Zašto odabrati zubne implantate?

Autor: 3 rujna, 2023
Zašto odabrati zubne implantate

Ako ste imalo upoznati sa suvremenom stomztologijom, što iz znatiželje, što iz potrebe, sigurno ste čuli za razne opcije kojima se mogu nadomjestiti izgubljeni zubi, poput npr. proteza, mostova ili zubnih implantata.

Ako ste izgubili jedan ili više zubi i ispravno razmišljate da taj problem riješite, sigurno ste i sami pomalo isttaživali koja od brojnih opcija bi mogla biti najbolje rješenje vašeg problema.

U ovom tekstu kao potencijalno najbolje rješenje istaknut ćemo zubne implantate, odnosno njihove prednosti i razloge zašto biste se trebali odlučiti upravo za njih.

Što je uopće zubni implantat?

Imate već otprilike predodžbu što su zubni implanti. Jasno vam je da se radi o nekoj vrsti umetka koji se postavlja tamo gdje je nekad bio vaš prirodni zub.

Ipak, možda ne znate neke bitne činjenice po pitanju ugradnje implantata koje bi mogle prevagnuti u vašoj odluci.

Kad govorite o zubnom implantatu, uglavnom razmišljate o cjelovitom umjetnom zubu. Ipak, on se sastoji od više dijelova:

 • vijak od titanija – postavlja se u čeljusnu kost i služi kao umjetni korijen zuba
 • suprastruktura ili nadogradnja – postavlja se na vijak i na nju dolazi krunica
 • zubna krunica – s preostale ostale dvije komponente zaokružuje zubni implantat u jednu cjelinu – umjetni zub koji potpuno obavlja žvačnu i estetsku funkciju
 • Implantati su u osnovi u jestni zubi sastavl jeni od nekoliko dijelova koji se trajno učvršćuju u zubnu čeljust i obavljaju sve funkcije prirodnog zuba.

  Zašto se odlučiti za ugradnju implantata?

  Istraživanjem o raznim opcijama i protetskim nadomjescima naišli ste sigurno na članke o protezama za zube, zubnim mostovima i drugim mogućnostima.

  Ako ste pritom naišli i na opciju zubnog mosta na implantatima, možda ste ostali zbunjeni i niste sigurni što vam točno treba za rješenje gubitka vašeg zuba, ili čak više njih.

  Svaka od opcija ima svoje prednosti i mane, počevši od cijene, dugotrajnosti, samog postupka i sl.

  Kvaliteta implantata

  kvaliteta implantata

  Kada su u pitanju zubni implantati cijena im sigurno ne ide u korist – i baš to je jedan od pokazatelja zašto se baš za njih trebate odlučiti.

  Postavljanje zubnog implantata nesumnjivo je skuplje od, primjerice, proteze. Razlozi za to leže u kvaliteti samog rješenja – implantati su čvrsti, ne pomiču se u ustima, traju dugo, vjerno zamjenjuju prirodni zub i potpuno rješavaju vaš problem.

  U stomatološkoj ordinaciji Smile Design Kovač koristimo isključivo najkvalitetnije Astra EV i Straumann zubne implantate.

  Dugotrajnost implantata – doživotna garancija

  Jednom kada se implantat postavi u području usne šupljine, on traje zauvijek. Ne može se pokvariti, ne može oboljeti od karijesa i drugih bolesti, potpuno srasta s vašom prirodnom kosti i garancija na njega je doživotna. Naravno, ovdje govorimo o samom titanijskom vijeku.

  Krunica je ipak zamjenjivi dio i s vremenom će trebati postaviti novu.

  Potpuno prirodan izgled i osjećaj

  Nakon kraćeg perioda navikavanja, zubni implantat osjećat ćete kao vlastiti prirodni zub. On će također tako i izgledati – kvalitetne krunice na implantatu pružaju izgled prirodnog zuba, a isti osjećaj imat ćete i prilikom žvakanja hrane, govora i ostalih radnji.

  Očuvanje prirodnog položaja zubi

  Gubitkom zuba u čeljusti ostaje prazan prostor između zubi, Stoga je potrebno isti popuniti kako se ne bi dogodilo pomicanje zubi.

  Naime, zubi imaju tendenciju pomicati se u prazan prostor, što može značajno narušiti njihov raspored, izgled i funkciju. Osim estetski nepravilnog osmijeha, može doći do neravnomjernog raspoređivanja žvačnih sila na preostzle zube, čime mogu nastati oštećenja zubi te posljedično razne bolesti, otežano žvakanje, bolovi u čeljusti i sl.

  Proces ugradnje zubnih implantata rješava ovaj problem efikasnije nego bilo koje drugo protetsko rješenje.

  Što odabrati – ugradnju zubnih implantata ili zubnog mosta?

  zubni most ili implantati

  I jedno i drugo kvalitetna su rješenja i nemoguće je dati univerzalan odgovor jer ovisi o puno faktora – stanju zubne čeljusti i čeljusne kosti, količini zubi koje treba nadomjestiti, vašim financijskim mogućnostima…

  Najbolje je konzultirati se sa stomatologom. Ako vam nedostaje jedan ili više zubi, a da ti izgubljeni zubi nisu u nizu, bolje rješenje je zubni implantat za svaki izgubljeni zub.

  Za nadomještanje više zubi u nizu ponekad je bolje i isplativije ugraditi zubni most. Zubni most također se može postaviti na implantate, što mu daje dodatnu čvrstoću. Ipak, zubni implantati i dalje su najbolje i najkvalitetnije rješenje.

  Kako do ugradnje zubnog implantata?

  Prvi korak je naručiti se na pregled i onzultacije sa stomatologom koji će vas dalje savjetovati. Kod ugradnje implantata moraju biti zadovoljeni i određeni uvjeti po pitanju stanja čeljusne kosti.

  Moguće je da stomatolog ponekad predloži i neko drugo rješenje koje će bolje odgovarati vašoj situaciji. Ipak, u većini slučajeva implantat će biti najkvalitetniji izbor.

  Također, ponekad će situacija zahtijevati ortodontsku terapiju ili neke druge stomatološke zahvate kako bi se ispunili svi uvjeti za uspješan proces ugradnje implantata. Ovo je individualno kod svakog pacijenta.

  U svakom slučaju, prvo što trebate napraviti je naručiti se na stomatološki pregled kako biste iz prve ruke saznali što su zubni implantati, kako se postavljaju i sve ostale potrebne informacije.

  Odaberite najbolje rješenje za vaše zube

  Možda vam se nedostatak jednog zuba ne čini kao velik problem. Mnogi ljudi upravo tako razmišljaju i ne pridaju tome preveliku pažnju, čak ni kada im nedostaje više zubi.

  Osim što tada osmijeh ne izgleda lijepo te ne možete pravilno žvakati, a možda čak morate i izbjegavati određene vrste hrane, nedostatak zuba može biti vrlo problematičan za vaše preostale zube i opće stanje vaše zubne čeljusti i usne šupljine.

  Kako je iznad opisano, samo jedan nenadoknađeni zub može značajno utjecati na položaj preostalih zubi u čeljusti te tako vezati brojne druge probleme.

  Također, ne izgleda lijepo, narušava estetiku vašeg osmijeha, a ni žvakati hranu ne možete kao kad ste imali sve svoje zube. Zubni implantati rješavaju sve navedene probleme.

  Spriječite ove probleme već u startu, naručite se na stomatološki pregled i nadomjestite izgubljene zube zubnim implantatima ili nekim od drugih metoda suvremene stomatologije.

  Mislite na sebe i kvalitetu svakodnevnog života koju vam mogu pružiti zubni implantati – cjelovit, funkcionalan i atraktivan osmijeh.

  Obratite nam se s povjerenjem.

  Kontakt