Kako nastaje zubni karijes

Autor: 19 prosinca, 2021
Karijes

Karijes je najčešća bolest zuba i često se pojavljuje već u ranoj dobi kod djece. Nastanak karijesa može se usporiti, a u velikoj mjeri i spriječiti redovitom higijenom zubi i usne šupljine. Ipak, da biste bili potpuno sigurni, potrebno je i redovito obavljati kontrolne stomatološke preglede.

Stomatolog detaljnim pregledom može detektirati potencijalni problem daleko prije nego što ga vi sami uočite i to može biti ključno za uspješno liječenje karijesom zahvaćenog zuba.

Kako nastaje zubni karijes

Što je karijes?

Zubni karijes

Karijes je bolest zuba, odnosno tvrdih zubnih tkiva (dio zuba koji se naziva i dentin) koja započinje razgradnjom zubne cakline. Napredovanjem bolesti karijes prodire dalje, u meka tkiva te postupno uništava zub, a nerijetko zahvati i više zubi.

Karijes ne samo da je najčešća dentalna bolest, nego je općenito najčešća bolest na svijetu kod ljudi.

Kako nastaje karijes?

kako nastaje zubni karijes

Za nastanak karijesa zaista ne treba puno. Karijes nastaje tako što se nakuplja plak i sloj bakterija na površini zuba i razgrađuju ugljikohidrate i stvaraju kiselinu. Kiselina zatim razgrađuje zubnu caklinu i oštećenje se širi dalje, uništavajući i unutarnja tkiva zuba.

U početku se karijes može primijetiti u obliku bijele mrlje na površini zuba, tj. na caklini. U tom trenutku već je započeo proces demineralizacije cakline, no nisu nastala neka veća oštećenja.

Daljnjim djelovanjem kiseline dolazi do razgradnje cakline i karijes prodire dublje u dentin i dalje u unutarnji dio zuba i širi se. Neliječeni karijes dovodi do trajnog oštećenja zuba, a zanemarivanje ove bolesti može dovesti do gubitka zuba, odnosno potrebe za vađenjem zuba od strane stomatologa.

Ako se problem može riješiti bez vađenja zuba, stomatolog će karijes ukloniti i rupu nastalu na zubu ispuniti posebnom ispunom.

S obzirom na to kako nastaje karijes, može se dogoditi i osobama koje zaista redovito održavaju oralnu higijenu i, koliko mogu, paze na prehranu. Zbog toga su važni i redoviti stomatološki pregledi.

Kako izliječiti karijes?

Liječenje zubnog karijesa

Širenje oštećenja unutarnjih zubnih tkiva i dentina, odnosno karijesa, može biti bolno, a njegovo neliječenje često dovodi do propadanja zuba do te mjere da se više ne može izliječiti te ga je potrebno izvaditi.

Karijes koji se otkrije na vrijeme može se ukloniti, odnosno oštećeni zub može se sanirati. Zub oštećen karijesom ne može se sam izliječiti i vratiti u prvobitno stanje. Zubna caklina neće sama zarasti i obnoviti se, nego će vaš stomatolog morati otvor sanirati ispunom.

Karijes ne odlazi sam od sebe. Ako ga primijetite, tada je potrebno posjetiti stomatologa da ga ukloni i popravi nastala oštećenja, ako nije prekasno za to.

U slučaju vađenja zuba, obratite se stomatologu oko solucije za nedostatak jednog ili više zubi

Može li se spriječiti nastanak karijesa?

Oralna higijena prva je linija obrane od nastanka karijesa. Redovitim pranjem zubi, čišćenjem zubnim koncem i dezinficiranjem vodicom za usta možete učiniti puno kako biste na vrijeme djelovali protiv nastanka karijesa na zubima. Pranje zubi ujutro, nakon jela i prije spavanja, u kombinaciji s čišćenjem zubi koncem i ispiranjem vodicom za usta, pomoći će održavati vašu usnu šupljinu koliko god je moguće čistom i smanjiti nastanak plaka i karijesa. Važno je i to da pritom koristite kvalitetnu četkicu za zube.

oralna higijena protiv karijesa

Nažalost, sama oralna higijena često nije dovoljna. U današnje vrijeme konzumiramo razne prehrambene proizvode i pića te je nemoguće izbjeći nakupljanje plaka. Putem oralne higijene u velikoj mjeri to je moguće kontrolirati. Također, karijes ćete često i sami uočiti te je u tom slučaju potrebno što prije posjetiti stomatologa.

Dodatno, kako bi vaši zubi ostali zdravi, savjet je smanjiti konzumaciju kiselih i slatkih pića, odnosno šećera. Isto se odnosi i na kavu.

Ipak, želite li rizik od nastanka karijesa svesti na najmanju moguću mjeru, trebate redovito obavljati kontrolne preglede u stomatološkoj ordinaciji. Vaš stomatolog može pregledati vaše zube i usnu šupljinu temeljitije i detaljnije nego što vi to možete pred ogledalom. Samim time, može uočiti nastanak karijesa puno prije nego što vi osjetite prve simptome u ustima, s obzirom na to da se karijes zna pojaviti na mjestima na kojima ćete ga sami teško uočiti. Također, karijes može dugo ostati neprimijećen prije nego što već napravi štetu na zubima.

Zaključak – karijes je moguće liječiti, ali i spriječiti

prevencija karijesa

Ukratko rečeno, karijes je bolest zuba koja se pojavljuje na površini zuba te, ukoliko se ne liječi, postupno se širi i uništava područje zubne cakline i dentina te prodire dublje u zub. Može se u velikoj mjeri usporiti, pa i spriječiti, održavanjem pravilne higijene usne šupljine, prilagodbom prehrambenih navika te redovitim posjećivanjem stomatologa, kako bi se detektirao potencijalni nastanak akrijesa koji samo možda niste uspjeli uočiti.

Karijes uništava zube i nikako se ne smije zanemariti, čak i ako imate strah od stomatologa. Nemate razloga za brigu, vaš stomatolog će se pobrinuti da liječenje prođe bezbolno koliko god je to moguće. Vaši prirodni zubi pravovremenom reakcijom mogu se izliječiti i očuvati.

Imate dodatnih pitanja?

Pitaj doktora

Imate upit vezan za usluge?
Postavite upit doktoru.

Naručite se

Zatražite svoj termin za individualne konzultacije ili besplatan stomatološki pregled.