Što su zubni implantati i čemu oni služe?

Autor: 21 listopada, 2019
Implantologija

Implantologija

Implantologija je znanost i grana dentalne medicine koja se bavi ugradnjom zubnih implantata u gornju ili u donju čeljust te predstavlja učinkovito i estetski u potpunosti zadovoljavajuće rješenje za svaku osobu kojoj nedostaje jedan zub, više njih ili čak svi zubi. Zahvaljujući implantologiji, danas svatko može imati osmijeh kakav je oduvijek želio.

Što su zubni implantati i što morate znati o njima

Zubni implantati su vijci koji se kirurškim putem postavljaju u čeljusnu kost kako bi se zamijenio prirodni korijen zuba. Izrađuju se od titana – visokokvalitetnog biokompatibilnog materijala koji nema ograničen vijek trajanja, uspješno srasta s kosti i organizam ga ne prepoznaje kao strano tijelo. Sve što trebate znati o tome što su implantati i kako se ugrađuju saznat ćete u ovom tekstu.

Implantati se ugrađuju ispod razine zubnog mesa i nisu vidljivi te služe kao nositelji protetske konstrukcije koju čine zubna krunica ili zubni most. Implantati stoga mogu biti nadomjestak jednom zubu ili više zubi u nizu, a mogu i služiti kao nosači konstrukcije mosta.

Upravo zahvaljujući implantatima, mogućnost ugradnje mosta više ne ovisi o broju i rasporedu preostalih zubi, nego se estetski i funkcionalno najkvalitetnije rješenje postiže upravo ugradnjom implantata.

Opis strukture i djelova zubnog implantata

Minimalno invazivna stomatologija

Minimalno invazivna stomatologija za pacijenta predstavlja obavljanje stomatoloških zahvata uz maksimalno očuvanje postojećih zubi i njihove strukture. Konkretno, to znači da će stomatolog učiniti sve da očuva i nadogradi već postojeći zub i da će ukloniti jedino onaj zub ili više njih ukoliko je to zaista nužno potrebno za ugradnju implantata.

Također, u slučaju potrebe za brušenjem zuba, ciljano i precizno će se izbrusiti isključivo onaj nužni minimum kako bi postojeća struktura zuba u što većoj mjeri ostala netaknuta i očuvana.

Prednosti ugradnje zubnih implantata

prednosti ugradnje zubnih implantata

Velika prednost ugradnje implantata je ta da predstavlja trajno rješenje u slučaju gubitka jednog ili više zubi te u potpunosti vraća izgubljenu estetiku i žvačnu funkciju te pri žvakanju ne postoji razlika između implantata i prirodnog zuba.

Glavne karakteristike implantata su:
  • izgledaju kao prirodni zubi i vraćaju osmijeh na lice
  • sprečavaju propadanje kosti
  • nije potrebno brusiti susjedne zube
  • doživotna garancija – trajno su rješenje za nedostatak jednog ili više zubi
  • vraćaju govorne funkcije i funkciju žvakanja te održavaju strukturu lica
  • vraćaju samopouzdanje

Implantati izgledaju i funkcioniraju jednako kao prirodni zubi te sprečavaju propadanje ostatka kosti, što pomaže očuvanju zdravih zubi. Prazan prostor u ustima nastao od gubitka zuba može uzrokovati zdravstvene probleme poput propadanja dijela čeljusti jer kost više nema zub za podupiranje. Upravo na ovaj način, osim što se vraća estetika i funkcionalnost, sprečava se i propadanje čeljusne kosti.

Za ugradnju zubnih implantata nije potrebno brusiti susjedne zube koji inače, prilikom ugradnje zubnih mostova, služe kao nosači mosta, što implantate čini najboljim rješenjem prilikom nedostatka jednog ili više zubi. U pravilu se most izrađuje kada pacijentu nedostaje više zubi u nizu, dok se implantati ugrađuju kada nedostaje zub ili dva, te na njih dolazi krunica.

Dentalni implantati služe kao trajno rješenje nedostatka zubi, za razliku od tradicionalnih mostova koji traju od pet do deset godina, ovisno o održavanju dentalne higijene i ispravnosti njege zubi.

Ugradnja implantata

Priprema ugradnje

Priprema prije same ugradnje implantata s pacijentom se, na temelju podataka dobivenih CT skenom, dogovara plan i tijek zahvata te oporavka nakon zahvata. Preduvjet za ugradnju implantata jest zdrava i kvalitetna kost.

