Najčešće bolesti zubi i desni i njihovo liječenje

Autor: 26 travnja, 2024
Najčešće bolesti zubi i desni i njihovo liječenje

Stomatologija je grana medicine koja u što većoj mjeri nastoji djelovati preventivno i spriječiti razvoj bolesti te posljedice koje mogu nastati uslijed njih.

Iz različitih razloga to često nije moguće, stoga je potrebno primijeniti različite postupke i terapije kako bi se otklonile bolesti zuba i u što većoj mjeri očuvali prirodni zubi i zdravlje usne šupljine.

Bolesti zubi, kao i bolesti desni ili zubnog mesa, mogu lako nastati ako se zanemaruje redovito održavanje oralne higijene, no mogu se pojaviti i unatoč svim mjerama predostrožnosti.

Donosimo vam u ovom tekstu najčešće bolesti zubi i desni i njihovo liječenje.

Što su dentalne bolesti?

Dentalne bolesti pojavljuju se na zubima i zubnom mesu, najčešće kao posljedica zanemarivanja higijene usne šupljine i neredovitog obavljanja stomatoloških pregleda.

Mogu se pojaviti u blažem obliku, a ako se ne prepoznaju i ne liječe na vrijeme, često se razviju u teži oblik i zahvate veće područje te naprave i veću štetu.

Liječenje bolesti zuba može biti dugotrajno i skupo te imati trajne negativne posljedice po vaše zube i desni.

Koje sve bolesti zuba postoje?

Postoje različite bolesti zuba i zubnog mesa. Neke od njih nemoguće je ne primijetiti, dok se druge mogu razvijati potiho, bez vidljivih simptoma sve dok već nisu napravile štetu na zubima.

Karijes

Karijes na zubima

Pojava zubnog karijesa ne samo da je najčešća dentalna bolest, nego je i najčešća bolest ljudskog roda općenito. Karijes nastaje nakupljanjem nečistoća, bakterija i kiselina iz hrane na zubima. Vrlo brzo nastaje, brzo se širi i uništava i zubnu caklinu i unutrašnjost zuba.

Karijes je lako prepoznati, no ponekad ga je teško uočiti, osobito ako nastaje na stražnjim zubima. Najčešći simptom nastanka karijesa je zubobolja, no to najčešće znači da se karijes već u određenoj mjeri razvio i da je došlo do kvarenja zuba.

Jedini način da se riješite karijesa jest intervencija stomatologa. Primarni cilj uvijek je spasiti zub i ukloniti karijes. Nažalost, ponekad je, u slučaju uznapredovalog karijesa koji je napravio puno štete, jedino rješenje ekstrakcija, odnosno vađenje zuba.

Da biste spriječili nastanak karijesa, potrebno je redovito obavljati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa najmanje jednom svakih šest mjeseci.

Gingivitis ili upala desni

Upala desni također se ubraja u najčešće bolesti usne šupljine. Vjerojatno je svatko u jednom trenutku u životu osjetio određen oblik upale zubnog mesa.

Gingivitis nastaje nakupljanjem plaka i bakterija oko desni. Simptomi bolesti su oticanje desni, bol, pa čak i krvarenje na dodir ili čak samo od sebe. Uslijed neodržavanja oralne higijene i neliječenja gingivitisa može doći i do povlačenja zubnog mesa, odnosno otkrivanja zubnog korijena.

Plak konstantno nastaje na zubima i teško ga je uočiti. Redovitim pranjem zubi moguće je spriječiti upalu desni, no ako do nje dođe, treba smjesta reagirati i posjetiti stomatologa koji će primijeniti odgovarajuću terapiju.

Parodontitis ili parodontoza

S druge strane, ignoriranjem upale zubnog mesa neminovno će doći do težeg oblika bolesti – parodontitisa ili parodontoze.

Parodontoza nastaje prodiranjem plaka i kamenca ispod površine desni, prema korijenu zuba. Simptomi su slični kao i kod gingivitisa, s tim da parodontitis može uzrokovati i slabljenje potpornih struktura zuba i čeljusne kosti. Ovo može dovesti do klimanja zuba, pa i do njegovog gubitka.

