postoje i bolesti nevezane za zube i zubno meso koje mogu uzrokovati krvarenje desni. Hemofilija je jedna od tih bolesti, pri čemu desni mogu krvariti i same od sebe, a i tijekom pranja zubi.

Neke autoimune bolesti također mogu uzrokovati krvarenje desni.

Promjena četkice za zube

Četkicu za zube s vremenom je potrebno promijeniti, s obzirom da se one prilikom korištenja troše i s vremenom gube svojstva i učinkovitost.

Ipak, nova četkica za zube imat će u vašim ustima sasvim drukčiji osjećaj od one koju ste koristili prije, osobito ako ste kupili četkicu s tvrđim vlaknima.

S vremenom ćete se naviknuti, a ako vam nova četkica ipak nikako ne bude odgovarala, najbolje je da se konzultirate sa stomatologom oko izbora prave četkice za vas.

Pregrubo četkanje zubi

Promjena cetkice za zube

Čak i ako imate odgovarajuću četkicu, lako je moguće da ju krivo koristite i četkate zube pregrubo. prilikom četkanja zubi neminovno je da četkica dođe u kontakt sa zubnim mesom. Pregrub kontakt može uzrokovati krvarenje desni.

Zubni konac

Zubni konac sam po sebi odlična je stvar i trebao bi biti sastavni dio svačije oralne higijene. Ipak, ako se ne koristi pravilno, može uzrokovati krvarenje desni.

Konac treba koristi lagano, bez naglih pokreta u smjeru zubnog mesa. Također, možda koristite zubni konac koji ne odgovara vašim zubima, odnosno razmacima između njih. U tom slučaju pokušajte s tanjim ili debljim zubnim koncem, odnosno pokušajte pronaći pravo rješenje za vas i vaše zube.

Hormonske promjene u trudnoći

Hormonske promjene u trudnoći

Hormonske promjene u trudnoći mogu uzrokovati osjetljivost zubnog mesa i veću podložnost gingivitisu i parodontitisu. Naravno, ovo nije jednako izraženo kod svih žena. Ako dođe do ovakvh problema, najbolje je konzultirati se sa stomatologom.

Lijekovi

Postoje brojni lijekovi čije djelovanje može uzrokovati probleme sa zubnim mesom i krvarenje prilikom pranja zubi. Najčešće se radi o lijekovima za razrjeđivanje krvi te lijekovima za epilepsiju i krvni tlak.

Također, mnogi lijekovi mogu uzrokovati i pojavu suhih usta, odnosno nedostatak sline. U ovom slučaju potrebno je posebno voditi računa o oralnoj higijeni.

Loša prehrana

losa ishrana

Neadekvatna i nezdrava prehrana također može uzrokovati razne probleme s desnima, uključujući i krvarenje. Važno je prilagoditi prehranu i unositi što manje procesuirane hrane, šećera, prženog i sl. Vaši zubi i desni bit će vam zahvalni.

Kako spriječiti krvarenje zubnog mesa?

Pravilnim i redovitim održavanjem oralne higijene te obavljanjem redovitih stomatoloških pregleda u velikoj mjeri možete spriječiti mogućnost da uopće dođe do krvarenja zubnog mesa prilikom pranja zubi.

Na ovaj način preventivno ćete djelovati i spriječiti bolesti poput gingivitisa, parodontitisa i razvoja karijesa na vašim zubima.

Vaš stomatolog također će uočiti postoje li oštećenja zubi uzrokovana prehranom – šećerom i kiselinama koje mogu negativno djelovati i na desni.

Stomatolog vam također može pomoći u odabiru odgovarajuće četkice i zubnog konca. Moguće je da četkica i konac koji koristite jednostavno ne odgovaraju vašim zubima i desnima te zato dolazi do krvarenja dok obavljate oralnu higijenu.

Nikako nemojte izbaciti zubni konac iz održavanja oralne higijene. Dapače, redovitim četkanjem zubi i čišćenjem koncem vaši zubi i desni bit će zdraviji.

Također preporučujemo redovito ispiranje usta tekućinom za ispiranje. Ovo najbolje funkcionira kao završna faza pranja zubi, a osim dezinfekcije zubi i desni, vaš dah bit će ugodno svjež.

Pravilna i izbalansirana prehrana također će pomoći vašim zubima i desnima. Šećer, kiseline i druge supstance loši su za zube i desni i mogu prouzročiti osjetljivost i krvarenje.

Pušenje je također navika koja izrazito negativno djeluje i na zube i na desni.

Što ako mi zubno meso i dalje krvari?

Krvarenje zubnog mesa može biti uzrokovano pregrubim četkanjem i tada to nije razlog za brigu.

Ipak, ako vam desni krvare često prilikom pranja zubi, tada je potrebno posjetiti stomatologa kako bi se utvrdio razlog i, prema potrebi, dogovorila terapija.

Nemojte ignorirati krvarenje desni, bez obzira događa li se samo prilikom pranja zubi ili i inače. Ovo može biti znak neke od bolesti zubi koje mogu dovesti do slabljenja potpornih tkiva i gubitka zubi.

Pravovremenom reakcijom i stomatološkim pregledom možete se riješiti problema i sačuvati svoje zube i desni.