Apikotomija zuba – koliko traje oporavak?

Autor: 29 lipnja, 2023
apiktomija zuba

Posao stomatologa ljudi često povezuju s popravljanjem i(li) vađenjem zubi, ispravljanjem zubi te estetskim zahvatima poput ugradnje ljuskica, krunica za zube i ostalih postupaka kojima se na neki način korigira osmijeh i ispravljaju mane zubi.

U mnogim slučajevima to je točno, no postoji još puno vrsta stomatoloških zahvata o kojima se manje zna, ali su ponekad neizbježni kako bi se otklonila bol i izliječio zub ili desni.

Jedan od takvih zahvata je apikotomija zuba. Ovaj postupak primjenjuje se u slučaju upale korijena zuba.

Zašto dolazi do upale korijena zuba?

Vrh korijena zuba naziva se apikalnim dijelom zuba. Kroz njega putuju živci i krvne žile dublje u sam zub. Do upale korijena zuba dolazi prolaskom bakterija u unutrašnjost zuba, u zubnu pulpu, najčešće zbog uznapredovalog karijesa.

Ova upala često se sanira endodontskim liječenjem zuba. Ovim postupkom stomatolog pristupa čišćenju korijenskih kanala zuba pomoću posebnih instrumenata za to. U mnogim slučajevima ovim postupkom se problem riješi i nije potrebno daljnje liječenje zuba.

Nažalost, ponekad nije moguće na ovaj način ukloniti inficirano tkivo u potpunosti te ne dolazi do zaliječenja zuba. U tom slučaju je potrebno napraviti operativni zahvat – apikotomiju zuba – kako bi se problem riješio.

Što je apikotomija i kada se izvodi?

apiktomija zuba

Apikotomija je zahvat iz domene oralne kirurgije kojim se uklanja vrh korijena zuba. Putem ovog zahvata uklanja se infekcija unutar korijena zuba zajedno sa zadnjom trećinom korijena zuba.

Apikotomija se izvodi u slučaju da prethodno endodontsko liječenje zuba nije urodilo plodom i donijelo željene rezultate. Tada je jedini izbor pristupiti ovom zahvatu i oralno-kirurškim putem ukloniti infekciju i obaviti resekciju vrha korijena zuba.

Uvjet da bi se apikotomija mogla obaviti je očuvanost zdrave kosti iznad zuba, odnosno da infekcija nije zahvatila previše kosti.

Kako se provodi apikotomija zuba?

Postupak apikotomije zuba obavlja se pod lokalnom anestezijom. Zahvat kreće malim rezom na području zubnog mesa te se ono odiže od zuba kako bi se moglo pristupiti korijenu zuba.

Pomoću instrumenata uklanja se inficirano tkivo, nakon čega se područje čisti i zapečati ispunom. Postupak može trajati 30 do 90 minuta, ovisno o složenosti situacije i zubima na kojima se radi. Apikotomija na prednjim zubima traje kraće, dok na kutnjacima može potrajati nešto duže.

S obzirom da je pacijent u lokalnoj anesteziji, sam postupak uklanjanja vrha korijena zuba nimalo ga neće boljeti.

Koliko traje oporavak nakon apikotomije?

Jedno od najčešćih pitanja pacijenata je kad se radi apikotomija koliko traje oporavak.

S obzirom da je u pitanju oralno-kirurški zahvat na zubu, u danima nakon zahvata uobičajena je pojava bolova i oticanja tijekom oporavka. Tada je potrebno pomoći si hladnim oblozima i sredstvima protiv bolova te potpuno i temeljito slijediti upute stomatologa kako bi oporavak protekao u najboljem redu i bez komplikacija.

Kao i kod svakog zahvata u ustima, prvih nekoliko dana nakon operacije preporučuje se konzumacija mekše hrane. Hrana ne smije biti previše hladna ni previše vruća. U ovom periodu klonite se tvrde hrane kako ne biste oštetili šavove. Šavovi se vade 7 dana nakon obavljenog zahvata.

Prlikom oporavka preporuka je ne konzumirati cigarete i gazirana pića.

Ni slučajno nemojte četkati bolno područje zahvata te izbjegavajte ispiranje usta tijekom procesa oporavka. Jednom kad rana zacijeli, moći ćete na uobičajen način primjenjivati oralnu higijenu na cijelom području usne šupljine.

Sam oporavak traje otprilike tjedan-dva dana i potrebno je pridržavati se gore navedenih uputa kako ne bi došlo do komplikacija i dodatnih oštećenja i bolova oko zuba koji još nije potpuno zacijelio. Ako je sve u redu, nakon oporavka se može nastaviti s uobičajenim režimom prehrane.

Potpuni oporavak nakon zahvata, odnosno potpuno zacjeljivanje tkiva, odvija se u razdoblju od šest mjeseci nakon zahvata.

U periodu neposredno nakon operacije moguća je utrnulost u ustima na zubu gdje je obavljen postupak. Ovo je također uobičajena pojava.

Ipak, u slučaju dugotrajne boli koja ne prestaje (ako čak ni sredstva protiv bolova ne pomažu) i sličnim neuobičajenim simptomima, obavezno se javite stomatologu.

Što ako apikotomija ne uspije?

vađenje zuba

U većini slučajeva nakon apikotomije ne dolazi do ponovnih problema i komplikacija. Jednom kada je zahvat obaljen, pacijenti uglavnom nakon oporavka više nemaju takvih tegoba na tretiranom zubu, što znači da je postupak bio uspješan i infekcija je potpuno uklonjena.

Nažalost, uvijek postoji određeni rizik da postupak neće donijeti željeni rezultat i da će se infekcija zadržati unatoč trudu stomatologa da istu ukloni. U tom slučaju apikotomija se može ponoviti, a krajnja alternativa je vađenje inficiranog zuba.

Naravno, stomatolog će uvijek prvo nastojati očuvati cjelovitost zuba i nikad vađenje zuba neće biti prvi izbor ako postoji drugo rješenje koje može donijeti željeni rezultat.

Apikotomija je zahvat kojim ćemo u velikom broju slučajeva riješiti vaš problem upal vrha korijena zuba i osloboditi vas bolova.

Obratite nam se s povjerenjem.

Kontakt