Snimanje zubi

Autor: 29 studenoga, 2023
Snimanje zubi

Zubni rendgen

Suvremena stomatologija, osim na znanju i stručnosti stomatologa, počiva i na razvoju modernih tehnologija koje omogućuju naprednu dijagnostiku i liječenje raznih dentalnih bolesti.

Snimanje zubi, najpoznatije i kao zubni rendgen, jedan je od ključnih postupaka za uspješno utvrđivanje brojnih problema sa zubima i čeljusti te njihovo liječenje i provođenje zahvata.

Grana stomatologije koja se bavi ionizirajućim i neionizirajućim snimanjem zubi zove se dentalna radiologija.

Kada je potrebno snimanje zubi?

zubni rendgen

Postoji više situacija kada će vaš stomatolog tražiti da se obavi snimanje zubi. Naime, snimka zubne čeljusti može otkriti puno toga – stanje kosti, propadanje zubi, ciste, apscese, promjene, položaj zubi i sl.

Moguće je utvrditi nastanak karijesa, provjeriti stanje korijena zuba u svrhu parodontološkog liječenja, pregledati umnjake u procesu izrastanja i pratiti uspješnost ortodontske terapije.

Zubni rendgen obavlja se i u svrhu endodontskog liječenja prilikom čega stomatolog na snimci može vidjeti stanje korijena zuba.

Rendgensko snimanje zubi vrlo je korisno i pri ugradnji implantata, a ponekad je potrebna i prije vađenja zuba.

Vrste snimanja zubi

Kako bi se na snimci vidjelo točno ono što je stomatologu potrebno za provođenje terapije ili obavljanje zahvata, razvijeno je više različitih vrsta snimanja zubi. Niže donosimo neke od njih.

Digitalni ortopan

Naziv ortopan skraćeni je oblik riječi ortopantomogram, a predstavlja rendgensku snimku svih zubi, odnosno cijele čeljusti i struktura unutar nje. Ponekad se naziva i panoramskom snimkom zubi.

Poluortopan

Prema samom nazivu može se zaključiti da je poluortopan snimka jedne strane čeljusti. Poluortopan snimka obavlja se kada je stomatologu dovoljna snimka samo lijeve ili desne strane čeljusti, te je jasnije vidljiva s obzirom na to da snimak ne sadrži prikaz vratne kralježnice.

Zagrizna snimka zuba (bite-wing)

Zagrizna snimka zubia, poznat ai kao bite-wing, služi prikazu krune zuba. Pomoću ove snimke utvrđuje se eventualni nastanak karijesa.

CT snimka zubi

CT snimka

Pomoću CT snimke zubi dobivamo trodimenzionalni računalni prikaz struktura u usnoj šupljini. CT snimka jedna je od najboljih metoda za dijagnostiku stanja usne šupljine i omogućuju detaljan uvid u strukture zuba i kosti, meka tkiva i sl.

Postoji i CBCT snimanje čeljusti, suvremeniji i precizniji način dobivanja trodimenzionalnog prikaza zubi.

Je li snimanje zuba štetno za zdravlje?

Snimanje zuba obavlja se pomoću rendgenskih uređaja koji pomoću malih doza ionizirajućeg zračenja kreiraju snimke na kojima se jasno vide strukture zubi i kostiju gornje i donje čeljusti. Ove strukture gušće su od struktura mekih tkiva i stoga su jasnije vidljive na snimkama.

Prilikom snimanja zuba koristi se puno manji rendgenski uređaj nego oni koji služe snimanju torza i ekstremiteta u bolnicama. Stoga je i razina zračenja puno manja i u pravilu ne predstavlja rizik za pacijenta.

Prilikom snimanja pacijentu se u svrhu dodatne zaštite od sračenja postavlja olovna pregača.

Ipak, radi sigurnosti, ne preporučuje se snimanje zuba više od dvaput godišnje.

Smiju li trudnice snimati zube?

Iako se radi o malim dozama zračenja te se prilikom postupka provode mjere opreza, trudnice ne bi trebale obavljati rendgensko snimanje zubi. Trudnoća se nikako ne smije prešutjeti prilikom pregleda i najbolje je u toj situaciji snimanje odgoditi i obaviti nakon porođaja.

Koliko često je potrebno snimati zube?

dentalni rendgen

Snimanje zubne čeljusti najčešće se obavlja prema potrebi, odnosno prema uputi stomatologa. Ako se provodi određena terapija koja to zahtijeva, potrebno je periodički obavljati snimanje kako bi se pratio napredak. Primjerice, za ugradnju zubnih implantata potrebno je napraviti snimku kako bi stomatolog imao uvid u točno stanje zubi, čeljusne kosti i ostalih struktura.

Također, zube je moguće i preventivno snimiti, osobito ako imate ili ste imali povijest problema sa zubima. Snimanje zuba može na vrijeme otkriti nove probleme u nastajanju.

Čak i ako nemate problema sa zubima, preporuka je svakih nekoliko godina napraviti rendgensku snimku zubi radi predostrožnosti i prevencije.

Potrebno je voditi računa da se rendgensko slikanje zubi ne radi češće od dva puta godišnje.

U današnje vrijeme zubni rendgen je nerijetko moguće pronaći i u ordinaciji te na jednom mjestu možete obaviti sve. Ako to i nije slučaj, za snimanje zuba u specijaliziranim ustanovama uglavnom nije potrebno dugo čekati. Moguće je imati gotovu snimku već kroz par minuta.

U današnje vrijeme snimke se uglavnom rade u digitalnom obliku te se digitalnim kanalima prosljeđuju direktno stomatologu.

Snimanje zubi u stomatološkoj ordinaciji u Osijeku

Kontakt