Zanimljivosti o Osijeku

Gradu na Dravi
Trg Ante Starčevića

Predstavljamo grad u kojem obavljamo rad

Stomatološka ordinacija Smile Design Kovač smještena je u Bilju pored Osijeka i u svom djelovanju obuhvaća pacijente iz cijelog Osijeka i uže i šire okolice. Suvremena i moderno opremljena stomatološka ordinacija savršeno se uklopila u spoj Osijeka i predivne Baranje te smo ponosni što možemo biti dio povijesno, geografski i po još puno kriterija zanimljivog područja.

Dravski most

Donosimo neke zanimljivosti o Osijeku:

  • Osijek ima bogatu povijest, a nastankom seže još u rimsko doba kada je na ovom području postojao grad Mursa.
  • Smješten je pored Drave, jedne od tri najveće rijeke u Hrvatskoj. Još u doba Rimljana preko Drave je postojao most koji je povezivao Osijek s Biljem i Baranjom, a glasovit je i nekadašnji turski most iz 16. stoljeća. Trenutno na području Osijeka postoje četiri mosta, od čega su dva putnička, jedan pješački i jedan željeznički, a do naše ordinacije dovest će Vas Most dr. Franje Tuđmana.
  • Odmah uz Osijek, na lijevoj obali Drave, nalazi se park prirode Kopački rit, poznat po netaknutoj prirodi i brojnim biljnim i životinjskim vrstama, a naplavljuju ga vode Drave i Dunava te posjetiteljima, osim relaksacije i uživanja u prirodi, nudi i, primjerice, sportski ribolov, te brojne druge aktivnosti i zanimacije.
  • Po veličini četvrti grad u Hrvatskoj i prijestolnica Slavonije i Baranje. Osječka konkatedrala, glavni trg i pješački most najprepoznatljiviji su simboli grada.
  • Osječka Tvrđa povijesna je tvrđava smještena uz obalu Drave. Datira iz turskog doba, u velikoj mjeri je očuvana, a danas je sjedište osječkog akademskog, ali i noćnog života.
Par u Osijeku

  • Poznat je kao grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj s brojnim parkovima, perivojima, drvoredima i ostalim zelenim površinama koje osvježavaju i daju dašak prirode urbanim dijelovima grada.
  • Biciklizam je izrazito popularan u gradu, brojne biciklističke staze i promenada područje su kojim dnevno prodefiliraju stotine i stotine biciklista, a u kratkom roku, unatoč veličini, biciklom je moguće obići cijeli grad uzduž i poprijeko.
  • Osijek je jedan od rijetkih gradova u Europi gdje se kao sredstvo javnog prijevoza koriste tramvaji. Tramvajski promet toliko je srastao u sliku Osijeka da su neki kultni tramvaji već stekli status povijesne znamenitosti.
  • U gradu postoji specifičan osječki sleng koji sadrži terminologiju kakvu nigdje izvan područja grada i okolice nećete čuti. Svi znamo da su Osječani lege i da imaju svoje dumine.
  • Osijek i Rio de Janeiro imaju nešto zajedničko – oba grada imaju svoju Copacabanu. Poznato osječko kupalište jedan je od zaštitnih znakova grada, a ljeto bez odlaska na popularnu Kopiku većini Osječana je nezamislivo.