Kvaliteta kosti utvrđuje se CT i ortopan snimkom. U slučaju da kvaliteta čeljusne kosti nije zadovoljavajuća, moguća je nadogradnja umjetnom kosti. U tom slučaju ugradnja će biti moguća tek kroz šest do osam mjeseci, koliko je potrebno za potpuno srastanje prirodne i umjetne kosti.

Ugradnja implantata

Ugradnja implantata – titanski vijak kirurški se ugrađuje u čeljusnu kost pod lokalnom anestezijom, što postupak ugradnje čini u potpunosti bezbolnim. Sam zahvat ugradnje traje 15 minuta.

Oporavak

Oporavak traje tri do četiri mjeseca. Za to vrijeme zubni implantati srastaju s kosti i pritom se na njih postavlja privremena krunica.

Postavljanje trajnog protetskog rješenja

Konačno postavljanje trajnog protetskog rješenja – nakon što je proces oporavka završen, potrebno je oblikovati zubno meso za postavljanje trajnog umjetnog zuba. Na implantat se postavlja gingivoformer koji ondje ostaje sedam dana. Nakon tog koraka izrađuje se trajni umjetni zub koji, ukoliko se pravilno održava oralna higijena, u čeljusti može ostati doživotno.

umjetni zub

Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje zubnih implantata?

Nakon postupka ugradnje potrebno je voditi brigu oko održavanja oralne higijene jednako kao i kod prirodnih zubi. Zube je potrebno čistiti temeljito kako ne bi došlo do infekcije rane. Prilikom četkanja zubi oko osjetljivog područja treba pripaziti da ne bi došlo do oštećenja šavova i krvarenja.

Zube je potrebno četkati nježno kružnim pokretima, a u fazi oporavka nikako ne treba koristiti električnu četkicu za zube. Uz upotrebu četkice i paste za zube preporučujemo i korištenje vodice za ispiranje usta kako bi se usna šupljina dodatno dezinficirala.

Kvaliteta i cijena zubnih implantata

Straumann i Astra zubni implantati

U današnje vrijeme tržište je preplavljeno implantatima raznih proizvođača, raznih kvaliteta s različitim cijenama. Upravo se najjeftiniji implantati kod mnogih pacijenata u većini slučajeva zapravo pokažu najskupljom opcijom zbog svih mogućih komplikacija koje se mogu javiti kod implantata manjkave kvalitete.

U našoj ordinaciji koristimo vrhunske implantate tvrtki Astra Tech i Straumann koji svojom kvalitetom i tradicijom jamče dugotrajnost i ugodno iskustvo za svakog pacijenta. Upravo visok standard kvalitete implantata, uz profesionalnu i sveobuhvatnu uslugu te stručan i inovativan tim, čini stomatološku ordinaciju Smile Design Kovač najboljim mogućim izborom za svakog pacijenta.

Most ili implantat?

zubni most ili implantat

Jedno od najčešćih pitanja koje si svaki kandidat za jedan od protetskih zahvata postavlja je odlučiti se na ugradnju zubnog mosta ili zubnog implantata. Odgovor na ovo pitanje idealno je utvrditi prilikom stomatološkog pregleda i konzultacije sa stomatologom.

Na temelju više različitih faktora, a to su broj zubi koji nedostaju, stanje i raspored preostalih zubi, stanje zubnog mesa i kosti te razina higijene unutar usne šupljine, stomatolog će utvrditi koje protetsko rješenje je najbolje za pacijenta.

Ugradnja implantata najčešće je puno bolja opcija iz razloga što prilikom zahvata nije potrebno brusiti susjedne zube, dok ugradnja mosta zahtijeva brušenje susjednih, najčešće zdravih zubi, kako bi služili kao nosači mosta. Dodatno, implantati se smatraju trajnim rješenjem, dok su i najbolji mostovi privremeno rješenje i s vremenom je potrebno zamijeniti ih.

Oporavak nakon ugradnje implantata

Oporavak nakon ugradnje implantata

Neposredno nakon samog zahvata još uvijek je prisutno djelovanje anestezije koje može trajati i do nekoliko sati nakon što je obavljena ugradnja implantata. Iako je sama ugradnja kratkotrajna i u potpunosti bezbolna, oporavak može uključivati oticanje te lagano krvarenje, što je uobičajena pojava i ne predstavlja opasnost za pacijenta.

Nakon što prestane djelovati anestezija, preporuka je bolove ublažiti analgeticima, o kojima se također najbolje posavjetovati sa stomatologom. Nakon dan ili dva, oteklina će se početi smanjivati.

Za smanjenje rasta otekline preporučujemo korištenje hladnih obloga više puta dnevno u području ugradnje. Pacijent može jesti već isti dan nakon obavljenog zahvata, ali i treba pripaziti na osjetljivo područje i ne žvakati hranu direktno dijelom čeljusti na mjestu gdje je ugrađen implantat.