Ne možete nikako sami znati je li se vaš gingivitis razvio u parodontitis, s obzirom na to da se bolest javlja ispod površine desni. U slučaju da se pojave simptomi, obavezno posjetite svog stomatologa.

Liječenje parodontoze može potrajati dugo i biti skupo. Primarno je da stomatolog očisti nakupljene naslage – plak i kamenac – ispod površine zubnog mesa, no u težim slučajevima može biti potrebna i kirurška intervencija.

Zubni kamenac

Prevencija za bolje oralno zdravlje

Zubni kamenac tamna je i tvrda naslaga koja nastaje nakupljanjem plaka na zubima. Izgleda estetski neugodno i uzrokuje loš zadah.

Sam po sebi može biti bezopasan ako se redovito posjećuje stomatologa i obavlja čišćenje zuba od kamenca i pjeskarenje zuba, no ignoriranje kamenca dovodi do iznad opisanih ozbiljnijih stanja kao što su gingivitis i parodontitis.

Nepravilan zagriz

Nepravilan zagriz nije sam po sebi bolest. Moguće je da unatoč nepravilnom zagrizu zubi budu zdravi, no ovo stanje često dovodi do kvarenja zubi iz više razloga. U određenim slučajevima nepravilni zagriz limitira mogućnosti kvalitetnog obavljanja oralne higijene.

Također, ako položaj zubi u čeljusti nije pravilan, neki zubi trpe veće sile i opterećenja od ostalih, što može dovesti do njihova oštećenja i razvoja bolesti na njima.

Grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem položaja zuba zove se ortodoncija. Ne postoji dobna granica za ispravljanje zagriza, no u mlađoj dobi terapija je najčešće lakša, jednostavnija i učinkovitija.

Napuknut ili otkrhnut zub

Ovo također nije dentalna bolest, ali je stanje koje može dovesti do bolesti zuba, ali i biti posljedica toga. Ako vam se dogodilo da vam je zub uslijed određene traume napukao ili se odlomio, važno je što prije otići k stomatologu kako bi se zub sanirao.

U suprotnom oštećenje može olakšati ulazak bakterija i nečistoća u unutrašnjost zuba te uzrokovati nastanak različitih dentalnih bolesti.

Oštećenja zuba je u modernoj stomatologiji relativno lako sanirati i nema razloga da to ne učinite, a može vas poštedjeti ozbiljnih problema sa zubima i zubnim mesom.

Kako izliječiti bolesti zuba?

Za svaku bolest zuba postoji lijek. Nažalost, ove bolesti ne možete liječiti sami u kućnoj radinosti, nego su potrebni stručnost, znanje i oprema koju posjeduju stomatolozi.

Vrlo je važno ne zanemariti simptome i reagirati odmah. Ako dobijete bilo kakve naznake da možda imate bolesti desni ili zuba, smjesta dogovorite stomatološki pregled.

Karijes u ranoj fazi, kao i ostale bolesti, može se brzo i jednostavno tretirati i ukloniti. Čak i ako je došlo do kvara zuba, velika je vjerojatnost da se može popraviti i izliječiti pravovremenom reakcijom i adekvatnom terapijom.

Kako spriječiti bolesti zuba?

Najbolje rješenje spriječiti na vrijeme da uopće dođe do nastanka bolesti zuba. Obavezno obavite stomatološki pregled barem dva puta godišnje, čak i ako nemate nikakve simptome i vjerujete da su vaši zubi i zubno meso zdravi.

Oralna higijena je također ključna. Održavajte redovito i pravilno higijenu usne šupljine – koristite zubni konac uz kvalitetne četkice za zube. Korištenjem zubnog konca iščistit ćete iz zuba i nečistoće za koje niste bili ni svjesni da su ondje. usnu šupljinu dezinficirajte vodicom za ispiranje usta.

Najvažnije – nemojte imati strah od stomatologa. Moderna stomatologija nije bolna i stomatolozi se u pravilu trude biti vrlo susretljivi i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Stomatolog će se pobrinuti za vaše zube i desni, na vama je samo da pobijedite strah i budete redoviti u stomatološkoj ordinaciji.

Transformirajte svoj osmijeh.

Kontakt