Pravilno pranje zuba na kojima su zubne krunice i ljuskice

Autor: 17 rujna, 2022
Pravilno pranje zuba i odrzavanje na kojima su zubne krunice i ljuskice

O pravilnom održavanju higijene zubi već smo pisali i sve napisano i dalje stoji. Ipak, kad su zubi u pitanju, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je redovito i pravilno čišćenje zubi važno za dentalno zdravlja, ali i za opće zdravlje čovjeka.

U ovom tekstu više ćemo se posvetiti održavanju oralne higijene zubne protetike , odnosno pravilnom načinu pranja zubi prilikom nošenja zubnih implantata, ljuskica i krunica.

Zašto je važno pravilno održavanje krunica i ljuskica?

održavanje krunica i ljuskica

Zubna protetika izrađuje se od umjetnih materijala. Najčešće je to bezmetalna keramika ili metal-keramika, no može se u nekim slučajevima izraditi i od akrilata.

Naravno, umjetni materijali ne mogu se razboljeti. Keramička krunica ili ljuskica neće dobiti karijes. Ipak, ako mislite da zato nije potrebno voditi računa o higijeni zubne protetike, varate se.

Svaki protetski nadomjestak ugrađuje se na postojeći živi zub ili, u slučaju zubnih implantata, u vaše živo tkivo, odnosno zubno meso, koje se može razboljeti. Ostaci hrane na umjetnim zubima i nadomjescima mogu prodrijeti i u prostor između zuba i krunice, što nije oku vidljivo, ali predstavlja velik problem zbog nakupljanja bakterija, što može dovesti do potencijalnog razvoja karijesa.

Protetski radovi također nisu ni jeftina investicija i ne želite riskirati da zbog lošeg održavanja higijene zubi vaše tkivo odbaci zubni implantat ili da vam strada zub na koji je postavljena ljuskica ili krunica, ili čak zubni most.

Zbog svega toga, ako se odlučite na protetski nadomjestak ili ga već imate, imajte na umu da je redovito pranje zubi i dezinficiranje usne šupljine u tom slučaju čak i veći imperativ nego prije.

Kako pravilno održavati higijenu zubne protetike?

dentalna higijena

Oralna higijena protetskih nadomjestaka na zubima zapravo se održava podjednako kao i higijena prirodnih zubi i zubnog mesa.

Četkica i za zube i za protetiku

Osnova za čišćenje krunica, ljuskica i mostova i dalje je četkica. Kao i kod prirodnih zubi, i kod nadomjestaka se četkicom kružnim pokretima čisti vanjska i unutarnja strana zubi te grizne plohe.

Čišćenje prostora između zubi ili protetskih nadomjestaka – zubni konac

Posebnu pozornost potrebno je posvetiti međuzubnom prostoru. Za prazne prostore između zubi najbolje je koristiti zubni konac te, eventualno, interdentalne četkice , kako bi se taj prostor što bolje očistio od ostataka hrane i bakterija. Ovo se odnosi i na zube na kojima su protetski nadomjesci.

Nemojte zanemarivati zubni konac i ostavljati prostore između zubi ili nadomjestaka neočišćenim samo zato što na prvu možda ne vidite nečistoće na tim mjestima.

Dezinfekcija zubne protetike tekućinom za ispiranje usta

Kao i prirodne zube, i mostove, zubne krunice i zubne ljuskice potrebno je nakon pranja zubi dezinficirati. Kao i površina zuba, i površina zubnih nadomjestaka sadrži bakterije i nakupine koje je potrebno ukloniti kako ne bi naštetili zdravim zubima i zubnom tkivu.

Za dezinfekciju usne šupljine najbolje je koristiti tekućinu za ispiranje usta. Njome ćete u potpunosti dezinficirati usta, zube i protetske nadomjeske, a bonus je svjež osjećaj u ustima i ugodan dah nakon toga.

Za ispiranje postoje različite tekućine, s alkoholom ili bezalkoholne. Ako niste sigurni koju koristiti, najbolje je da se posavjetujete sa stomatologom.

Što ako niste primjenjivali pravilno održavanje zubne protetike?

Održavanje zubne protetike

Ako imate protetske nadomjeske u svojoj usnoj šupljini, a niste dosad baš vodili bigu oko pranja zuba te higijene nadomjestaka i zubnog mesa, krajnje je vrijeme da počnete, primjenjujući savjete iz ovog teksta.

U slučaju da je došlo do problema sa zubima, osobito onima na koje su postavljene krunice ili ljuskice, potrebno je što prije obratiti se stomatologu.

Zaključak

Odrzavanje oralne higijene protetike

Održavanje oralne higijene zubne protetike podjednako je važno kao i održavanje higijene prirodnih zubi. Ako u računicu stavite i financijsko ulaganje u zubnu protetiku, jasno je da vam je cilj da ona, kao i zubi na koje je postavljena, potraje što duže.

To što se protetski nadomjesci rade od umjetnih materijala nije razlog za zanemarivanje njihove higijene, i dalje su tu i vaši prirodni zubi i zubno meso koje je podložno dentalnim bolestima.

Razvoj dentalne medicine s vremenom je omogućio nevjerojatne protetske nadomjeske kojima se funkcionalno i estetski nadoknađuju izgubljeni zubi i vraća cjelovitost i ljepota osmijeha.

Ipak, puno posla oko održavanja tih osmijeha i dalje je na osobi kojoj ti zubi pripadaju. Čuvajte svoje mostove, krunice i ljuskice kako bi vaš osmijeh što duže bio blistav i neodoljiv.