Pranje zubi također je moguće isti dan, uz iste mjere opreza te lagano četkanje oko osjetljivog mjesta. Nikako se ne preporučuje korištenje električne četkice za zube prilikom oporavka.

Zubne proteze na implantatima

Zubne proteze na implantatima smatraju se polufiksnim protetskim radovima, što znači da se mogu skinuti u svrhu održavanja higijene same proteze i usta. Temelj ove metode ugradnje protetskog nadomjeska je ugradnja implantata u čeljusnu kost, da bi se potom na ugrađene implantate pričvrstila zubna proteza.

Ukoliko se zahvat radi na gornjoj čeljusti, ugrađuju se četiri implantata, dok za donju čeljust mogu biti dovoljna i dva implantata. U odnosu na obične proteze koje su mobilne, zubne proteze na implantatima su stabilnije, što pacijentu omogućuje veću razinu opuštenosti prilikom konzumacije hrane te u samom govoru. Prednost zubne proteze na implantatima je upravo kombinacija stabilnosti i jednostavnog održavanja oralne higijene zbog mogućnosti skidanja proteze.

All on 4

all on 4 implantati za zube

All on 4 revolucionarna je metoda koja pacijentu u roku od 24 h, uključujući i inicijalni stomatološki pregled, omogućuje dobivanje potpuno novih zubi. Idealna je za pacijente kojima nedostaje nekoliko zubi ili čak svi zubi na donjoj ili gornjoj čeljusti. Ova metoda izvodi se pri lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolna.

Pacijentu se u bezubu čeljust ugrađuju četiri implantata na koje se potom učvršćuje privremeni most. U roku do tri mjeseca, koliko je potrebno da ugrađeni implantati srastu s kosti čeljusti, privremeni most zamjenjuje se trajnim mostom.

Zubni most ugrađen ovom metodom predstavlja fiksno i dugotrajno protetsko rješenje pacijentu, vraća izgubljenu funkciju žvakanja, a pri tome su zadovoljeni i svi estetski standardni te samim time pozitivno utječe na stanje pacijenta.

All on 6

all on 6 implantati za zube

All on 6 vrlo je slična All on 4 metodi, samo što se prilikom ove metode fiksni most ugrađuje na šest implantata, umjesto na četiri. All-on-6 metoda u pravilu je bolja od “sve na četiri” metode samim time što više ugrađenih implantata predstavlja više nosača za fiksnu konstrukciju mosta.

Razlog zašto se ne koristi uvijek je to što, ovisno o stanju i količini čeljusne kosti pacijenta, nekad nije moguće ugraditi svih šest potrebnih implantata.

All on 6 metoda također se izvodi pod općom anestezijom, u potpunosti je bezbolna te sadrži sve prednosti all-on-4 metode, uz dodatnu sigurnost i čvrstoću cjelokupnog protetskog nadomjeska zahvaljujući većem broju ugrađenih implantata.

Mini implantati

Isto kao i standardni implantati, i mini implantati izrađuju se od titana i u potpunosti su biokompatibilni. Njihova ugradnja vrši se u situacijama kad situacija unutar usne šupljine ili kosti ne dopušta ugradnju standardnih implantata, a svrha im je stabilizacija totalne proteze.

Mock-up i wax-up postupci

Mock-up je postupak pri kojem stomatolog pomoću privremenog materijala za estetske ispune oblikuje pacijentove nove zube, odnosno dizajnira ih u praksi. Mock-up zubi nisu trajno rješenje, nego se prema njima uzima silikonski otisak prema kojem se u dentalnom laboratoriju wax-up postupkom u vosku izrađuje pacijentov novi osmijeh.

Ovisno o zadovoljstvu pacijenta, izrađeni wax-up otisak može predstavljati konačan izgled pacijentovih novih zubi ili se, u dogovoru s doktorom, mogu napraviti preinake i unapređenja prema pacijentovim željama i zamislima.

Zubni implantati u Osijeku

Zubni implantati u Osijeku dostupni su u ordinaciji dentalne medicine Smile design Kovač gdje će se za vas osobno pobrinuti dr. Željko Kovač u suradnji sa svojim stručnim i iskusnim timom. Naša ordinacija koristi isključivo najkvalitetnije zubne implantate tvrtki Astra Tech i Straumann, implantate dokazane trajnosti i kvalitete.

Cijena zubnih implantata utvrđuje se individualno i ovisi o samom opsegu jednog ili više zahvata koje je potrebno obaviti u usnoj šupljini svakog pojedinog pacijenta. Više o cijeni možete saznati ovdje: