Zdravlje zubi za vrijeme blagdana

Autor: 26 prosinca, 2023
zdravlje zubi za vrijeme blagdana

Predbožićno vrijeme i božićni blagdani lijepo su razdoblje koje povezujemo s osjećajima mira i odmora koje ostvarujemo provođenjem vremena s najbližima.

Blagdanske svetkovine ugodan su period kada se uglavnom ide na godišnje odmore i opušta te se pune baterije za nadolazeće radne pobjede u novoj kalendarskoj godini.

U našem podneblju tradicionalno se njeguje i bogata blagdanska trpeza, ukusna jela i slastice pripremljene kako bi božićni ručak i ostali blagdanski dani koji su provedeni s našim obiteljima bili posebni i po bogatstvu hrane i pića koje nam je tih dana na raspolaganju.

Nažalost, lako se u cijeloj toj atmosferi i opuštanju može zanemariti oralno zdravlje.

Kako prehrana tijekom blagdana utječe na zdravlje zubi?

Zdravlje zubi za vrijeme božićnih blagdana značajnije je ugroženo nego u ostatku godine. Postoji više razloga zašto je način prehrane koji većina ljudi prakticira za vrijeme blagdanskog razdoblja potencijalno opasan za naše zube i i desni. Važno je obratiti pozornost i osvijestiti se o tome.

Unosimo puno šećera

Jedna stvar je nesporna – blagdanska prahan prepuna je šećera. Rafinirani šećer je općenito štetan za naše zube i uzrokuje nastanak karijesa te, posljedično, propadanje zubi i njihov gubitak.

Božićne slastice kojih za vrijeme blagdana ima u obilnim količinama neizbježne su i uglavnom ne možemo bez njih. Osim što su ukusne, na našim prostorima one su dio tradicije, a kako većina nas voli jesti slatko, lako se može dogoditi da se malo previše opustimo.

Rafinirani šećer nije prijatelj našim zubima, no uglavnom ga je nemoguće potpuno izbjeći. Važno je voditi računa o količinama šećera koje unosimo, kako i o redovitom pranju zuba.

Generalno jedemo više

Kako smo već rekli, božićni blagdani obiluju hranom. Kada se to spoji s općim osjećajem opuštenosti koji tada prevladava, sasvim sigurno će se dogoditi da jedemo više i češće nego inače.

Svaki blagdanski ručak i večera, svaki odlazak u goste i slične prigode rezultirat će obilnijim unosom hrane i slastica, a samim time i povećanim rizikom za oralno zdravlje.

Postoje i dodatne prijetnje zdravlju zubi kao što su gazirani sokovi, što zbog kiselina koje uništavaju zubnu caklinu, što zbog šećera koji sadrže u zbilja velikim količinama. Pametno bi bilo smanjiti količinu gaziranih sokova na minimum za vrijeme blagdana.

Gubi se fokus na redovito održavanje oralne higijene

U svemu tome može doći i do zanemarivanja oralne higijene. Ako jedemo više i češće, moramo računati s tim da ćemo možda morati i češće od dva puta dnevno oprati zube, ali i očistiti ih zubnim koncem.

Za vrijeme blagdana nitko ne voli razmišljati o obavezama i onome što se mora učiniti. Lakše je brigu o svemu, pa i o zubima, ostaviti za “nekad kasnije”.

Ne planiramo na stomatološki pregled za vrijeme božićnih praznika

Naravno, nije nužno baš oko Božića obaviti redovit stomatološki pregled, no imajmo na umu da zdravlje naše usne šupljine uvelike ovisi i o odgovornosti i vođenju brige o adekvatnoj oralnoj higijeni i za vrijeme ovog opuštenog razdoblja posvećenog odmoru.

Preporuka je obavljati stomatološki pregled najmanje dvaput godišnje. Na taj način pravovremeno će se utvrditi dolazi li negdje u usnoj šupljini do razvoja bolesti zuba.

Kako spriječiti nastanak karijesa tijekom blagdana?

Prije svega, imajte na umu da ne morate žrtvovati uživanje u blagdanima, što uključuje i konzumiranje slastica, kako biste očuvali vaše zube.

Za vrijeme blagdanskog razdoblja samo budite svjesni da ne smijete zanemariti četkanje zubi i čišćenje zubnim koncem, a preporuka je i dezinficirati usnu šupljinu vodicom za ispiranje usta.

Kako češće i više jedemo oko Božića i Nove godine, puno više ostataka hrane ostaje na zubima. Ove naslage vrlo su plodno tlo za za razvoj bakterija koje zatim dalje prodiru u unutarnje strukture zuba stvarajući karijes, a nakupljanje plaka uzrokuje i stvaranje zubnog kamenca, što opet može odvesti dalje čak do nastanka parodontoze.

Primjerenom brigom o higijeni zubi nastanak ovih problema može se spriječiti ili bar značajno umanjiti.

Zakažite stomatološki pregled

stomatološki pregled tokom blagdana

Ako ste uživali u bogatoj blagdanskoj trpezi, dobra je ideja nakon blagdanskog perioda zakazati stomatološki pregled kako biste bili sigurni da nisu nastale štetne posljedice po vaše dentalno zdravlje.

Čak i ako redovito perete zube, čistite ih zbnim koncem i ispirete vodicom za usta, moguć je nastanak karijesa.

Ako se to dogodi u stražnjim predjelima u ustima, velika je šansa da to nećete ni primijetiti prije nego što nastanu problemi.

Stomatolog će detaljno pregledati vaše zube i odmah krenuti s postupkom liječenja ako uoči bilo kakav problem.

Ali svakako uživajte u božićnim blagdanima

Briga o higijeni zubi i povremeno izbjegavanje hrane, slatkiša i sokova ne znače da se morate odreći svega što blagdane čini zabavnima i posebnima.

Važno je da provedete ugodno vrijeme onako kako vi želite, opustite se i maksimalno odmorite. Uživajte u blagdanskoj hrani i piću, samo pritom nemojte zanemariti higijenske navike u svrhu vašeg očuvanja oralnog zdravlja.

Samo pazite na zube. Redovito pranje zubi navika je koju većina nas ima i važno je samo da se ne zanemari i za vrijeme blagdanskih dana.

Stoga, uživajte u bogatoj blagdanskoj ponudi hrane i pića, ali uz brigu za zube i redovito posjećivanje stomatologa i sve će biti u redu.

Snimanje zubi u stomatološkoj ordinaciji u Osijeku

Kontakt